Sunday, March 17, 2013

Húsvéti ötletek: Hagyományos fonott mazsolás kalács

Avagy hogyan kell megfonni 6 szálból a húsvéti kalácsot! J

This post is available here in English.


A kalácsra a bárány vigyáz!

Az édes, vagy sós fonott kalácsok szerves részét képezik a Húsvétnak és az ünnepet megelőző készülődésnek. Húsvétvasárnap a keresztény családok a hajnali misére viszik a húsvéti sonkát és kalácsot, ahol a pap megáldja az ételt. A hívők ekkor, Jézus feltámadásának ünnepén fogyasztanak először húst a 40 napos böjti időszak után. A keresztény hagyományokon kívül Magyarországon  számos olyan további szokás él, mint pl. locsolkodás és a hímes tojás készítése, ami csak ránk, magyarokra jellemző. Ezért is kell ápolnunk és őriznünk ezeket a Húsvét ünnepköréhez tartozó szokásokat, hiszen igazán büszkék lehetünk azon szépségére!

Az egyik ilyen csodás hagyomány az édes fonott kalács készítése, számomra ez a húsvéti készülődés egyik legfőbb szimbóluma. (A másik pedig a tojásfestés és írókázás, de erről a következő bejegyzésben írok.)

Éppen ezért úgy gondoltam, hogy egy igazán foszlós, puha és extra sok mazsolás kalács bemutatása elengedhetetlenül fontos így Húsvét táján. A kalácsfonást a kedvenc cukrászom (Farkas Vilmos) videójából tanultam meg, amit itt ti is megnézhetitek! Magáról a fonásról készítettem nektek egy jó kis képsorozatot, hogy ti is könnyedén megtanulhassátok a fonást! Mos, hogy végre a fonás titka és egy jó recept is adott a tökéletes kalácshoz, mindenki bátran belevághat a húsvéti kalács elkészítésébe!

Hozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor (Én a házi barnacukros vaníliás cukromat használtam. Recept itt.)
2 db tojás sárgája
2,5 dl tej (+ 1 dl a mazsola áztatásához)
4 dkg élesztő
1 csipet só
2 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
1 evőkanál rumaroma
+ 1 tojás a kenéshez

Előkészületek:
A mazsolát a kalácssütést megelőző este megmossuk, majd kb. annyit tejbe áztatjuk, amennyi ellepi. Aki szereti, egy kevés rumaromát is keverhet a tejbe, a kalács így még ízletesebb lesz. Ami az én mazsoláimat illeti, nos, eredetileg aranymazsolával szerettem volna készíteni a kalácsot, de nem volt a boltban. Találtam azonban óriási (kb. 4x akkora, mint a hagyományos mazsi) mazsolakeveréket, melynek fele hagyományos, fele aranymazsola volt. Az óriás mazsiról még annyit, hogy picit megnehezíti a fonást, mert a nagy mazsolák erősen kidudorodnak a tésztából!
A kalácssütést megelőzően legalább 2 órával vegyük ki a hozzávalókat a szekrényből és hűtőből és hagyjuk a konyhapulton. Fontos, hogy minden hozzávaló azonos hőmérsékletű legyen, ez a jó kelt tészta egyik titka!

Az óriási mazsolaszemek fürdenek a rumos tejben!

A tészta összeállítása:
Első lépésként a tejet meglangyosítjuk (35-40°C) és egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és porcukrot egy kerek és magasabb falú tálba szitáljuk. (A liszt átszitálása NAGYON fontos, a jó kelt tészta egyik titka!)
A liszthez adjuk a tojás sárgákat, a sót, valamint a citrom és a narancs héját. (A gyümölcsöket előzőleg alaposan 2x forró víz alatt mosogatószerrel lesikáljuk!!!)
A vajat megolvasztjuk és hagyjuk kihűlni. Ha a vaj meghűlt és az élesztő felfutott, akkor mindkettőt a lisztre öntjük és megkezdjük a tészta összeállítását. A tészta kidolgozását kezdhetjük egy evőkanállal, majd lisztezett deszkán folytassuk. Ebben az esetben egy picit keményebb tésztát fogunk kapni, ettől nem kell megijedni, csak gyúrjuk addig a tésztát, amíg szép hólyagos nem lesz!

Ne felejtsük el a lisztet átszitálni!

