Avagy kockás süti után jöjjön egy újabb kockás édesség!
Ismét egy kockás... |
A múltkori kockás sakk szeletem után sokáig gondolkoztam, hogy milyen jó is lenne valami kockás
dolgot készíteni ismét. Egyszer még régebben készítettem egy belülről kockás tortát, amit egy Lajos Mari receptes könyvben láttam... Azt most nem volt
kedvem megismételni, inkább valami hamarabb elkészíthető és befalható édességre
vágytam és végül is a kekszeket úgy szeretem! J Éppen ezért döntöttem
egy keksz mellett, amihez találtam is egy pompás kis receptet Limara oldalán,
ami a saját számíze szerint felturbóztam és már sültek is a kekszecskék.
Hozzávalók: (Kb. 2 nagy gáztepsinyi
adaghoz.)
30 dkg liszt + 1
csipet só
2 ek kakaópor
1 csipet sütőpor
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 citrom reszelt
héja + ½ citrom leve
1 tk rum, vagy
rumaroma
Elkészítés:
A száraz
hozzávalókat (liszt, sütőpor, só és porcukor) egy tálba szitáljuk, majd
elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Hozzáütjük a tojássárgákat, majd ebből egy
sima tésztát gyúrunk, amit két részre osztunk. Az egyikbe belegyúrjuk a
kakaóport és a rumaromát, a másikba pedig a citromhéja, illetve ízlés szerint pár
csepp citromlevet. (Én belefacsartam egy fél citromot.) Végül a tésztákat 30-35 x
10-15 cm-es nagyságú, vagyis kb. ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, folpackba
csomagoljuk, majd néhány órára, vagy akár egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Tipp:
Aki nem szeret
morzsolgatni, az nagy lyukú reszelőn akár rá is reszelheti a száraz
hozzávalókra, hiszen így pillanatok alatt össze lehet dolgozni a vajat a többi
hozzávalóval.
A keksz „kockásítása”:
A téglalapokat ujjnyi
vastag szeletekre vágjuk, majd színenként felvágva 3-4 csíkot egymás mellé,
majd egymásra sorakoztatunk. (A tésztacsíkok könnyebben összeragadnak, ha egy
kicsit megnedvesítjük az oldalukat.) Végül az így kapott tésztahasábot ismét
folpackba csomagoljuk, majd egy órácskára bedobjuk a fagyasztóba. Ennyi idő
alatt éppen annyira fog kifagyni a tészta, hogy azt kb. 3-4 mm vastag
szeletekre könnyen fel lehet szelni. Arra ügyeljünk, hogy a tésztatömböt csak
akkor kezdjük el felszelni, mikor az egész kissé átfagy, ne maradjon a tészta
közepe sem puha, mert akkor még nem lehet szépen szelni a kekszet!
A nyers kekszeket sütőpapírral
bélelt tepsiben 180°C-on 10 perc alatt süssük aranybarnára.
Tipp:
A sütés során
ügyeljünk arra, hogy a kekszek ne nagyon barnuljanak meg. Ha látjuk, hogy a tészta
széle már picit barnul, azonnal húzhatjuk is ki a sütőből a tepsinket! A kekszek jól záródó
dobozban napokig elállnak, de én elvittem őket uzsonnára és szuper volt őket
kávé mellé elfalatozni!
Jó étvágyat, ildiKOKKI
Dobozban napokig eláll... Persze csak ha marad! |
Nagyon jól néz ki! Fincsi lehet! :)
ReplyDeleteKöszi, az volt! (Nekem nagy kedvencem, nálunk szinte csak én eszem!)
Delete