Tuesday, December 16, 2014

Tejkaramella

Avagy hogyan készítsünk puha karamellát házilag?


Karamella kockák...

A tejkaramella ötlete csupán néhány hete fogalmazódott meg bennem, akkor láttam ugyanis ezt a Karácsonyi videót, ahol egy tejkaramellás szaloncukor is készül. Pár napra rá vettem is egy csomag barnacukrot, de csak most készítettem el a saját karamellámat, hogy haza tudjam vinni a családnak ajándékba. A recept egyébként nagyon egyszerű volt, mindössze tejszín, vaj és cukor a fő alkotóelem, miközben azonban rotyogott a karamellám gyorsan elolvastam Ildo receptjét is, aki pluszban egy kis fehér csokit is tett a saját karamellájába, így végül és is kevertem a sajátomba. J A végeredmény csodásan puha és omlós karamella lett, ami csak úgy eteti magát!

Hozzávalók: (Egy 17 x 17 cm-es tálhoz, vagy kb. 30-35 kockához.)
15 dkg vaj
20 dkg barnacukor
130 ml tejszín (35%, állati)
1 kis darab vaníliarúd
100 g fehér csokoládé
1 csipet só

Gasztroajándéknak is kitűnő!

Elkészítés:
A fehér csokoládé kivételével az összes hozzávalót egy dupla falú lábosba mérjük, majd kis lángon összemelegítjük. Ha teljesen homogén a masszánk, akkor a lábosra egy fedőt rakunk, a főzőlapot lecsavarjuk egészen picire, majd néha-néha átkeverve fél órát rotyogtatjuk a karamellát. Eztán a tűzről levéve picit kihűtjük azt, majd hozzákeverjük a fehér csokoládét, végezetül az egészet egy sütőpapírral bélelt négyzet alakú tálba öntjük, ahol egy éjszaka alatt a hűtőben a karamella szépen megszilárdul. Másnap reggel egy tiszta késsel felszeljük a karamellát és már fogyaszthatjuk is!

Tipp:
A karamellát márthatjuk csokiba is, én most így jártam el, ehhez kb. 100 g étcsokoládé lesz szükséges. A karamellát egyesével csomagolhatjuk selyempapírba is, vagy egyesével kínálhatjuk kis bonbon kapszlikban!

Kellemes ünnepi készülődést,  ildiKOKKI

Kellemes ünnepeket!



5 comments:

  1. Praliné Zsuzsit illeti a dicséret, én is tőle tanultam ezt a remek fehércsokis trükköt!És nálam is top kedvenc lett, azonnal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zsuzsinak akkor aranyba, vagyis tejkaramellába öntjük a nevét, bár én most csak a fehér csokoládé ötletét vettem át! :)

      Delete
  2. Kedves Ildikó, köszönöm a receptet! Először nagyon finom lett - mivel egyből elfogyott, következő alkalommal dupla adagot készítettem ... no de a dupla karácsonyi adag sajnos nem szilárdult meg. Esetleg meg tudod mondani, mi a titok nyitja? Köszi! Gabi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha nem főzöd elég ideig a karamellát, akkor nem szilárdul meg rendesen. Nagyon-nagyon kis fokozaton kell 30-40 percet főzni a karamellát, majd félreteszed és mikor látod, hogy sűrűsödik, akkor kevered bele a fehér csokit, akkor már egyből elég sűrű lesz. A titok végül is a lassú fűzés kis lángon! (Ami nem szilárdult meg, azt plusz fehér csokival lehet megmenteni.)

      Delete
    2. Köszi szépen! Igen, igazad van, a megfelelő ideig való főzés a fontos. Közben kaptam egy tippet: addig kell főzni, amíg egy pohár hideg vízbe cseppentett karamellacseppek nem mállanak szét a vízben. Végülis ma sikerült újra puha szilárd karamellát előállítanom, csak már megint el fogyott, így szilveszterre új adagot kell főznöm :)

      Delete