Monday, November 26, 2012

"Túró Rudi" bonbon

Hogyan lehet Túró Rudi bonbonokat készíteni?

This post is available here in English.


A bonbonok!

Mivel az előző bejegyzésemben igen részletes leírást volt olvasható a túróról, valamint a magyar Túró Rudiról, ezért itt az ideje a Túró Rudi Bonbon bemutatásának is! Ez az édesség nem más, mint a Túró Rudi kicsinyített, bonbonformába zárt mása! A bonbonkészítés egyébként egy külön művészet, mely szintén megér majd egy misét, elsőre én is Bonbon mánia oldalán tájékozódtam! (Pár napja kiderült, hogy szegről végről ismerjük is egymást! Nagyon megörültem!!!)

A bonbonokkal kapcsolatos érdeklődésem még igen friss, Viktor barátomnál láttam meg egy sárkányos és szivecskés formát, amit az ötödik kérésemre sem volt hajlandó ide ajándékozni… aztán végül megkaptam tőle azt a formát, amiben a mostani túrós csodákat készítettem el. Lássuk akkor, mindez hogyan is zajlott!

Viktor ajándéka, a bonbon forma!

A bonbonkészítéshez szükséges speciális eszközök a következők voltak:
(1) bonbonforma,
(2) habkártya (a felesleges csokoládé eltávolításához),
(3) csokihőmérő (opcionális),
(4) sok-sok nyugalom, mert a csoki bizony maszatol rendesen! J

Hozzávalók: (30 db átlagos méretű bonbonhoz)
250 g (1doboz) túró
3-5 evőkanál cukor
1 teáskanál vanília aroma (vagy 1 vaníliarúd magja)
1 citrom reszelt héja + fél citrom leve
1 narancs reszelt héja (elhagyható)
2-3 evőkanál eperlekvár (elhagyható)
200-250 g étcsokoládé (+ 1 evőkanál olaj)

A bonbonok elkészítése:
Elsőként a tölteléket érdemes elkészíteni, hogy az ízek összeérhessenek, amíg a bonbonhüvely legyártásával foglalatoskodunk.
A túrót, a citrom levét és héját, a narancshéjat és vaníliaaromát összekeverjük, majd a cukrot kanalanként hozzáadagoljuk. Azért érdemesebb először kevesebb cukrot alkalmazni, mert nem mindenki szereti annyira édesen, valamint ez a desszert talán picit savanykásan finomabb is. Ha Magyarországon vagyunk, a túrós krémet kicsit összezúzhatjuk botmixerrel, itt erre nem volt szükség, mivel a túró Finnországban lágy és krémes. Ezután a tölteléket hűtőbe tesszük (akár egy éjszakára is), hogy az ízek jól összeérjenek.

Csokoládé temperálása:
A bonbonhüvelyek elkészítése már picit nehezebb dió, hiszen a csokit olvasztani és optimális esetben temperálni kell. A csokoládét egy fémtálba szedjük, amit vízgőz felett kezdünk melegíteni. A csoki nagyon hamar elkezd olvadni, teljesen folyós kb. 37-40°C körül lesz, de kb 50°C-ig kell melegíteni, hogy a temperálást megkezdhessük. Ha a csokit levesszük a gőzről a hőmérséklete 35-37°C-ig viszonylag hamar lecsökken, de ennél még tovább kell hűteni. A temperálás maga a szép csokiszerkezet kialakulását jelenti, amit lassú hűtéssel, a csoki keverésével érhetünk el. (A vérprofik az olvadt csoki kiöntik egy márványlapra, és ott addig lapátolják ide-oda, amíg az kb 30°C-ig hül, majd kb. a temperált csoki tömegének 20%-át (vagyis 100 g csokihoz 20 g) sima olvasztott csokit kevernek, így a munkára kész kb. 32-33°C-os temperált csokoládét kapnak. Ez a folyamat a csoki eltarthatóságán kívül a szép fényes csokiszerkezet kialakítása miatt is elég fontos.)

A csoki temperálása!

Bonbonhüvelyek:
(Én nem alkalmaztam ezt a „hivatalos” temperálási procedúrát, mert a bonbonjaim rövid ideig voltak eltarthatóak a túrós töltelék miatt, illetve az elkészítést követő estére már egy sem maradt…) Jómagam a hüvelyekhez mindösszesen megolvasztottam a csokoládét, majd szép lassú kevergetés mellett lehűtöttem 32-34°C-ig. A kissé kihűlt csokoládét a bonbonformába kanalazzuk és teljesen (!) megtöltjük a forma üregeit. A formát a csokislábos felett egy gyors, és határozott mozdulattal felfordítjuk és megvárjuk, amíg a csoki nagyja kifolyik, majd egy szilikon papíron kicsepegtetjük a maradék felesleget. Pár perc múlva a felesleges csokit a habkártyával lehúzzuk a formáról és megvárjuk, amíg a csoki teljesen megköt.

A csokihüvelyek!

Betöltés és lezárás:
Miután a csoki megszilárdult a túrós töltelék felét a hüvelyekbe szedjük, majd egy kevés eperlekvárt kanalazunk rá. Az eperlekvárt én azért is alkalmaztam, mert imádják a finnek, mansikka (eper) nélkül megállna itt az élet. Az eperlekvárra éppen annyi túrós tölteléket kell tenni, hogy legyen még egy kevés hely (kb. 1 mm) a bonbon lezárásához. Ezután a maradék csokit megolvasztjuk, rámerjük a bonbonformára, majd egy határozott mozdulattal habkártyával lehúzzuk a felesleget! A bonbont hagyjuk megszilárdulni, majd a szilikonformából óvatosan kinyomjuk! Mivel a túró romlandó, ezt az édességet érdemes hűtőben tárolni, de a csoki ekkor kicsit elveszti a fényét.

A túró és a leki betöltése.

Hibalehetőségek:
A bonbonok elkészítése viszonylag egyszerű folyamat, de hüvelynél azért oda kell figyelni. Ha a hüvelybe töltött csoki túl meleg, a bonbonunk fala nagyon vékony lesz, így azt könnyen összeroppanthatjuk. Könnyen megoldható ez a probléma, ha a hüvelyt kétszer „béleljük ki” csokival, így biztosan nem történik baleset!
A tölteléket sosem szabad túltölteni, mert nem tudjuk majd lezárni a bonbon talpát, így mikor felfordítjuk a bonbonformát, a talp kiesik, de a bonbon meg ottmarad… folyékony tölteléknél ez annyira nem vicces!

Összességében mindenkinek ajánlom a bonbonokat, szerintem még gyerekekkel vagy egy férfival az oldaladon is kivitelezhető. Igazán látványos desszert, de 2-3 táblányival nem érdemes kevesebbet csinálni, mert a család, a barátok 5 perc alatt felfalják majd! (Mivel pedig jön a karácsony: gasztroajándéknak sem utolsó!)


Túró Rudi bonbonok egy kis magyar eperpálinkával 

1 comment:

  1. Ildikó! Nagyon ügyes vagy, a bonbon pedig nagyon klassz lett:-))

    ReplyDelete