Thursday, January 16, 2014

Karamellizált fehércsokoládé

Avagy a fehércsoki csodálatos újjászületése… J


Töltetlen karamellizált fehércsoki dínók...  J

Karamellizált fehércsokit először november táján készítettem, amiről elsőre azt gondoltam, hogy biztos nem lesz egy nagy eresztés, de rájöttem, hogy egy FANTASZTIKUS dolog, így azóta folyton van itthon. J Az ünnepi időszakra egész egyszerűen csak töltetlen bonbonokat készítettem, gondoltam így vezetem be a családba magát a fogalmat, hogy karamellizált + fehércsoki egyben. Azt el kell mondanom, hogy ez az édesség fiatalok és idősek körében egyaránt nagy lelkesedést váltott ki és szinte ez a típus fogyott el a különféle bonbonokból elsőre.

Érdekesség, hogy azok, akik még soha életükben nem találkoztak a csokoládé ezen változatával nem is tudták hova tenni a dolgot, volt aki szerint biztosan karamellát kevertem a fehércsokiba, vagy "valamit" csináltam a tejcsokival. Hát nem, ez kérem gyakorlatilag a sült csoki, egyaránt készíthető fehér- és tejcsokiból is. A karamellizált fehércsokival elsőként Praliné Zsuzsi oldalán találkoztam, de kiváló leírás van David Lebovitznál és Chocolate Apprentice oldalán is. Maga a karamellizálás egy rém egyszerű folyamat, lássuk is hogyan készül a csokicsoda! J

Hozzávalók:
2 tábla jó minőségű fehércsokoládé (Min. 30% kakaóvaj tartalmú csokoládé szükséges!!!)
1 vanília rúd
1 púpos tk só
+ jénai tál és spatula, vagy nagyobb evőkanál

Így készül…
A fehércsoki karamellizálása során gyakorlatilag hosszú időn keresztül viszonylag alacsony hőmérsékleten kell „sütni” a csokinkat, melyben a tartós hevítés hatására zajlik le a karamellizáció folyamata. Arra kell egyébként a művelet során ügyelni, hogy a csokis tálat ne felejtsük a sütőben, úgy mint én! (Egyébként pont egy szuper mesét néztünk a szomszédokkal… Lényeg a lényeg, a csokinak nem lett baja és azóta én is bátrabban merek csokit sütni! J)
 
Kedvencem a T-rex!  J
A folyamat első lépéseként a fehércsokit megolvasztjuk, egy jénai tálba öntjük, majd így tesszük be a forró sütőbe. A karamellizálás ekkora mennyiségnél kb. 2 óra. A folyamat elő órájában én 110°C-on tartom a sütőt, míg a második órában 125°C-ra emelem a hőmérsékletet. Amire nagyon kell figyelni, az a csoki folyamatos, de nem túl gyakori kevergetése. Ha túl gyakran kevergetjük a csokit, akkor sokkal lassabban zajlik le a folyamat, így elegendő csak 20 percenként átkeverni a csokit, vagyis összesen a két óra alatt 6-szor bőven elég kevernünk a csokin!

A csokoládé fehér színe két óra sütögetés és kevergetés után csodás aranybarna lesz!

Figyeljünk továbbá arra is, hogy a karamellizálódással járó színváltozás nem fog jelentkezni a csoki felszínén, csak magában a csokiban, így 20 percenként tényleg keverjük át a csokit, nehogy az belülről megégjen! A csoki egyébként ilyen magas hőmérsékleten kicsit darabos lesz, de nem kell aggódni, a kevergetés során kissé „szétlapító” mozdulatokat kell tenni, így a tömbök kevésbé állnak majd össze. A csoki egyébként szép sima lesz, ha elkezd hűlni, akinek ez mégsem történne meg, rásegíthet botmixerrel a dologra. (Nekem erre mg sosem volt szükségem.)
 
Ahogy látható a csoki belülről sötétedik, vagyis belülről kaamellizálódik, ezért 20 percenként alaposan keverjük azt át!

Ha letelt a két óra és a csokink csodálatos karamellszínűvé vált dobjuk bele a kikapart vanília rudat és a kevés sót, keverjük még jól át, majd hagyjuk lehűlni. Abban az esetben, ha bonbonokat szeretnénk készíteni, a csokoládé 10%-nak megfelelő mennyiségű kakaóvajat adjunk a temperálás előtt a csokihoz. Erre azért van szükség, mivel a karamellizálás következtében a csoki sokkal sűrűbb lesz, mint hagyományos társaik! 

Összességében egy csodálatosan szuper finomság, amit használhatunk öntetnek, bonbonokhoz, fagylalthoz, palacsintához és bármilyen más finomsághoz. Önthetjük a csokit táblába, készíthetünk csokitallért, töltött, vagy töltetlen bonbonokat, a lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt! Aki nem próbálta még, annak csak ajánlani tudom, mert tényleg szuper finom és előbb-utóbb rájön az ember, hogy mindenhez passzol! J

Legyen szép napotok, ildiKOKKI

Az ildi KOKKI dínóóóóóók! J



6 comments:

  1. Nagyon kedvet kaptam hozzá, de csak tejcsokim van itthon, lehet, hogy azzal megpróbálom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mindenképpen próbáld meg, nekem az lesz a következő! :)

      Delete
  2. Igazán küldhetnél párat ide is....szívesen hozzájárulnék a dinoszauruszok "kihalásához" ;) Nagyon nagyon jók, de főleg a T-rex!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Te nem is hallottad a hírt? A dinók sajna már kihaltak, elvitte őket egy becsapodó kisbolygó.... Így sajna az én dinóim is oda lettek, a pocaktemetőben végezték! :) (Még a T-rex is...)

      Delete
  3. Nálunk is ez fogyott el leghamarabb, tanúsíthatom, hogy nagyon-nagyon finom! :) Köszönöm ezúton is! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Örülök, hogy sikerült örömet szerezni velük, végre olyan ember is kóstolta a bonbonjaim, aki "őszinte" véleményt tud mondani!

      Delete