Wednesday, October 1, 2014

Pisztáciás macaron

Macaron újratöltve, avagy egy harc, ami örökké tart… J


Zöld csodák... 

Macaron-macaron-macaron… Lassan már ott tartok, ha éjjel felébresztenek is megmondom, hány dekagramm mandula az ideális 2 tojásfehérjéhez, vagy mikor tegyük a tölteléket a kis korongok közé… Hát igen, nem fogok hazudni, fél életem macaronos videók nézegetésével és macaronos bejegyzések olvasásával töltöm, mert nehéz… Nehéz, jó macaront sütni, de előrelépés, hogy már nem tűnik lehetetlennek! J Ez nagy öröm, szóval még százcsillió videó, sok-sok megsütött macaron és talán közelebb leszek egy lépéssel a célhoz. Addig is sütök. Sokat. RENGETEGET!

Ez az adag most a suliba készült, hiszen a finn nyelvkurzus szüneteiben sokszor elemezzük egymás ételeit és viszünk kóstolót is. Ez persze nem is csoda, hiszen van észt, orosz, szingapúri, brit, román, perzsa, lett, amerikai, kínai, spanyol, chilei és ghánai csoporttáram is. Ettem már spanyol tökös palacsintát, kínai moon caket és holnap egy szingapúri banántorta lesz terítéken. Most persze felhördülhet mindenki, hogy akkor miért nem valami magyarosat vittem, de majd azt is fogok, csak most macaron-szerelem van… Értitek?!

Hozzávalók:
(1) Macaron héj:
6 dkg mandulaliszt (Én most egész blansírozott mandulából daráltam.)
3,5 dkg pisztácialiszt (Én egész sótlan pisztáciát daráltam.)*
*Megjegyzés:A magok aránya azért így alakult a receptben, mert éppen ennyi volt mindkettőből idehaza.
13,5 dkg porcukor
7,5 dkg tojásfehérje (szobahőmérsékletű)
5 dkg porcukor
1 púpos tk matcha tea por
(2) Töltelék:
10 dkg Fazer citromos fehér csoki (Ez pótolható sima fehér csokoládéval és reszelt citromhéjjal is.)
30 g tejszín (35%-os, állati)
1 ek Tokaji Maximilian (Pótolható konyakkal, brandyvel, vagy más likőrrel.)

Elkészítés:
(1) A pisztáciát és a mandulát összekeverem, kávédarálón átpörgetem és kétszer átszitálom a porcukorral. A második szitálás során ebbe kevertem a matcha teát, nem közvetlenül a fehérjébe.
(2) A fehérjét lemérem, majd kihabosítom a kristálycukorral. ÚJ INFO: egy Nerdy Nummies videóban azt láttam, hogy a szobahőmérsékletű fehérjét kb. 8 percig érdemes habosítani. Ez szerintem egy nagyon jó irányadó gondolat, hiszen ekkor éri el a fehérje azt a jó fényes és kemény állapotot, ami szükséges a sütéshez. Azt is észrevettem, hogy az igazán szépen felvert fehérjéből készült macaronok teteje biztosan nem reped majd ki, ha a továbbiakban is jól dolgozunk.
(3) Végül a fehérjét összeforgatom a szárazanyagokkal és addig keverem, amíg folyamatosan folyik le a szilikonos lapátról.
(4) Kis köröket dresszírozok sütőpapírra, odaütögetem az asztalhoz, majd 45 perces pihentetés után 150°C-on kerek 12 percig sütöttem őket.
(5) A kihűlt macaronokat megtöltöm a ganache-zsal.
RÉSZLETES LEÍRÁS a macaronok készítéséről a kakaós macaron posztnál olvasható.

Megjegyzés:
A pisztáciás macaronokat tényleg mindenki vidáman falta és szerintem is ezeknek van az eddigi legszuperebb íze, amit eddig kóstoltam! Persze ne kiabáljunk el semmit, hétvégén megint macaront sütök, majd kiderül az milyen lesz!


Szép napot, ildiKOKKI

Pisztácia és matcha tea...

2 comments: