Friday, October 24, 2014

Képviselőfánk

Avagy az égetett tészta titkai…


Képviselőfánkocskák...

Az első emlékeim a képviselőfánkról édesanyám köré szövődnek, hiszen ő nagyon szereti ezt a süteményt. Így amikor kiskoromban cukrászdába látogattunk, szinte mindig vásároltunk néhány képviselőfánkot. Érdekes, hogy a Tesómmal sosem sikerült reprodukálni ezt a süteményt, s valljuk be, bizonyos idő után már nem is vágtunk bele az égetett tésztás sütikbe. Éppen ezért nem is értem – emlékezni meg pláne nem is emlékszem –, miért is döntöttem úgy bő másfél éve, hogy ismét megpróbálkozom az édességgel...

Természetesen ezt a projectet is kellő mennyiségű YouTube videó megnézésével kezdtem, s a kedvencem a Zöldházak Fagyizó cukrászának magyarázata lett. J Lényegében ebből a videóból tanultam meg én is az égetett tészta elkészítését, ami így utólag már egyáltalán nem is tűnik nehéznek. (Igaz ami igaz, gyakorolhattam már eleget, hiszen volt alkalom, amikor kb. 200 fánkot kellett készítenem egyszerre.)

Hozzávalók: (Három nagy gáztepsinyi adaghoz, vagyis kb. 40-50 db kicsi fánkhoz.)
(1) Tészta:
20 dkg liszt
20 dkg olaj
20 dkg víz
1 csipet só + 1 csipet cukor
5 db nagy tojás, vagy 6 db kicsi tojás (Lényegében amennyit majd a tészta felvesz.)
(2) Krém:
4 dl tej
3 ek cukor
1 cs vaníliás puding
3-4 dl tejszínhab + 1 cs habfixáló

Az égetett tészta:
(1) Az olajat* és a vizet egy lábosba öntjük, majd feltesszük a gázra és közepes lángon homogénre összemelegítjük. Hozzáadjuk a lisztet, a csipet sót és cukrot, majd az egészet addig főzzük – kb. 6-8 perc főzési idővel számoljunk –, amíg a rántásnál picit sűrűbb tészta el nem válik az edény falától. Ekkor a tészta kevergetés közben már szinte "ledől" az edény faláról, de határozottan egy darabban összeáll, azonban még kissé morzsalékos (A).
* Megjegyzés: Az égetett tésztát véleményem szerint célszerűbb olajból készíteni vaj, vagy zsír helyett. Ennek az az oka, hogy a zsiradékokkal készült tészta sokkal barnábbra sül és alulról könnyebben is ég meg, míg az olajos tészta szép aranyszínűre sül.
(2) A frissen elkészült és még forró lisztes tésztaapalot átöntjük egy mély keverőtálba, majd ott pár percet hagyjuk hűlni (A). (Eben a fázisban nem kell órákat várni, tényleg csak pár percet kell pihentetni a tésztaalapot. Én addig rendszerint beáztatom a lábos amiben főztem a tésztát.)
(3) Végül egy robotgép segítségével a tojásokat egyesével a tésztába keverjük. Az első, második és harmadik tojás bekeverése után a tésztán szerkezete erősen morzsalékos és még szétesőbb lesz, mint mikor kiöntöttük a lábosból (B), de a negyedik tojástól már elkezd krémesedni a tészta, s az utolsó tojás(ok) hozzáadásánál egy teljesen krémes és homogén, valamint egy jó tartással bíró, illetve egy darabban összeálló tésztát kell kapnunk (C). (Ha ezt nem tapasztaljuk, akkor üssünk hozzá még egy tojást.)
(4) Ekkor a tésztát szedjük egy csillagcsőrös textil habzsákba és dresszírozzunk kis rózsákat egy szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre (D). Figyeljünk arra, hogy a fánkocskák sütés alatt jócskán nőnek majd, így hagyjunk helyet köztük (E). (A fánkok akkor lesznek egyformák, ha számoljuk, hogy hány „kanyarintással” nyomjuk ki a tésztát. Én általában 3 kis kört szoktam megtenni, így lesz kb. 40-45 fánkom.)
(5) A nyers fánkocskákat 5-10 percig érdemes pihentetni sütés előtt. (Én külön nem szoktam várni, hiszen egyszerre 4-6 tepsinyi adagot szoktam elkészíteni, s mikor végzek az utolsó tepsi kiadagolásával is, akkor kapcsolom be a sütőt, így mire az bemelegszik, pont letelik a 10 perc az első tepsinek.)

Frissen a legfinomabb!

Sütés, avagy az égetett tészta kulcsa:
A jó égetett tészta egyik kulcslépése a sütés, itt lehet mindent elrontani! Az égetett tésztát 2 lépésben kell sütni, hiszen az első magasabb hőfokú fázisban feldagad a tészta és megsül a kérge, míg a második és egyben alacsonyabb hőfokú fázisban pedig megsül a tészta közepe.
A sütés tehát a következőképpen alakul:
A nyers fánkokat 175-180°C-os előmelegített sütőben toljuk be és süssük 15-20 percig, majd csavarjuk le a hőfokot 150-160°C-ra és süssük tovább a tésztát 15-20 percig! Az első fázis addig tart, amíg a fánkocskák izzadnak, majd mikor egyre kevésbé látjuk a gyöngyöző olajcseppeket a fánkok felületén, akkor lecsavarhatjuk a hőmérsékletet és mehet a második fázis is legalább 15 percig. Ezzel a módszerrel a fánkok szép nagyra nőnek, jól átsülnek és nem fognak összeesni!

Így készül az égetett tészta...

Összeállítás:
A fánkok összeállítása igaz gyerekjáték, ha ugyanis eddig eljutottunk, már nyert ügyünk van! J A tejből, cukorból és pudingporból főzzünk egy sűrű vaníliapudingot, amit hűtsünk ki. (Én a pudingot rendszerint egy nappal előtte főzöm meg.) A fánkok tetejét vágjuk le, töltsük meg őket a pudinggal és a kemény habbá vert tejszínhabbal! Szórjuk meg őket porcukorral és máris tálalhatjuk a fánkokat.

Megjegyzés:
Lehetőség szerint a kész és krémmel betöltött fánkokat ne hagyjuk több napig állni, hiszen az égetett tészta hamar „átnedvesedik” és kissé el is folyósodik, így csak annyit készítsünk egyszerre, amennyi 1-2 nap alatt elfogy! Nekem már volt szerencsém több napos házi képviselőfánkot enni és higgyétek el, nem sírom vissza azt az élményt! J Jó hír azonban, hogy a kész, de még töltetlen fánkok jól bírják a fagyasztást, így előre akár több adag tésztát is elkészíthetünk, s tálalás előtt csak be kell tölteni a fánkokat!
Végezetül csak bíztatni tudok mindenkit, hogy bátran fogjon bele az égetett tészták készítésébe. Én legközelebb egy profiterollal próbálkozom... És te mivel fogsz, kedves Olvasó?!

Szép napot,   ildiKOKKI

Képviselő...

6 comments:

  1. Pontosan e szerint a recept szerint sütöttem, csak vajból, de nem jött fel, lapos "pogácsákat kaptam!!
    Gyönyörű kis fánkocskákat nyomtam, de siralmas lett!Szerinted mit rontottam el?

    Marika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Marika! A vaj biztosan nem lehetett baj, én is sütöttem már azzal. Nem lehetséges az, hogy amikor magát a vizes-vajas-lisztes alapot kell rántás szerűre megfőzni, ott nem történt meg a hőkezelés és nem főzted elég ideig? Itt a főzés alatt szerintem a liszt beszívja a vizet és zsírt, ami miatt nő majd meg a tészta, ezért fontos, hogy kis lángon, de viszonylag sokáig kell főzögetni ezt a tésztát. Illetve még a sütő is ludas lehet, de ha meg más süti jól megsül akkor az biztos nem okozhat gondot.

      Delete
    2. Könnyen lehet, hogy igazad van, szépen összeállt a tészta, és azt gondoltam, hogy készen van.A sütőm villany, állítható.Azt is olvastam valahol, hogy magasabb hőfokon kell sütni.Mindenesetre megpróbálom majd.Kösz, hogy válaszoltál, a tiéd gyönyörű!!!

      Delete
  2. Nagyon jól néznek ki! Talán a recepted alapján én is megmerem próbálni a képviselőfánk elkészítését! :)

    ReplyDelete
  3. Nagyon szépen köszönöm a receptet, a legjobb, amit eddig próbáltam! :)

    ReplyDelete
  4. Szia! Úgy csináltam, ahogy írtad, de még csak a tojásokat kavartam bele, és már köpte a zsíradékot. Rendesen állt alatta. Fel se nagyon jött.

    ReplyDelete