Egy sütés nélküli, ráadásul liszt-, tej- és tojásmentes torta vegetáriánusoknak! :)
A tortácska. |
Ezt a nagyszerű avokádós
tortát már hónapokkal ezelőtt kinéztem magamnak a Paceful Cousine Youtube
csatonáján. Mostanában elég sok főzős videót nézek, az egyik nagy kedvencem ez
a csatorna lett. A videóblog tulajdonosa egy japán srác, aki megszállott vegán
és mindent tiszta növényi alapanyagokból csinál, pl. tejszínhab-szerűséget
csicseriborsó levéből stb… A lényeg, hogy egyébként szuper receptjei vannak,
így már az első körben kiszúrtam ezt az avokádós tortát. Az a jó ebben a
receptben, hogy nem kell hozzá sokféle alapanyag, ráadásul mindegyik viszonylag
könnyen be is szerezhető. Továbbá aki glutén-, tej-, vagy tojásallergiában
szenved, az is bátran fogyaszthatja ezt a nagyszerű süteményt! :)
Hozzávalók: (Egy 12-14 cm átmérőjű, kb.
4-5 szeletes tortácskához.)
(1) Tészta:
50-60 g
kókuszreszelék
60 g vegyes magok
(pl. dió, mandula, mogyoró, stb.)
20 g méz, vagy más
édesítőszer (pl. juharszirup)
10 g margarin*
(2) Krém:
200 g avokádó
(Nagyjából 2 db avokádóból lesz ennyi.)
30 g kakaópor
20 g margarin*
60 g méz, vagy más
édesítőszer (pl. juharszirup)
1 tk vaníliakivonat
1 tk fahéj
1 csipek kardamom
(elhagyható)
(3) Díszítés:
dió, csokoládé
csikok, mandula
*Megjegyzés: A nem
vegetáriánusok vajjal is készíthetik, a szigorúbb vegán étrendet követők pedig
kókuszzsírt használjanak a margarin helyett.
Avokádó. |
Elkészítés:
Egy 12-14 cm
átmérőjű mini tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A sütemény alapjához a
magokat – én most pirított mandulát és diót használtam –, illetve a
kókuszreszeléket aprítsuk össze egy késes aprítóban. A margarint és mézet olvasszuk meg, adjuk hozzá a vanília kivonatot,
majd alaposan keverjük el az aprított mag és kókusz keverékében. Az így kapott
puha „tésztával” béleljük ki a tortaforma alját, ügyelve arra, hogy hagyjunk
1-2 cm-es peremet a tortaalapnak. A krémhez a margarint olvasszuk fel, az
avokádót aprítsuk fel, majd az összes további hozzávalót tegyük egy turmixba,
vagy késes aprítóba és dolgozzuk össze a tölteléket. Az így kapott csokis
krémet simítsuk a „tésztára”, majd a tortát tegyük egy-két órára hűtőbe
fogyasztás előtt. A süteményt dióval,
mandulával és csokoládé díszekkel dekoráljuk!
Sütésre fel, mert
sütni bárki tud! ildiKOKKI
Jó étvágyat! |
No comments:
Post a Comment