Wednesday, November 28, 2012

Répás-kesudiós keksz

Mit is készítsünk egy vegetáriánus britnek?

This recipe is availabel here in English.


Répás-kesudiós kekszek!


Bár már jó néhány hónapja élek itt Helsinkiben, eddig még nem volt alkalmam találkozni Péter egyik itteni barátjával, Neillel. Ha pub-os estét tartottak, én mindig kihúztam magam az esemény alól, nem akartam zavarni a pasis beszélgetéseket. Most viszont Neil az otthonába hívott minket, ami alól már nem volt kibúvó és végre nekem is találkoznom kellett a titokzatos skóttal, aki ráadásul vegetáriánus. JMit is készíthettem volna egy vegetáriánus britnek? Naná, hogy kekszet, de nem akármilyet! Vegetáriánus… akkor legyen valami zöldséges! Így Lajos Mari 66 karácsonyi édesség c. könyvében található répás-kesudiós keksz receptjét dolgoztam át a saját ízlésemre! Ezt a receptet már eredeti formájában is elkészítettem, de nekem úgy nem nyerte el a tetszésemet. Hát igen, mindenki a sajátjára esküszik! J


Hozzávalók:
70 g kesudió 1                                                                      csipet só
50 g mogyoró                                                                      1 teáskanál sütőpor
150 g sárgarépa                                                                  1 teáskanál vanília aroma
300 g liszt                                                                             1 teáskanál rum aroma
150 g vaj                                                                                1 teáskanál őrölt szegfűszeg
90 g cukor                                                                             2 púpozott teáskanál fahéj
1 tojás sárgája                                                                      1 csipet őrölt szerecsendió
200 g étcsokoládé (70%-os)                                         1 citrom héja
50 g fehércsokoládé                                                         1 narancs héja és fél narancs leve

Előkészületek:
A tészta összeállítását megelőzően 1-2 órával érdemes kivenni a vajat a hűtőből, így sokkal könnyebb lesz a tészta gyúrása, a vaj elmorzsolása! A répát megpucoltam és felkarikáztam, majd kevés vízen megpároltam. Hagytam kihűlni, majd egy villával összetörtem. A kesudiót és a mogyorót kb. 5-5 percig pirítottam 180°C-os sütőben, majd a már megpirult mogyoróról még forrón egy konyharuhában ledörzsöltem a héját. A megpirult magokat darálón ledaráltam és még elektromos kávédarálón is átdaráltam, hogy igazán finom lisztes állagúak legyenek a magok! A citromot és a narancsot alaposan mosogatószeres forró vízzel lesikáltam!

A tészta összeállítása:
A szárazanyagokat (liszt, cukor, só, sütőpor és fűszerek) egy mélyebb tálban összekevertem, majd összemorzsoltam a lágy vajjal. Ezután a masszához adtam a citrom és narancs héját, valamint a levét, a vanília és rumaromát, illetve a répapürét és a tojás sárgáját. A tésztát gyors mozdulatokkal összedagasztottam, de mivel ilyenkor nagyon ragadós még, ezért a felszínét finoman megszórtam liszttel, majd így formáztam gombócot a kész tésztából. Az elkészült tésztát egy zacskóba légmentesen lezártam és egy éjszakán át a hűtőben pihentettem.

A tészta születése!
 Sütés:
Másnap délelőtt a tésztát 3 részre osztottam, a nyújtás során mindig csak az adott kisebb tésztaadaggal dolgoztam, a maradék mindig hűtőben volt, mert ez egy nagyon lágy tészta! A tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtottam, szív alakú formával kiszúrtam és 170°C-on kb.10-12 perc alatt aranybarnára sütöttem. (Vagyis addig, amíg a tészta kicsit kivilágosodott, de az alja sosem volt barna!) Amikor kivettem a megsült szivecskéket a sütőből még puhák, 10 perccel később már kemények, másnapra ismét puhák voltak. Ebből a mennyiségből kb. 70 db közepes méretű keksz lett.

A csokoládé.
 Díszítés:
Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztottam (elegendő kb. 40°c-ig melegíteni a csokoládét), majd a szivek 1/3-át belemártottam, a kekszek alját a lábos szélén lehúztam, majd szilikonos papírra fektettem őket. Itt hagytam a csokit megszilárdulni. Amíg az étcsokit megszilárdult, megolvasztottam a fehércsokit. Ezt egy zacskóba kanalaztam, melynek egyik sarkát levágtam, és a zacskó segítségével finom vonalakat húztam a szivecskékre. A fehércsokiból bőven ment a papírra is. Emiatt nem kell aggódni, hiszen amint megszárad a csoki, le lehet pattintani a szilikonos sütőpapírról, így a felesleges maradék újra felhasználható.

A kekszek díszítése.
 Az elkészült kekszeket egy dobozba rendeztem és csak másnap ajándékoztam őket Neilnek, addigra teljesen megpuhultak és nagyon finomak lettek!

Hibalehetőségek:
A magokat feltétlenül meg kell pirítani, mert a mogyoró és kesudió is úgy adja ki az ízét. A pirítást elhagyni végzetes hiba, azonban nem feltétlenül kell a magokat nagyon finomra darálni. Szerintem szebb is, lágyabb is a keksz, ha igazán finomra van darálva benne a kesudió és mogyoró, illetve a répa is szépen el van pürésítve. Ehhez én villát használtam, az is elég, de aki biztosra menne, használjon botmixert!
Egy keksz csak úgy lesz puha, ha magas a nedvességtartalma és/vagy sok benne a vaj. Nem szabad megijedni, ha a tésztánk nagyon légy lenne, vagy ragadós. Csak a felszínét szabad meghinteni liszttel, nem szabad még pluszban 5-10 dekányi lisztet belekeverni! Elbírná a tészta, de nem szabad! Nyújtáskor alá kell lisztezni, óvatosan és kevesebb tésztával dolgozni, amit munka közben végig a hűtőben kell tartani!

Összességében nagyon boldog voltam, hogy végre sikerült ezt a receptet ilyen formába öntenem! Esti borozgatás mellé, vagy egy délutáni kávé mellé is kiválóédesség lehet! JKekszecskék J

No comments:

Post a Comment