Tuesday, August 11, 2015

Erős Pista (Csípős paprikakrém)

Hogyan készítsünk házilag paprikakrémet?


Erős Pityum! 

Jómagam nem vagyok az a nagyon „eltevős” típus, befőzni is jobbára a testvéremmel szoktam Magyarországon, itt Helsinkiben egyedül még nem igazán álltam neki semminek. Most azonban valami katasztrofális dolog történt, elfogyott az Erős Pista és nem volt mit a pörköltbe tenni. Így elhatároztam, hogy veszek pár kiló kápia paprikát és megpróbálkozom a házi Erős Pityuval és sikerült (= 2 hete nem forrt ki az üvegből, tehát feltehetően megmarad.) A befőzéshez  – amit inkább hidegen tartósításnak mondanék – körbenéztem a neten és sok hasznos tanácsot kaptam a facebookon is, különböző főzős csoportokban.

A legtöbben a darált paprika kilójához csupán 20 dkg sót tesznek. Én egy kicsit tartottam attól, hogy nagyon sós lesz a krémem, hiszen a bolti verzió is kb 10-12% sót tartalmaz, így a sót csökkentettem, valamit egy kevés borkősavval tartósítottam a paprikakrémet. (A borkősavról azt kell tudni, hogy teljesen természetes eredetű tartósító, a hidegen eltett befőtteknél a szín megőrzésében és az oxidációs folyamatok meggátolásában játszik szerepet.)

Hozzávalók: (6 kis üveghez.)
1,2 kg piros húsúkápia paprika (Tisztítva kb. 1 kg.)
1 hegyes erős zöldpaprika
10 dkg só (Nálam himalájai.)
Elkészítés:

A kápia és a zöld hegyes erős paprikát megmostam, megtisztítottam majd kimagoztam (A-B). A magot egy tálkában félretettem. A megtisztított paprikát késes aprítóban felaprítottam, majd az így kapott darált paprikát minimálisan kinyomkodtam (C-D). (Kb. 2 dl levet nyomkodtam ki összesen a paprikából.) A Habaneró paprikákat egy gumikesztyűben megmostam és alaposan megtisztítottam, majd kimagoztam. Egy kevés darált paprikát visszamertem az aprítógépbe, hozzáadtam a tisztított nagyon csípős Habanero paprikákat és az egészet finomra daráltam (E). Végül a paprika krémbe kevertem a Habaneró paprikás alapot, a sót, a félretett magokat és a borkősavat (F). A kész paprikakrémet alaposan megtisztított üvegekbe szedtem, majd sérülésmentes kupakokkal zártam le. (A kész paprikakrémet 2 hétig figyeltem, egy sem forrt meg. Ekkor az üvegeket gondosan alufóliába csomagoltam, hogy ne érje őket fény és ne „vegye el” a színüket.)

Megjegyzés:
Ahány ház annyi szokás, a tesóm pl. a paprikakréméhez pár szem hagymát és 15 dkg sót tett  a paprika kilójaként, más 20 dkg sót tesz és nem használ semmilyen tartósítót. Nekem ez a módszer bevált, de lehet, hogy jövőre egy újabbat próbálok ki!Befőzésre fel,   ildiKOKKI

Így készült...

No comments:

Post a Comment