Monday, October 20, 2014

Rózsaszín macaronok

Macaronok egy babazsúrra…



Rózsazsín... 

A rózsaszín macaronokat is, csakúgy mint a nemrégiben közzétett kakaós macaronokat is Friida, egy kedves magyar-finn kisleányka szülinapjára készítettem. Persze a két macaron nem egyszerre készült, hiszen elsőként ezek a rózsaszín macaronokat vittem el Friida szülinapi babazsúrjára, csakhogy senki nem nyitott ajtót, ugyanis a bulit egy héttel később rendezték. J (Egész egyszerűen elnéztem az időpontot és egy héttel korábban kopogtattam a kelleténél, majd ott szobroztam az ajtó előtt egy nagy tálca sütivel.) Ezek a macaronok voltak egyébként a mostani „nagy macaronsütő-láz” előfutárai, vagyis ha Friida szülei nem kértek volna meg a macaronkészítésre, akkor most biztos nem sütögetném ilyen szorgalmasan ezt az édességet, illetve továbbra sem tudnék macaront készíteni. J

Hozzávalók: (Kb. 35-40 pár macaronhoz.)
(1) Tészta:
9 dkg mandulaliszt =őrölt mandula
13,5 dkg porcukor
2 tojásfehérje (75 g) + 5 dkg kristálycukor
+ 1-2 csepp piros ételfesték
(2) Töltelék:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (Nálam Fazer málnás étcsoki.)
0,5 dl tejszín (min. 30%-os, állati)
1 tk vaj
1-2 ek konyak, vagy brandy*
* Megjegyzés: Egy kevés égetett szesz hozzáadása után a ganache még krémesebb és lágyabb, valamint egyenletesen keverhető lesz.

Elkészítés:*
* Megjegyzés: A macaronsütés fázisfotóit a kakaós macaron bejegyzésnél találjátok meg!
(1) A mandulaliszthez a szeletelt mandulát kávédarálón finomra őröljük, majd a porcukorral egy tálba szitáljuk. A szobahőmérsékletű, vagyis elkészítés előtt a konyhapulton legalább 3-4 órát pihentetett tojásokat fehérjéit habosítani kezdjük. Amikor kifehéredik a tojásfehérje, hozzáadjuk a kristálycukrot és az ételfestéket és ebből kemény habot verünk. (Ez a folyamat minimum 6 perc!) Végül a porcukros-mandulalisztes keveréket óvatosan ráöntjük a tojáshabra, majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük a habban. A tésztát addig keverjük, míg az szépen kifényesedik és egyenletesen folyik le a lapátról!
(2) A kész tésztát kb. fél cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kis köröket nyomunk. A macaronok akkor lesznek szép szabályos kör alakúak, ha a habzsákot a tepsire merőlegesen tarjuk, a nagyságuk pedig úgy lesz mindig azonos, hogy a macaronok adagolása közben számolunk (1-2-3), vagyis minden kis korongot egyenlő ideig nyomunk a papírra. Végül a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak a tésztából.
(3) Ezután legalább 45 percig, vagy egy óráig pihentessük a tésztát, majd a maaronokat előmelegített 160°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 12 perc alatt süssük készre. A macaronokat hagyjuk a tepsiben kihűlni, hogy könnyedén le tudjuk őket emelni a sütőpapírról.

Töltelék:
A töltelékhez az étcsokit mikróban 15-20 másodpercenként átkeverve lassan olvasszuk fel, majd keverjük simára a tejszínnel, vajjal és likőrrel. A tölteléket kb. 15-20 percre tegyük hűtőbe, majd ha egy kissé visszaszilárdult, de még evőkanállal könnyen keverhető, szedjük át egy kis habzsákba és töltsük meg a macaronokat. Az elkészült macaronok hűtőben kb. 1 hétig állnak el, az elkészítésük után lehetőség szerint csak másnap fogyasszuk, hiszen ekkorra érnek össze az ízek!

Jó tudni:
(1) A tojásfehérjét nem kell öregíteni, csak szobahőmérsékleten (konyhapulton) tartani a készítés előtt legalább 2-3 órát.
(2) A tojáshabot legalább 6 percig kell magas fordulaton habosítani.
(3) Addig kell a tésztából kikeverni a légbuborékot, amíg az fényes nem lesz és egyenletesen folyik le a spatuláról.
(4) Én inkább egy órácskát pihentetem a tésztát sütés előtt, akkor kevesebb (=egy sem) macaron reped ki, bár nyilván ez a korábbi pontok betartásától is erősen függ.
(5) Eddig 150°C-on sütöttem a macaronokat, de kipróbáltam 160°C-on és így a macaronok talpa is szépen átsül és nem ragad le a papírhoz. (Ez persze sütőfüggő, ergo nem szentírás!)
(6) A ganache-t akkor készítem, amíg a macaronok pihennek, így az is megfelelően vissza tud szilárdulni és ha megsült a macaron, csak betöltöm a krémet és kész is van a süti!
(7) Ebből az adagból 2 nagy gáztepsinyi macaron, vagyis kb. 40 pár lesz. Ennél kevesebbet nem is érdemes csinálni! J


Jó sütögetést, ildiKOKKI

Az első macaronok az idei nagy "macaronsütési-láz" keretében!

2 comments: