Macaronok egy babazsúrra…
Rózsazsín... |
A rózsaszín macaronokat is, csakúgy mint a nemrégiben közzétett kakaós macaronokat is Friida, egy kedves magyar-finn kisleányka szülinapjára készítettem. Persze a két macaron nem egyszerre készült, hiszen elsőként ezek a rózsaszín macaronokat vittem el Friida szülinapi babazsúrjára, csakhogy senki nem nyitott ajtót, ugyanis a bulit egy héttel később rendezték. J (Egész egyszerűen elnéztem az időpontot és egy héttel korábban kopogtattam a kelleténél, majd ott szobroztam az ajtó előtt egy nagy tálca sütivel.) Ezek a macaronok voltak egyébként a mostani „nagy macaronsütő-láz” előfutárai, vagyis ha Friida szülei nem kértek volna meg a macaronkészítésre, akkor most biztos nem sütögetném ilyen szorgalmasan ezt az édességet, illetve továbbra sem tudnék macaront készíteni. J
Hozzávalók: (Kb.
35-40 pár macaronhoz.)
(1) Tészta:
9 dkg mandulaliszt
=őrölt mandula
13,5 dkg porcukor
2 tojásfehérje (75
g) + 5 dkg kristálycukor
+ 1-2 csepp piros
ételfesték
(2) Töltelék:
10 dkg jó minőségű
étcsokoládé (Nálam Fazer málnás étcsoki.)
0,5 dl tejszín
(min. 30%-os, állati)
1 tk vaj
1-2 ek konyak, vagy
brandy*
* Megjegyzés: Egy
kevés égetett szesz hozzáadása után a ganache még krémesebb és lágyabb,
valamint egyenletesen keverhető lesz.
(1) A
mandulaliszthez a szeletelt mandulát kávédarálón finomra őröljük, majd a porcukorral egy tálba szitáljuk. A szobahőmérsékletű, vagyis elkészítés előtt a
konyhapulton legalább 3-4 órát pihentetett tojásokat fehérjéit habosítani
kezdjük. Amikor kifehéredik a tojásfehérje, hozzáadjuk a kristálycukrot
és az ételfestéket és ebből kemény habot verünk. (Ez a folyamat minimum 6
perc!) Végül a porcukros-mandulalisztes keveréket óvatosan ráöntjük a
tojáshabra, majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük a habban. A tésztát
addig keverjük, míg az szépen kifényesedik és egyenletesen folyik le a
lapátról!
(2) A kész tésztát
kb. fél cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük, majd egy
szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kis köröket nyomunk. A macaronok akkor
lesznek szép szabályos kör alakúak, ha a habzsákot a tepsire merőlegesen
tarjuk, a nagyságuk pedig úgy lesz mindig azonos, hogy a macaronok adagolása
közben számolunk (1-2-3), vagyis minden kis korongot egyenlő ideig nyomunk a
papírra. Végül a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges
légbuborékok eltávozzanak a tésztából.
(3) Ezután legalább
45 percig, vagy egy óráig pihentessük a tésztát, majd a maaronokat
előmelegített 160°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon 12
perc alatt süssük készre. A macaronokat hagyjuk a tepsiben kihűlni, hogy könnyedén le tudjuk őket emelni a sütőpapírról.
Töltelék:
A töltelékhez az
étcsokit mikróban 15-20 másodpercenként átkeverve lassan olvasszuk fel, majd
keverjük simára a tejszínnel, vajjal és likőrrel. A tölteléket kb. 15-20
percre tegyük hűtőbe, majd ha egy kissé visszaszilárdult, de még evőkanállal
könnyen keverhető, szedjük át egy kis habzsákba és töltsük meg a macaronokat. Az elkészült macaronok hűtőben kb. 1 hétig állnak el, az elkészítésük után
lehetőség szerint csak másnap fogyasszuk, hiszen ekkorra érnek össze az ízek!
Jó tudni:
(1) A tojásfehérjét
nem kell öregíteni, csak szobahőmérsékleten (konyhapulton) tartani a készítés
előtt legalább 2-3 órát.
(2) A tojáshabot
legalább 6 percig kell magas fordulaton habosítani.
(3) Addig kell a
tésztából kikeverni a légbuborékot, amíg az fényes nem lesz és egyenletesen
folyik le a spatuláról.
(4) Én inkább egy
órácskát pihentetem a tésztát sütés előtt, akkor kevesebb (=egy sem) macaron reped ki, bár nyilván ez a korábbi pontok betartásától is erősen függ.
(5) Eddig 150°C-on
sütöttem a macaronokat, de kipróbáltam 160°C-on és így a macaronok talpa is
szépen átsül és nem ragad le a papírhoz. (Ez persze sütőfüggő, ergo nem
szentírás!)
(6) A ganache-t
akkor készítem, amíg a macaronok pihennek, így az is megfelelően vissza tud
szilárdulni és ha megsült a macaron, csak betöltöm a krémet és kész is van a
süti!
(7) Ebből az
adagból 2 nagy gáztepsinyi macaron, vagyis kb. 40 pár lesz. Ennél kevesebbet
nem is érdemes csinálni! J
Jó sütögetést, ildiKOKKI
Úúú ezek nagyon profik :)
ReplyDeleteNagyon szépek lettek ezek a macaronok (is)! :)
ReplyDelete