Avagy hogyan készítsünk csokihálót nagyobb torták köré?
Csokiháló helyett mandulával is felpanírozható a torta! |
A napokban ünnepeltük
Szandi barátnőm születésnapját, akinek idén egy nagyon könnyű, de mégis mutatós
tortát szerettem volna készíteni. A túrótorta ötletét egy nagyon finom torta
adta, amit pár hete kóstoltam a Veszprémi Kokó cukrászdából. (Ez az a
cukrászda, akik a szabolcsi almás máktortával megnyerték a 2012-es országtorta
címet.) Annyira megfogott annak a tortának a megjelenése és íze, hogy
mindenképpen szerettem volna készíteni valami hasonlót. Igaz, az én tortámat
kicsit turbóztam, mivel egy csokihálót is készítettem a torta köré, elvégre egy
nagyon különleges alkalomra készítettem. (A csokiháló, melynek készítéséről itt olvashattok részletesen, egyébként
teljesen opcionális a tortán. Aki szeretné, felpanírozhatja a tortát egy kis
pirított mandulával, vagy édes morzsával is, úgy is nagyon szép lesz!)
Hozzávalók: (Egy 20 cm-es, 12 szeletes
tortához. Egy nagy 24-26 cm-es, 16 szeletes tortához a az itt megadott mennyisé
1,5-szeresével kell számolni.)
(1) Tészta:
6 egész tojás
120 g liszt + 1
késhegy sütőpor
120 g cukor
1 tk vanília
kivonat (Recept itt.)
(2)Krém: (A krém hozzávalóit innét lestem.)
200 g túró
250 g mascarpone
3 dl állati
tejszínhab (Nálam 35%-os.)
5-6 ek porcukor
(ízlés szerint)
1 citrom leve és
reszelt héja
1 tk vanília
kivonat
1 cs Zselatin fix,
vagy kb. 3 lap zselatin
+ darabolt
gyümölcsök
(3) Díszítés:
1 banán, 1 alma, 1
fürt szőlő, 2-3 kivi, 1 lime, 1-2 szilva stb. (Gyakorlatilag bármilyen jó.)
2-3 lap zselatin (4-5 g)
4-5 ek víz
6-8 dkg étcsoki +
celofán a csokihálóhoz, vagy édes morzsa, pirított mandula
A gyömölcsök. |
A torta
elkészítése:
A tészta hozzávalóiból
egy fehér piskótát sütünk. (A piskóta készítéséről részletesen itt
olvashattok.)
A krémhez a túrót
egy burgonya nyomóval, vagy villával összenyomkodva alaposan összetörjük, majd
belekeverjük a mascarponét, az alaposan megmosott citrom héját és levét, a vanília kivonatot,
majd ízesítjük porcukorral. A tejszínt kemény habbá verjük és több
részletben a túrós alapba forgatjuk. A krémet kóstoljuk, ellenőrizzük, hogy
elég édes-e, majd ha megfelelőnek találjuk, belekeverjük a Zselatin fixet.
A gyümölcsöket alaposan
megmossuk, majd az előkészített gyümölcsök kb. felét feldarabolunk, hiszen
azokból a torta rétegei közé is kerül. A piskótát 3 lapra
vágjuk, majd a krém 1/3-át az első lapra kenjük és megszórjuk gyümölcsökkel. A
következő lapra jut a maradék krém fele, ill. ezt a réteget is megszórjuk
gyümölcsökkel. Végül a megmaradr krémmel burkoljuk a tortát.
A torta tetejének
díszítését két „körben” végeztem. Elsőként vékonyan szeletelt gyümölcsökkel
teljesen beborítottam a torta tetejét, majd ezt a réteget vékonyan lefestetettem
zselatinnal. Végül a nagyobb gyümölcsdíszeket helyeztem el a torta tetején és
azokat is lefestettem zselatinnal. (Az almadísz elkészítéséről itt találtok
videót.) A zselatinos „festéshez” 2 lap zselatint oldottam fel 4-6 ek vízben,
vagyis egy nagyon tömény zselatin oldatot készítettem. Mivel a gyümölcsök
hidegek voltak, a zselatin szinte azonnal rájuk kötött, amint „lefestegettem”őket.
Így egy nagyon szép és exkluzív megjelenést adhatunk a gyümölcsöknek, mert nem
egy vastag zselatinos rétegben állnak.
A csokihálóhoz
lemértem a torta magasságát és kerületét, kivágtam egy megfelelő méretű
celofánt, temperáltam kb. 6-8 dkg étcsokit, majd elkészítettem a hálót, amit a
tortára simítottam. A nagyobb háló elhelyezése szinte teljesen megegyezik a
kisebb társáéval, bár elsőre kicsit ijesztő lehet a celofán nagysága. Aki nem
szeretne a csokihálóval szöszmötölni, az daráljon le 5-10 dkg édes kekszet,
vagy aprítson össze egy kis mandulát és azzal panírozza fel a tortát.
Sütésre fel, hiszen sütni bárki tud! ildiKOKKI
Gyönyörűséges! És milyen finom lehetett! :)
ReplyDeleteNagyon szép tortákat tudsz készíteni, elfogadnám.
ReplyDelete