Amikor a macaron-láz tetőfokára hág….
Ugyan a macaronozás
számomra is egy hatalmas kihívást jelentett mikor elkezdtem, s jelent még most
is, hiszen sokszor nem tudom mi lesz a vége egy-egy adag bekevert tésztának,
ennek ellenére mindig nagy örömmel állok neki a sütésnek. (Nem mintha más édességet
nem sütnék örömmel, de a macaron a „csakazértismegfogomtudnicsinálni” süti nálam. J)
Lényeg a lényeg, hogy a macaronozást nem adtam fel, sőt annyi YouTube videót
megnéztem, hogy lassan számolni sem tudom.
Egyik este botlottam
bele egy málnás óriásmacaronos videó, ahol a hölgy annyira csodás macaronokat
készített, hogy éreztem: én is meg szeretnék próbálni hasonlót. A videóban ugyan a
macaronok „buttercream”-mel voltak töltve, ami nálam szóba sem jöhetett – nem szeretem ugyanis–, így a tölteléken jelentősen módosítottam, de az egész „design” és a
felépítés megmaradt. J
Hozzávalók: (5 db óriásmacaronhoz.)
(1) Macaronok*:
* Megjegyzés: A
macaronok hozzávalóit, illetve elkészítésének részletes leírását egy korábbi receptben olvashatjátok. Az ott megadott hozzávalókból 5 pár óriásmacaron
készíthető. (A macaron tésztájából a kakaóport ebben az esetben hagyjátok ki, helyette lila ételfestéket használjatok.)
(2) Töltelék és díszítés:
100 g natúr
krémtúró
150 g mascarpone
1/2 csomag
zselatinfix
150 g fagyasztott
erdei gyümölcs, vagy áfonya
2-3 ek porcukor
1 citrom reszelt
héja + ½ citrom leve
1 tk vanília
kivonat
100-150 g friss
áfonya
Nagyon naaaagy sütemények! |
Óriásmacaronok:
A korábban
bemutatott macaron készítési recept alapján 5 pár kb. 10 cm átmérőjű macaront
sütünk. Az óriásmacaronok sütése teljesen azonos a hagyományos méretű társaihoz
képest, azonban az óriásmacaronokat 12 perc helyett 16 percig süssük 150°C-on!*
*Megjegyzés:
Ezek a macaronok
tényleg óóóóóriásiak lettek, így azt hiszem legközelebb kicsit csökkentem a
méretet és megállok 8 cm-es átmérő körül. Így egy darab macaron elfogyasztása
kevésbé lesz megterhelő, illetve egy adag tésztából kijön (remélem) 6 pár
óriásmacaron is.
Töltelék:
Az erdei
gyümölcs keveréket kiolvasztjuk, majd 1-2 ek cukorral és 1-2 ek vízzel kis
lángon főzni kezdjük. Kb. 20 perc elteltével a gyümölcsalapot leturmixoljuk,
majd további 10-15 percig néha-néha átkeverve az eredeti térfogat felére
sűrítjük és kihűtjük. (Ha továbbra is nagyon savanyúnak érezzük a gyümölcsöt,
adjunk még hozzá egy kevés porcukrot, de semmiképpen se törekedjünk nagyon édes
íz elérésére, hiszen a macaron héjak eleve édesek, így a savanyú gyümölcsöt az szépen
kompenzálja majd, ha összeállítottuk a süteményt.) A mascarponét a vanília
kivonattal, a citrom héjával és levével kikeverjük. Hozzáadjuk a krémtúrót,
majd 2 ek. gyümölcsvelőt, illetve a zselatinfixet és simára keverjük a krémet.
Összeállítás:
A krémet
csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd a talpakra annyi krémet nyomunk, hogy
azok széleitől kb 1-1,5 cm-es szabad hely maradjon. Ezt a szélső sávot
elegánsan díszítsük a maradék krémmel, majd sorakoztassunk bele néhány szem
friss áfonyát. A maradék gyümölcsvelőt kanalazzuk a macaronok közepébe, majd
helyezzük rájuk a macaron tetejét és azt is díszítsük egy-egy kis krémrózsával,
valamint egy-egy szem friss áfonyával és citromfűbóbitával.
Amire érdemes figyelni:
A nagyobb
méretű macaronokat egy picit tovább érdemes sütni, de ne várjuk meg, hogy
barnulni kezdjen a tészta. A sütőpapírt csak akkor távolítsuk el, ha teljesen
kihűltek a macaronok! Én most kivételesen nem a macaront emeltem fel a
sütőpapírról, hanem a papírt húztam le óvatosasan alulról, miközben azokat másik kézben
fogtam, mert úgy véltem a nagyobb macaronok könnyebben sérülhetnek.
A túrós-mascarponés
töltelék jól passzolt a tésztához és nem is kellett annyit várni, hogy összeérjenek
az ízek. Ennek a tölteléknek amúgy is jóval magasabb a nedvességtartalma, mint egy akármilyen
ganache-nak, így az hamarabb átjárta a tésztát. Éppen ezért a legoptimálisabb
idő a süti elfogyasztására pár órával annak elkészülte után van, így lehetőleg ne hagyjuk másnapig állni ezt a finomságot.
Ha kedvet
kaptatok, próbáljátok ki Ti is!
Szép napot, ildiKOKKI
Ez egyszerűen valami gyönyörű! Meseszépet alkottál ismételten! :)
ReplyDeleteKöszi szépen, azért ehhez nagyon sokat kellett küzdeni a macaronokkal, hogy ez a desszert megszülessen!
Deletenagyon jól néznek ki, gratulálok! :) én is többször nekifutottam már, de most éppen pihentetem a macaron projektet (mert túl perfekcionista vagyok, és utálom hogy nem lesz olyan mint a bolti :D)
ReplyDeleteNa látod, én boltit még nem is ettem! Egyszer akartam venni Párizsan, de akkora volt a sor, hogy elfogyott a türelmem... :) Szóval ezen te se aggódj, fog az menni!
Delete