Sunday, January 19, 2014

Karamelltorta

Avagy hogyan avattam fel az új robotgépem a skót szomszéd szülinapi tortájával?


Karamelltorta csokis piskótával, ét- és karamellizált fehércsoki korongokkal és lágy karamellöntettel...

Néhány hónapja lettem először figyelmes arra, hogy a robotgépem fura hangokat ad ki, majd a decemberi habcsók sütésnél, mikor 20 percet kellett keverni a tésztát már olyan égett motorszag áradt a mixeremből, hogy azt hittem ott helyben örökre megadta magát a jó öreg kis gépezet. El persze nem romlott, még mindig tudok vele keverni, de sajna itt volt az idő, hogy beszerezzek egy újat, így az utóbb 2-3 hónapban figyelmesebben jártam keltem, de valahogy egy robotgép sem tetszett igazán. Aztán egyik nap elmentünk vásárolni és megpillantottam ŐŐŐŐŐT, majd a párom rábeszélésére haza is hoztam magammal ez a narancssárga csodát! Így ezentúl ő lesz majd látható a fázisfotókon, nem a jó öreg fehér mixerem! J
 
Ezentől ŐT láthatjátok majd a fázisfotókon!!! J
A mixer vásárlással nagy szerencsém volt, mert pont akkor vettem meg, mikor a kedves skót barátunknak, Neilnek kellett egy szülinapi tortát rittyentenem. Bár nem volt határozott ötletem, abban biztos voltam, hogy valami karamellás sütit kellene készítenem, elvégre egy pasi mégsem kaphat valami habos és gyümölcsös tortát? Az igazság az, hogy már hónapok óta nézegetem Piszke karamelltorta receptjét, de korábban beleszerettem Farkas Vilmos karamelltorta receptjébe is. Így nem volt mit tenni, ötvöztem a két receptet és mindkét receptből a számomra szimpi elemeket vettem át, amit persze megspékeltem egy kis ildi KOKKI csalafintasággal. J

Neil tortája egy kisebb társaságnak készült, éppen ezért csak egy 18 cm-es, vagyis 10-12 szeletes tortácskát sütöttem, tehát egy normál torta mennyiségének 2/3-ával dolgoztam. Abban az esetben, ha egy nagy 24 cm átmérőjű tortát szeretnétek, az itt megadott mennyiségek 1,5-szeresével dolgozzatok.  A receptről még annyit, hogy tényleg NAGYON könnyű lesz elkészíteni, annak ellenére hogy egy szuperflancos tortának tűnik, nagyon hamar össze lehet dobni. A torta egyik szépségét szerintem a csokikorongok adják, ehhez a karamellizált fehércsokiról bővebben itt olvashattok.

A torta...

Hozzávalók: (Egy 18 cm-es tortához.)
(1) Tészta:                                                    (2) Krém:                                                          (3): Öntet és díszítés:
4 egész tojás                                                 7 dl állati tejszín (30-35%)                       7 dkg kristálycukor karamellizálva
4 ek cukor                                                    350 g kristálycukor karamellizálva     1 dl tejszín (10-15%)
2 ek liszt +2púpos ek kakaópor          200 g fehércsoki                                          2 dkg vaj
1 tk sütőpor                                                  1 db vanília rúd                                             étcsoki korongok (6-7 dkg)
1 tk. vanília aroma                                     1 tk só                                                                karamellizált fehércsoki korongok (3-4 dkg)  

A piskóta:
A Tészta hozzávalóiból a piskóta ALAPRECEPT-nél megadott módon egy 3 lapos, 18 cm-es kakaós piskótaalapot sütünk. A piskótát hagyjuk kihűlni, egy zacskóba alaposan elcsomagoljuk, majd egy éjszakán át hagyjuk pihenni. Másnap reggel a piskótát 3 részre vágjuk és tölthetjük is a tortát.

A krém és csokidíszek:
Aznap este, mikor megsütöttük a piskótát, összeállítjuk a krémet. A kristálycukrot lassú tűzön aranybarnára karamellizáljuk egy MÉLY lábosban. Miközben a karamellát olvasztjuk, egy másik kisebb lábosban feltesszük melegedni a tejszínt, majd ha elolvadt a cukor és kristálymentes a karamella, kis részletekben FOLYAMATOS kevergetés mellett ráöntjük a forró tejszínt a forró karamellára. VIGYÁZAT, a tejszín majd ki akar futni, ezért nagyon kell kevergetni a karamellát és apránként adagolni a tejszínt!
Ha a tejszínünk szépen felolvasztotta a karamellát, akkor a lábost lehúzzuk a tűzről, majd beletördeljük a fehér csokoládét. A karamellás tejszínt addig keverjük, amíg a fehércsoki el nem olvad, ekkor ízesíthetjük a krémet vaníliával, illetve sóval ízlés szerint. Végül a krémet hagyjuk kihűlni a konyhapulton, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Miután összeállítottam a krémet, étcsokoládét és karamellizált fehércsokoládét olvasztottam és temperáltam, majd egy csokimintázó textúrfóliára – ezt használtam a vaníliás karika mintázásához is – kisebb és nagyobb korongokat nyomtam. A csokit a konyhapulton hagytam megszilárdulni, majd egy éjszakára a hűtőbe tettek.
 
