Tuesday, September 15, 2015

Epres sajttorta sütés nélkül

Készítsünk tortát fagyasztott gyümölcsökből! :)


Erdei gyümölccsel, áfonyával és eperrel is készíthető!

Gondolom ősszel mindenki almás pitét, tökös sütiket, meg mindenféle jellegzetes őszi édességet süt, de én nem tudtam (még) rávenni magamat ezekre a finomságokra. Éppen ezért is döntöttem úgy, hogy az egyik vendégemet egy sütés nélkül, néhány egyszerű alapanyagból – gyakorlatilag olyanok, amik mindig vannak itthon – is elkészíthető tortával várom. A sütinek kekszes alapja van, amin egy mascarponés & epres krém csücsül. Tudom, az eperszezon inkább kora nyárra tehető, de nálunk egész évben érik és a fagyasztott pultból bármikor olcsón beszerezhető. Maga a fagyasztott eper a receptben akármilyen fagyasztott gyümölcsre (pl. erdei gyümölcs, málna, ribizli) cserélhető, amik a hűtőpultokban manapság tényleg egész évben a rendelkezésünkre állnak.

Hozzávalók: (Egy 20 cm átmérőjű, kb. 5 cm magas tortához.)
(1) Epervelő:
300 g fagyasztott eper (Készíthető pl. erdei gyümölcsből, málnából, ribizliből stb.)
0,5 dl víz
2-3 ek cukor
min. 4 lap zselatin (kb. 7-8 g)
(2) Tészta:
150 g háztartási keksz (Nálam Kulta Marie finn keksz.)
100 g olvasztott vaj (Ha zabkekszet használunk, akkor 50-60 g vaj is elég.)
1 tk vanília kivonat
+ 1-2 ek tej (amennyitől a tészta összeáll)
(3) Krém:
1 doboz (250 g) mascarpone
2 dl tejszínhab (35%-os, állati)
2-3 ek porcukor (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja és pár csepp citromlé
1 tk vanília kivonat
az epervelő 2/3 része
(4) Eperzselé:
a maradék epervelő
(5) Díszítés: (elhagyható)
fagyasztott eperszemek, áfonya
szeeletelt pirított mandula

Elkészítés:
A kekszes alaphoz a kekszet késes aprítóban finomra őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a vanília kivonatot, majd annyi tejet, amennyitől a tésztából kézzel gombócot tudunk formálni. Zabkeksz esetén tejre nem lesz szükségünk és fele mennyiségű vaj is elég lesz. Szárazabb kekszeknél, mint pl. Albert, vagy háztartási, egy kevés tejet is felvesz a tészta. (Persze tej helyett lehet(ne) plusz vajat is hozzáadni, de én nem szeretem, ha nagyon zsíros a kekszes alap.)
A tortakarikát egy tortadeklire (=kemény tortapapír) tesszük (egy sima tányérra is lehet), oldalába egy celofán csíkot simítunk, majd a kekszes alapot egy pohár segítségével simára nyomkodjuk benne. A karikát egy órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a kekszes alap, addig elkészítjük az epervelőt és a krémet.
A fagyasztott epret egy kevés vízzel feltesszük főni, majd mikor már kiengedett az eper, akkor egy krumplinyomóval összetörjük. (Nagyon precízek használhatnak botmixert is, én nem szoktam ezért elővenni.) Végül 5-10 percig kis lángon főzzük az epervelőt, amit ízesítünk egy kevés cukorral, de csak annyira, hogy ne legyen savanyú. Hozzáadjuk a zselatin lapokat – én nem szoktam beáztatni ilyenkor, ha gyümölcszselébe rakom –, majd félretesszük hűlni.
A krémhez a mascarponét, a citrom héját & levét és a vanília kivonatot összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a lehűlt, de még folyós epervelő 2/3 részét, egy kevés cukrot (ízlés szerint), végül beleforgatjuk a felvert tejszínt. (Aki fél, hogy ennyi zselatin nem fogja meg a krémet, az dobjon bele még egy zselatin lapot.)
A mascarponés krémet a kekszes alapra öntjük, majd egy habkártyával egyenesre simítjuk. A tortát egy órára hűtőbe tesszük, majd a maradék epervelőre rámelegítünk, – mert eddigre biztosan megkötött – és ráöntjük a torta tetejére. A kész tortát egy éjszakát pihentetjük hűtőben. Másnap reggel a tortakarikát eltávolítjuk, a celofánt lehúzzuk a torta oldaláról.
(A torta oldalát felpaníroztam még egy kis pirított szeletelt mandulával, mert nálam mindig van fagyasztva, illetve pár szem fagyasztott gyümölccsel is díszítettem.)


Jó étvágyat, ildiKOKKI

Tortácska fagyasztott gyümölcsökből... 

2 comments:

  1. Nyami, ez istenien néz ki megint! :-)

    ReplyDelete
  2. Megcsináltam, finom lett, köszi a receptet - beletettem extra zselatint, kellett bele. Keksz nem volt itthon, így külön alja nem volt, nem baj :-) Teljesen más, mint egy sült sajttorta!

    ReplyDelete