Avagy a fehércsoki csodálatos újjászületése… J
Karamellizált fehércsokit először november táján készítettem, amiről elsőre azt gondoltam, hogy biztos nem lesz egy nagy eresztés, de rájöttem, hogy egy FANTASZTIKUS dolog, így azóta folyton van itthon. J Az ünnepi időszakra egész egyszerűen csak töltetlen bonbonokat készítettem, gondoltam így vezetem be a családba magát a fogalmat, hogy karamellizált + fehércsoki egyben. Azt el kell mondanom, hogy ez az édesség fiatalok és idősek körében egyaránt nagy lelkesedést váltott ki és szinte ez a típus fogyott el a különféle bonbonokból elsőre.
Érdekesség, hogy azok,
akik még soha életükben nem találkoztak a csokoládé ezen változatával nem is
tudták hova tenni a dolgot, volt aki szerint biztosan karamellát kevertem a fehércsokiba,
vagy "valamit" csináltam a tejcsokival. Hát nem, ez kérem gyakorlatilag a sült
csoki, egyaránt készíthető fehér- és tejcsokiból is. A karamellizált
fehércsokival elsőként Praliné Zsuzsi oldalán találkoztam, de kiváló leírás van
David Lebovitznál és Chocolate Apprentice oldalán is. Maga a karamellizálás egy
rém egyszerű folyamat, lássuk is hogyan készül a csokicsoda! J
Hozzávalók:
2 tábla jó minőségű fehércsokoládé (Min. 30% kakaóvaj tartalmú csokoládé szükséges!!!)
1 vanília rúd
1 púpos tk só
+ jénai tál és
spatula, vagy nagyobb evőkanál
Így készül…
A fehércsoki
karamellizálása során gyakorlatilag hosszú időn keresztül viszonylag alacsony
hőmérsékleten kell „sütni” a csokinkat, melyben a tartós hevítés hatására
zajlik le a karamellizáció folyamata. Arra kell egyébként a művelet során
ügyelni, hogy a csokis tálat ne felejtsük a sütőben, úgy mint én! (Egyébként
pont egy szuper mesét néztünk a szomszédokkal… Lényeg a lényeg, a csokinak nem
lett baja és azóta én is bátrabban merek csokit sütni! J)
A folyamat első
lépéseként a fehércsokit megolvasztjuk, egy jénai tálba öntjük, majd így
tesszük be a forró sütőbe. A karamellizálás ekkora mennyiségnél kb. 2 óra. A
folyamat elő órájában én 110°C-on tartom a sütőt, míg a második órában 125°C-ra
emelem a hőmérsékletet. Amire nagyon kell figyelni, az a csoki folyamatos, de
nem túl gyakori kevergetése. Ha túl gyakran kevergetjük a csokit, akkor sokkal
lassabban zajlik le a folyamat, így elegendő csak 20 percenként átkeverni a
csokit, vagyis összesen a két óra alatt 6-szor bőven elég kevernünk a csokin!
A csokoládé fehér színe két óra sütögetés és kevergetés után csodás aranybarna lesz! |
Figyeljünk továbbá
arra is, hogy a karamellizálódással járó színváltozás nem fog jelentkezni a
csoki felszínén, csak magában a csokiban, így 20 percenként tényleg keverjük át
a csokit, nehogy az belülről megégjen! A csoki egyébként ilyen magas
hőmérsékleten kicsit darabos lesz, de nem kell aggódni, a kevergetés során
kissé „szétlapító” mozdulatokat kell tenni, így a tömbök kevésbé állnak majd
össze. A csoki egyébként szép sima lesz, ha elkezd hűlni, akinek ez mégsem
történne meg, rásegíthet botmixerrel a dologra. (Nekem erre mg sosem volt
szükségem.)
Ahogy látható a csoki belülről sötétedik, vagyis belülről kaamellizálódik, ezért 20 percenként alaposan keverjük azt át! |
Ha letelt a két óra
és a csokink csodálatos karamellszínűvé vált dobjuk bele a kikapart vanília
rudat és a kevés sót, keverjük még jól át, majd hagyjuk lehűlni. Abban az esetben, ha bonbonokat szeretnénk készíteni, a csokoládé 10%-nak megfelelő mennyiségű kakaóvajat adjunk a temperálás előtt a csokihoz. Erre azért van szükség, mivel a karamellizálás következtében a csoki sokkal sűrűbb lesz, mint hagyományos társaik!
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
Az ildi KOKKI dínóóóóóók! J |
Nagyon kedvet kaptam hozzá, de csak tejcsokim van itthon, lehet, hogy azzal megpróbálom.
ReplyDeleteMindenképpen próbáld meg, nekem az lesz a következő! :)
DeleteIgazán küldhetnél párat ide is....szívesen hozzájárulnék a dinoszauruszok "kihalásához" ;) Nagyon nagyon jók, de főleg a T-rex!
ReplyDeleteTe nem is hallottad a hírt? A dinók sajna már kihaltak, elvitte őket egy becsapodó kisbolygó.... Így sajna az én dinóim is oda lettek, a pocaktemetőben végezték! :) (Még a T-rex is...)
DeleteNálunk is ez fogyott el leghamarabb, tanúsíthatom, hogy nagyon-nagyon finom! :) Köszönöm ezúton is! :)
ReplyDeleteÖrülök, hogy sikerült örömet szerezni velük, végre olyan ember is kóstolta a bonbonjaim, aki "őszinte" véleményt tud mondani!
Delete