Így készült...
A torta összeállítása:
Másnap reggelre a karamellás tejszínhabos krém jól besűrűsödött a hűtőben és csak ki kellett habosítanom. Az új narancssárga csodamixeremmel először csak alacsony fokozaton, majd ahogy egyre habosabb és világosabb lett a krém egyre magasabb fokozaton habosítottam a krémet, amíg az teljesen szilárd nem lett. (Aki aggódik, hogy a krém nem áll meg, vagy nyáron készíti a tortát, az ennél a pontnál dobjon bele minimum 2-3 csomag habfixálót, vagy 1 csomag Zseléfixet. Én ezt most nem tettem meg, kíváncsi voltam megmarad-e így a krém.)
A piskótát felszeltem, a krémet 3 részre osztottam, majd betöltöttem a tortát. A krém utolsó harmadával burkoltam a torát, majd ezzel is díszítettem a torta tetejét. Végül a torta oldalára és tetejére nyomkodtam a csokikorongokat, majd pár percre hűtőbe tettem azt, amíg elkészítettem a tetejére a karamellöntetet.

Karamellöntet:
Az öntet hasonlóan készül, mint a krém, vagyis a cukrot aranybarnára karamellizáljuk, amíg egy másik kis lábosban felforraljuk a tejszínt. Ezután leforrázzuk a tejszínnel a karamellát és hozzáadjuk a vajat is, majd megvárjuk, míg az teljesen elolvad. Végül az öntetet TELJESEN lehűtjük és csak így öntjük a torta tetejére. (Az öntet egyébként nem szilárdul meg, finom krémes marad.) Ha az öntet is a tortán van további pár órára ismét hűtőbe tesszük a tortát, majd a szervírozáshoz csak az utolsó pillanatban vesszük ki onnét!

A csokidíszek...

Vélemény a receptről:
Jómagam eddig nem voltam egy nagy karamella rajongó, de ez a torta mindent megváltoztatott és azóta csak karamellás édességeken töröm az agyam! J
A tortáról tudni kell, hogy BRUTÁLIS karamella íze van és nagyon tömény is, lévén tényleg rengeteg karamella van a krémben. Ennek ellenére a krém csak közepesen émelyítő, de akkor is csak egy kis szeletet bír megenni az ember.
A krém egyszerre lágy és krémes, de a tortában nagyon jól tartja magát és nem folyik szét. Szeletelésnél azonban már lehet látni, hogy nem egy kőkemény krémről van szó, így nyáron erre a tortára nagyon oda kell figyelni és gyorsan szervírozni, nem pedig órákig a hőségben tárolni!!!
Összességében nem csalódtam, szerintem nagyon ízlett mindenkinek a torta és végre valami nem hagyományosat sikerült sütnöm! Próbáljátok ki, mert egy szuper kaland lesz! J

Szép napot nektek,  ildiKOKKI

Az a BIZONYOS karamelltortácska...

20 comments:

  1. Tökéletes párosítás lett!!!!

    ReplyDelete
  2. Köszönöm szépen, mindenkinek nagyon ízlett és mint kiderült az ünnepeltnek is! :)

    ReplyDelete
  3. Nagyon szép lett, gratulálok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi, ez egy szó szerint "éjjel megálmodott tortácska" volt! :)

      Delete
  4. Hűha a köbön! Erősen kipróbálós.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majd számolj be a végeredményről, de a te kezed alatt tuti szuper lesz a véeredmény!

      Delete
  5. Szuper sztori, szuper recept .....es szuper kezimixer! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utóbbi a legfontosabb talán, de köszi a dícséretet!

      Delete
  6. Csodaszép torta! És a kézimixer is nagyon jó lehet! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A mixer nagyon fura még, úgy veri a habot mint a gép, nagyon jó lesz vele minden, csak nagyon-nagyon szokatlan még! :) De majd megszokom lassan!

      Delete
  7. Elfogadnálak szomszédomnak, az biztos! :))

    ReplyDelete
  8. Akkor közelebb kellene költözünk máshoz??? :) Jó szomszéd leszek, ígérem!

    ReplyDelete
  9. Nagyon jól hangzik a recept. Hétvégére kipróbálás betervezve, úgyis régen készült krémes édesség.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nagyon várom, hogy sikerül majd, ha van kedved hozz majd fotót nekem! :)

      Delete
  10. Eszméletlen jól néz ki, nagyokat nyeldekelve olvastam és ennek bizony nekifutok én is!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Csak bátorítani tudlak ebben az elhatározásodban, biztos remek lesz a végeredmény, csak ne felejtsd el megmutatni nekünk! :)

      Delete
  11. Bocsánat,de eltudná valaki nekem mondani,hogyan temperálta a karamellizált fehércsokit,meg az étcsokit?A díszítéskészitésének folyamata számomra nem teljes,nem ismert.Megköszönném,ha segítenétek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Erika, a blogon van egy hosszú bejegyzés a temperálásról, amit itt olvashatsz:
      http://ildikokki.blogspot.fi/2014/02/csokolade-temperalas.html
      A karamellizált fehércsoki készítésről peidig itt:
      http://ildikokki.blogspot.fi/2014/01/karamellizalt-fehercsokolade.html
      A bejegyzésbe is berkom a linkeket, így a jövőben ezzel nem lesz gond, köszi hogy jeleztél! Ha bármi gondod van, írj nyugodtan ide, vagy a facebook oldalamra és máris segítek!

      Delete
  12. Szia! Többször is megcsináltam és nagyon finom a krém viszont az utóbbi 2 alkalommal hűlés közben kikristályosodott a cukor és érezhetően szemcsés lett :( Nem tudom mit rontottam el :(

    ReplyDelete