Tuesday, March 22, 2016

Húsvéti fészek muffin (csokis)

Egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető csokis sütemény ünnepi hangulatban!  :) 


Húsvéti hangulatban.

A Húsvéti készülődés elengedhetetlen része az ünnepi sütemények elkészítése. A tojásfestés, a fonott kalács elkészítése nagy hagyomány, mások répatortával, vagy más nyuszis finomságokkal készülnek. Most egy olyan receptet szeretnék mutatni nektek, amit nagyon rövid idő alatt, csupán néhány hozzávalóból el lehet készíteni, akár az ünnepek előtti utolsó pillanatban is. A receptet a kevésbé gyakorlottaknak is bátran ajánlom, a siker nem marad el!  (A csokis muffinok receptjét itt is megtaláljátok maci formában, itt pedig banános, valamint „mini” változatban. A krém eredeti leírása itt olvasható.) További húsvéti cupcake ötleteket itt találtok, én is itt láttam meg ezeket a cuki sütiket.

Hozzávalók: (12 db csokis muffinhoz.)
(1) Tészta:
25 dkg liszt
15 dkg porcukor
1,5 dl natúr joghurt
2-3 ek kakaópor
2 db tojás
1 dl olaj
½ tk vanília kivonat (Recept itt.)
1 tk sütőpor
1 tk kardamom (Az ínyenceknek ajánlom, nagyon fincsi lesz tőle a tészta.)
(2) Krém:
100 g étcsoki+ 25 g tejcsoki
125 g tejszín (35%-os, állati)
60 g vaj
2-3 ek porcukor (Ízlés szerint változhat, ha a krémet teljesen étcsokoládéból készítjük mindenképpen többre lesz szükség.)
1 tk vanília paszta
(3) Díszítés:
1 cs bármilyen húsvéti csokitojás (Kb. 150 g-os csomag.)
kókuszreszelék+ zöld ételfesték (Elhagyható, én matcha teával színeztem a kókusztrszeléket.)

Elkészítés:
A tésztához egy muffinsütő formát kibélelek szilikon formákkal. Egy tálban a tojásokat kihabosítom a cukorral és vanília kivonattal, hozzáadom a joghurtot és az olajat, majd több részletben beleforgatom a kakaóporral és sütőporral összekevert lisztet. A tésztát 12 részre osztottam a kis formákba, majd 180°C-os sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.
A krémhez a csokoládét mikróban felolvasztottam, majd nyakon öntöttem a kissé megmelegített tejszínnel és simára kevertem őket. (A csokis alap állaga viszonylag folyós lesz, pár percre tegyükhűtőbe, amíg a vajjal foglalatoskodunk.) A puha vajat kihabosítottam a vanília kivonattal és 2-3 ek porcukorral, majd belekevertem a csokis alapba. Ízlés szerint ekkor még adhatunk hozzá porcukrot.

A kihűlt muffinok tetejét vékonyan megkentem csokis krémmel, majd a maradék krémet egy habzsákba szedtem, amin fű díszítőcső volt (pl. Wilton 233-as cső), de sima csillagcsőrrel is dolgozhatunk! A habzsákból segítségével készítsük el a kis fészket, aminek a közepére egy kevés zöldre színezett kókuszreszeléket is szórhatunk fű gyanánt. A kis fészkek közepébe helyezzünk 3-4 kis csokitojást. A cupcake hűtőben sokáig eláll, de krémmel együtt is jól bírja a fagyasztást!


Kellemes ünnepi készülődést,  ildiKOKKI

Csokis muffin.

1 comment: