Wednesday, April 22, 2015

Epres tiramisu torta (sok-sok) whiskyvel

Avagy tortát gyorsan és egyszerűen!


Egyszerű és finom!

A múlt hétvégén SOS-ben kellett valami egyszerű, de gyorsan elkészíthető tortát készítenem egy ismerősömnek, aki annyira nem rajong az émelyítően édes dolgokért. Ráadásul a Párom a sütés reggelén egy hatalmas epres ládikával tért haza, amiben 2 kg friss eper csücsült. Így esett a választásom erre a tortára, aminek az alapötlete Lajos Maritól származik. A tiramisu nálunk minden formában nagy kedvenc, készült már pohárban is, a hagyományos tiramisu torta receptjét pedig itt találjátok. 

Hozzávalók: (Egy 18 cm átmérőjű, 12 szeletes kis tortához*).
*Megjegyzés: A mennyiségek duplázásával egy hatalmas, 26 cm átmérőjű, nagyon magas tortát tudunk készíteni.
(1) Tészta:
5 db „M”-es tojás kettéválasztva + 1 csipet só
10 dkg porcukor
12,5 dkg liszt (BL 55)
1 tk sütőpor
1 tk vanília kivonat
(2) Krém:
1 doboz mascarpone (200g)
4 dl tejszínhab (Min. 30%-os, állati.)
4-6 ek porcukor (ízlés szerint)
2 ek instant kávé + 2-3ek tej
1 citrom reszelt héja
1 cs Zselatinfix (Növényi tejszínhab esetén elhagyható.)
+ kb. 1 dl erős feketekávé
+ kb 250 g eper
(3) Díszítés:
4-5 szem nagyobb eper
2-3 ek kakaópor
kb. 2-3 dk darált keksz

A piskóta:
A piskóta készítéséről itt olvashattok bővebben, vagy itt egy korábbi tiramisu tortaposztom alatt.
A torta összeállítása:
A tejben feloldjuk az instant kávét, majd hozzáadunk 2-3 ek whyskit, amit a porcukorral és citromhéjjal együtt a mascarponéba keverünk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a mascarponés alapba forgatjuk.
A piskótát három lapra vágjuk, majd a lapokat egy konyhai ecset segítségével megkenjük egy kevés, előzőleg lefőzött és kihűtött kávéval és jócskán meglocsoljuk whyskivel. A krémet három részre osztjuk, melynek 1/3át félretesszük a torta burkolásához és díszítéséhez, a maradék krémet pedig elfelezzük és betöltjük a piskótalapok közé. Minden réteg krémet jócskán szórjunk meg apróra vágott friss eperrel is! A díszítéshez félretett krémmel vékonyan burkoljuk a tortát, majd darált kekkszel felpanírozzuk, végül kakaóporral és eperrel díszítjük.

Tipp:
A tortát eper híján akár őszibarack befőttel, vagy áfonyával is készíthetjük!


Szép napot, ildiKOKKI

Sok-sok eperrel...

2 comments:

  1. Nagyon szép ez a torta! Csodálatosa alkottál megint! :)

    ReplyDelete
  2. Szuper lett ez a tortád is, Csimpi! Ki fogom próbálni.....csak úgy :). Szilva

    ReplyDelete