A mazsola bekeverése:
A mazsoláról leöntjük a felesleges tejet. Aki egy éjszakát a hűtőben hagyja a mazsit, az számítson rá, hogy a tejes-mazsola egy sűrű masszát fog alkotni. Ettől nem kell megijedni, a mazsit egy tésztaszűrőre kell csak önteni és evőkanállal párszor átkeverni. Persze a mazsola így is szottyos marad, de ez volt a cél!
Az összegyúrt tésztát kissé ellapogatjuk, majd azon szétterítjük a mazsolát. A tésztát behajtogatjuk, a mazsolát gyors mozdulatokat a tésztába gyúrjuk. Akinek nagyon nedves maradt volna a mazsi, az egy kevés lisztet is gyúrhat pluszban a tésztába. Ezután legalább 40-45 percig meleg helyen pihentetjük a tésztát.

Ha a mazsi túl nedves, keverj bele egy pici lisztet!

A kalács összeállítása:
A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk egy mérleg segítségével, majd a darabokat felgömbölyítjük. A gombócokat belülről kifele haladva elkezdjük sodorni, a szálak végeit kissé elvékonyítjuk. 

Mérleg segítségével pontosabban eloszthatjuk a darabokat!

A 6 szálat magunk fele fordítjuk, végüket összecsippentjük és egy picit aláhajtjuk. A szálakat nem túl szorosan összefonjuk. Bár jómagam is igyekeztem lazára fonni a szálakat, a kalácsom közepe még így is kicsit szoros lett! Igyekezzünk tehát tényleg lazán fonni azokat a szálakat, mert sütés közben nagyon el fog deformálódni a kalácsunk!
 A tészta végeit összecsippentjük, és ismét aláhajtjuk. Ezután a befont kalácsot meleg helyen 20-30 percet kelesztjük, majd egész tojással vékonyan megkenjük.

A szálak végeit egybecsípjük!

A kalács fonása:
(1)      A kezünket keresztbe fonjuk (bal kéz alul, jobb felül) és megfogjuk a két szélső szálat. A bal kezünkkel megfogott szálat balra húzzuk és fogjuk a kezünkbe. A jobb kezünkkel a szálat középre húzzuk és balra-középre, vagyis az indítással megegyező oldalra tesszük le.
(2)      A bal kezünkben továbbra is ott van a szál, amit megfogtunk. A jobb kezünkkel megfogjuk a bal szélső szálat, megtekerjük a bal kezünkben tartott szállal, és most ez a szál marad a kezünkben. A balkezes szálat az indítással ellentétes oldalra, vagyis jobbra-középre tesszük le.
(3)      A szálat továbbra is fogjuk a jobb kezünkben. A bal kezünkkel megragadjuk a jobb szélső szálat, a jobb kézben egészen eddig tartott szállal teker, majd a jobbkezes szálat az indító oldallal ellentétesen, vagyis balra-középre tesszük le.
(4)      Ezt a műveletet addig ismételgetjük, amíg a tészta el nem fogy.
A lényeg: Egy szál van a kezünkben, amit nem engedünk el. Ezt a szálat tekerjük az azonos oldali szélső szállal, vagyis arról az oldalról emelem a szálat, ahol 3 szál van és oda rakom le, ahol 2 volt. Így váltogatódik a bal és a jobb oldal.

Így fond meg a kalácsod!
Sütés:
A megkelt kalácsot betoljuk a hideg, de 180°C-ra beállított sütőbe, ahol kb. 25 percet sütjük. Ha a tészta kisült, egy teáskanál vajat szétkenegethetünk a tetején, vagy enyhén vizes ecsettel is átkenegethetjük. Ha a kalács kihűlt, csak akkor szeljük fel! Ha nem eszünk a kalácsból, akkor érdemes zacskóba tenni és lezárni, hogy sokáig friss maradjon!

A frissen megfont kalács, valamint 20 min kelesztés után, közvetlenül a sütés előtt!

Összességében a kalácssütés nekem egy hatalmas élmény volt. A kelt tésztákat nagyon szeretem, de ez a mostani olyan finom lett, hogy a párom, aki egyébként nem rajong a süteményekért, csak úgy falta a szeleteket!
„Nyam-nyamm…. Hú, ez nagyon jó lett, ebből kaphatok még?”- csak ennyit bírt kinyögni, majd folytatta tovább a süti beporszívózását! Most mondjátok meg, kell ennél nagyobb elismerés???

A frissen kisült kalács!

No comments:

Post a Comment