Tuesday, March 26, 2013

Fokhagymakrém házilag


Avagy megvegyük-e a boltban a fokhagymakérmet, vagy inkább készítsük el otthon?

 
A házi készítésű krém J

Az életem Helsinkiben gyökeresen más, mint Magyarországon volt. Amikor kikötöztem ide, megfogadtam, hogy sokkal egészségesebben fogok élni, mint a mozgás, mint pedig a táplálkozás tekintetében. Itt ezt könnyebb kivitelezni, bár otthon sem lehetetlen, teszem hozzá! A kezdeti időkben éjjel-nappal sült lazacot ettem, mára ez a helyzet persze normalizálódott, de így is kb. heti 5 X hal az ebéd, mert itt ez a normális.

Számomra a hal sütéséhez, vagy a másik nagy kedvencemhez a csirkéhez (comb, vagy mell) elengedhetetlen a jó kis fokhagyma íz. Ha a husit bepácolom és van időm a sütés előtt, akkor frissen készítek valamilyen fűszeres-fokhagymás páclevet a húsoknak, de a halat jobban szeretem fokhagymakrémmel sütni. Persze a jó fokhagymakrémnek kb. még 1000 másik felhasználási lehetősége van, pl. egy kis kanálnyi a tepsis krumplit nagyon feldobja, remek ízt ad a spenótnak, tökéletes egy szelet pirítóson paradicsommal, vagy nagyon jól tudtam használni szűzérmék sütéséhez is.

Valljuk be, egy magyarnak kell, hogy legyen fokhagymakrém a konyhájában, csak az nem mindegy, hogy MILYEN! Számomra a bolti krémek nagyon, már-már ehetetlenül sósak. Egyszer megpróbáltam még otthon venni a piacon házi készítésű krémet, de annak is volt egy megfoghatatlan utóíze, amit nagyon kiéreztem az ételekben. Így aztán arra kényszerültem, hogy magam készítsem el a krémemet, ami persze elsőre bezöldült, a második túl sós lett… Végül sikerült megbirkóznom ezzel a feladattal, és nagyon szép állagú, színű és ízűek lesznek a krémjeim, amik vagy 2 hónapig nem is romlanak meg! Lássuk, hogyan is készülnek!

Hozzávalók:
1 fej fokhagyma
1 teáskanál só*
4-5 evőkanál olaj (lehetőleg napraforgó, vagy repce)
 (Ebből a mennyiségből a képen látható kicsi üveg fele fog megtelni. Nekünk ez a mennyiség 1-2 hónapig elég.)
* Megjegyzés: A só mennyiségével óvatosan bánjunk, kezdjük először csak egy csapott teáskanálnyi mennyiséggel és óvatosan emeljük az adagot ízlés szerint!

A fokhagymát megpucoljuk és a hibás részeket is kivágjuk!!!

A krém összeállítása:
A fokhagymát odafigyelve megpucoljuk, majd a gerezdeket egy mélyebb tálba szedjük. A gerezdeket kisebb darabokra is lehet aprítani, de akinek jó bot mixere van, annak nem szükséges.
A fokhagymára kanalazunk 3 evőkanál olajat és a sót. Ezután csak összeturmixoljuk a bot mixerrel. Én mixelés idejére a tálat le szoktam fedni egy alufóliával, hogy ne fröcsögjön mindenfelé a pép.

És most jön a titok:
A pépet azonnal egy tiszta üvegbe szedjük, de még nem tesszük be a hűtőbe. Pár óráig hagyjuk szobahőmérsékleten állni, hogy a só feloldódjon és a fokhagyma kicsit beszívjon az olajból. Néhányszor átkeverjük a krémet TISZTA kanállal, majd a végén 1-2 plusz evőkanál olajat is kell adnunk a keverékbe, mivel az elkezd besűrűsödni.
Ezután betesszük az üveget a hűtőbe és másnap reggel, ha úgy tapasztaljuk, hogy sűrűsödne a krém még 1 evőkanál olajat adhatunk hozzá.
A másik nagyon fontos dolog, hogy lehetleg ne olívaolajat használunk, mert az jóval könnyebben megromlik, mint az egyszerűbb napraforgó, vagy repce olaj!

A turmixolás!

Ne feledjük, a sóval és az olajjal nem spórolhatunk, hiszen gyakorlatilag ez a két anyag tartósítja a fokhagymakrémünket. Azért a sóval csínján bánjuk, mert könnyű túlsózni a keveréket! Elsőre inkább tegyünk bele kevesebb sót, hiszen plusz sót könnyű tenni a krémbe, de kivenni már lehetetlen! J

A házi fokhagymakrém elkészítését mindenkinek ajánlom, hiszen otthon olcsóbb is elkészíteni, nem is lesz agyonsózva a krémünk és biztosan csak az lesz benne, amit mi beleraktunk!

A csodálatos krém!


9 comments:

  1. ezt megcsinálom,köszi szépen a receptet!:)

    ReplyDelete
  2. Köszönöm szépen a receptet, isteni finom!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szívesen, de nem fotóztad le: Feltenném ide az olvasói képek közé!

      Delete
  3. De jó, hogy megtaláltam ezt a receptet! Nagyon pusztul a fokhagymám, ez lesz a megmentője!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen igen, ez tényleg egy szuper recept, érdemes kipróbálni! Várom a véleményedet, hogy ízlett-e!

      Delete
  4. Valahol azt olvastam, hogy a fokhagymat miutan megpucoljuk/szeleteljuk/apritjuk/reszeljuk (vagyis megpucoljuk es feldolgozzuk) negyed ora all a rendelkezesunkre, hogy felhasznaljuk, kuldoben oda a sok ertekes 'fokhagymasag'. Mi marad az illoolajokbol az 1-2 honap vegere? Lagyul az ize? Elveszti a tuzesseget? Megedesedik? Valahol meg azt olvastam, hogy hutoben erdemes tarolni a fokhagymafejeket, hogy a leheto legtobb 'fokhagymasagot' megorizzek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abban biztos vagyok, hogy pucolás és feldolgozás után valóban csökken a fokhagyma illóolaj (allicin) tartalma, de azért egy olaj-típusú vegyület biztosan nem bomlik le 15 perc után teljesen. A bomlás előzi meg egyébként a só és az olaj a krémben, hiszen a bomlást a vágott felülettel érintkező levegő, vagyis az oxidáció idézi elő. Ma a fokhagymát olajjal elzárjuk a levegőtől, sóval pedig tartósítjuk azt, akkor a bomlás lényegesen lassítható, persze semmi nem tart örökké. A régi asszonyok valóban hideg kamrában tárolták a fokhagymát és krumplit, a répát is elvermelték, így valóban feldolgozatlanul minden zöldség hosszabb ideig eltartható. Szerintem a fokhagymakrém elsődleges célja nem is egy hosszú időre történű tárolási mód biztosítása, inkább egy főzést segítő alternatíva, hiszen nem százszámra kell a fokhagymát darálni és krémesíteni, mindig csak egy fejjel, éppen annyit ami rövid idő alatt elfogy.

      Delete
    2. Akkor nekem mindjart 6-8 fejjel erdemes inditanom :-))) mert nalam egy fej fokhagyma ugy 1-3 napra eleg. Egy hetre elegendo krem elkeszitese hetvegen tenyleg segithet idot sporolni. Tetszik, hogy mindossze harom-osszetevos. Nem is emlekszem, mi lehet a boltiban ?

      Delete