Thursday, March 14, 2013

Húsvéti ötletek: diós kalács koszorú


Hogyan készíthetünk egy olyan finom kalácsot, ami nem csak Húsvétkor állja meg a helyét?

This post is available here in English.

Egy szelet a csodás kalácsból!

Húsvét előtt mindenki egy jó kalácsreceptet keres… Van, aki mazsolásat, van, aki egy jó fonott kalácsot szeretne készíteni, vagy éppen egy olyat, amibe pár szem főtt tojást lehet belesütni. De mi van akkor, ha valaki valami kevésbé hagyományosra vágyik? Ha valaki nem szeretne másnapra megszáradt kalácsot majszolni és unja már a megszokott ízeket? Nos, aggodalomra semmi ok, mert most egy olyan sokáig puha, a diótöltelék és a fűszerek miatt pedig egy nagyon ízletes kalács elkészítését osztom meg veletek! J

Ezt a receptet kb. 4-5 éve találtam a Nők Lapjában, ami természetesen a kedvenc szakácsnőmtől, Lajos Maritól származik.  (Innét üzenném neki, hogy fantasztikusan tisztelem a munkáját!) Nagyon szeretem a receptjeit, főzni is szinte csak ezekből tanultam! Persze az évek alatt nagyon sok receptkönyvét megvásároltam, a legjobban mégis az ezer éves, Nők Lapjából kivágott recepteket szeretem, nem is tudom miért…

Nos, ez is egy ilyen recept. Eredetileg kuglóf formában volt sütve egy egyszerű mogyorós töltelékkel és sima kalácstésztával. A receptet természetesen most is módosítottam és a végeredmény… Fantasztikus lett! A kedves finn barátunk, Niina csak ennyit mondott, mikor megkóstolta: Ildikó, ez a legjobb magyar kalács, amit életemben ettem! (Niina jónéhány évig élt Budapesten, szóval van tapasztalata kalács ügyben!)
Lássuk akkor azt a kalácsot!

Hozzávalók:
(1) A tésztához:
30 dkg búzaliszt
1 dl tej
2 db tojás
5 dkg porcukor (Én a barna cukros házi vaníliás cukromat használtam. Recept itt.)
8 dkg olvasztott vaj
3 dkg friss élesztő
1 csipet só
1 db vanília rúd kikapart belseje
(2) A töltelékhez:
12 dkg dió (darált)
6 evőkanál tej
5 dkg aranymazsola (Sokkal finomabb, mint a hagyományos!)
8 dkg barna cukor (vagy sima kristálycukor)
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
2 evőkanál barnarum, vagy 1 teáskanál rum aroma
3 dkg vaj
(3) A kisült kalács lekenéséhez:
2 dkg vaj

Előkészületek:
Az aranymazsolát néhány órával a sütés előtt, vagy akár előző este egy kevés rumos (vagy rum aromás) tejben beáztatjuk. A lényeg, hogy a tej ellepje a mazsi szemeket. A diót megdaráljuk. Ebben az esetben a diót előpirítani nem kell, így is nagyszerű íze lesz.

A mazsi ázik a rumos tejben és a darált dió!

A tészta összeállítása:
Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk, majd a vajat megolvasztjuk. A lisztet egy mélyebb, dagasztásra alkalmas tálba szitáljuk, összekeverjük a porcukorral és sóval. Nagyon fontos, hogy a lisztet valóban átszitáljuk, mert ez kulcskérdése a jó kelésnek!
 Ezután ráütjük a tojásokat a szárazanyagokra, majd hozzáadjuk az olvadt, de már nem forró vajat és a tejes élesztőt. A keveréket jól kidagasztjuk, majd meleg helyen 40 percet pihentetjük. A tészta összeállítását én mindig egy evőkanállal kezdem, majd lisztezett deszkán a kezemmel fejezem be.

A kelt tészta összeállítása.

A töltelék:
Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a diós tölteléket. Egy kisebb lábosban a dióra kanalazunk 6 evőkanál tejet, hozzáadjuk a barna cukrot (vagy sima kristálycukrot) és a rumos tejben áztatott aranymazsolát. Kis lángon 1-2 percig melegítjük, de vigyázzunk, mert nagyon hamar odasülhet! Ezután a tűzről félrehúzzuk és hozzáadjuk a vajat, valamint a megmosott citrom és narancs héját.  Megvárjuk amíg a vaj elolvad és néhányszor megkeverve kihűtjük a tölteléket.

A kalács összeállítása:
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. A tésztát addig nyújtjuk, ameddig engedi. Ez kb. fél cm lesz, a kelt tésztákat nemigen lehet ennél vékonyabbra nyújtani és talán nem is érdemes.
A kinyújtott tésztára kis részletekben rákanalazzuk a tölteléket, majd vizes kanállal elegyengetjük a tészta felszínén. A tölteléket érdemes kisebb adagokban elosztani a tésztán, mintsem egy nagy töltelékdombot megpróbálni egyenletesen szétkenni, hiszen ezt jól kivitelezni szinte lehetetlen.

A tölteléket apránként adagoljuk a tésztára, így könnyebb lesz egyenletesen szétkenni!

Ezután a tésztát nem túl szorosan feltekerjük, hiszen még jócskán kelni fog! Még a munkafelületen kör alakban összeillesztjük a tésztát és ellenőrizzük, hogy jól illeszkedik-e a tészta széle. A tésztát a sütőlemezre tesszük, ahol összecsipkedjük a tészta két végét. A tészta tetejét kicsit beirdalhatjuk, vagy megszurkálhatjuk.
(Sokan ilyenkor még lekenik a kalácsot egész tojással, de én nem szeretem. Ha valaki jobban szereti a ropogós tetejű kalácsokat, nyugodtan kenje le a tésztát 1 egész felvert tojással!)

A tészta összeillesztése.
Tipp:
Sütőlemez helyett a kalács koszorút megsüthetjük tortaformában is, ekkor a kalács nem terülni fog, hanem szépen emelkedni! Ha valaki ragaszkodik a kis lyukhoz a kalács koszorú közepén, akkor a kuglófbetétet tegyen a tortaformába, így igazán szép alakja lesz a kalácsnak. (Sajnos én ezt a kuglófbetétet Magyarországon hagytam, de majd elhozom otthonról a legközelebbi alkalommal!)

A kapcsos kuglóf forma. (Kép és rendelés itt.)

Sütés:
A tésztát többet nem szoktam keleszteni, egyből betolom a még hideg, de 170°C-ra állított sütőbe, ahol kb. 50-55 percet fog sülni a tészta. Érdemes egy duncosüvegbe, vagy konzervdobozba egy kevés vizet betenni a tészta mellé, így még puhább és foszlósabb marad a tészta és nem fog később sem kiszáradni a kalács!

A kalács sütése.
Ha a tészta megsült, még melegen egy kis darab vajjal lekenegetem a tetejét, így a kalács héja is igazán puha lesz! Ha a kalács kihűlt egy kevés porcukorral megszórva tálalhatjuk!

A frissen sült kalácsot kenegessük le egy kis vajjal!
 A kelt tésztákról tudni kell, hogy nem készülnek el olyan gyorsan, mint egy omlós tészta, de azoknál 1000X finomabbak! Ez a diós változat készíthető húsvétkor, egy nagyobb családi összejövetelen, vagy csak úgy, egy jó délutáni kávé mellé! A sok-sok diótöltelék és aranymazsola miatt pedig a gyerekek is imádni fogják! Kóstoljátok meg ti is! J



2 comments: