Avagy az új kedvenc a családban! J
Nagyon szeretjük! |
Igaz jobbára ez egy
sütis blog, de azért senki ne gondolja azt, hogy főzni nem szoktam. J
Igaz, ami igaz, sütni sokkal jobban szeretek, de sajnos csak sütiken nem élhet
az ember… Így amikor a Párom éppen nem tudom rávenni a főzésre, akkor nekem
kell összedobnom valamit.
A gyors vacsorák,
vagy hétvégi ebédek legújabb „sztárja” ez a házi gyros, hiszen mindketten
nagyon szeretjük, ráadásul hamar el is készíthető és szuper ezt falatozni egy
jó kis film mellett! (Jó pita recepttel elsőként itt taálkoztam, ebből indultam ki én is.) Így aztán hétvégenként, mikor megbeszéljük, hogy most
filmes délután lesz, már gyúrom is be a kelt tésztát, aztán sülnek is a kis
piták a maratoni mozizáshoz! Egyébként már eldöntöttem, következőre egy nagy
házibuliban fogom tesztelni a házi gyrost, lássuk mit mondanak majd a vendégek!
J
Hozzávalók: (8 db
nagy tenyérnyi pitához)
(1) Pita: (3) Tejfölös öntet:
30 dkg liszt 1 kis doboz tejföl (12%) + 1-2 ek víz
kb. 2 dl víz + 1 ek
cukor pár szál friss petrezselyem
½ kocka élesztő 1 nagy gerezd fokhagyma
1 púpos tk só 1 csipet só
4 ek olaj ½ tk őrölt bors
(2) Gyros husi: (4) Zöldségek:
kb. 40 dkg
csirkemell 1 kis fej saláta
1 tk őrölt bors 3-4 db paradicsom
1 tk ételízesítő 1 kis fej hagyma
2 tk pirospaprika 10-15 szem olívabogyó (elhagyható)
2 tk majoránna ½ db kígyóuborka
1-2 tk őrölt kömény
1-2 tk szárított
petrezselyem
1 tk curry
½ tk Erős Pista
(opcionális)
5-6 ek olaj
1-2 gerezd zúzott
fokhagyma
A pitákról:
A pitákhoz a sóval
elkevert lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kézmeleg vízben felfutatott élesztőt
és az olajat, majd kenyértésztát dagasztunk belőle, amit meleg helyen kb. ¾
óráig kelesztünk. A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, amiből kör alakú kb. 3 mm
magas tésztakorongokat nyújtunk, melyeket további 20 percig a nyújtódeszkán kelesztünk.
A sütőt előmelegítjük 225°C-ra, majd a piták mindkét oldalát 5-5 percig sütjük.
Tippek a pita
sütéséhez:
A pita akkor nem
fog szépen megdagadni, ha a kinyújtás után nem kelesztjük további 20 percet,
vagy nem sütjük kellően forró sütőben. A pita akkor sem fog megkelni, ha picit
megnyúlik, „megbicsaklik” a kezünkben a tészta, miközben áttesszük a forró
sütőlemezre, így igyekezzünk óvatosnak lenni. (A legjobb segítség talán egy
legalább pita nagyságú lapát lenne, amivel jól át lehetne emelni őket.) A pitákat akkor
kell megfordítani, mikor szépen feldagadtam és a tetejük is egy-két helyen kezd
barnulni!
A gyrosról:
A gyros husihoz a
csirkemellet megmossuk és felkockázzuk, ráöntjük az étolajat, hozzáadjuk a
zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd egy órácskát hűtőben hagyjuk pácolódni.
Ezután a husit plusz olaj hozzáadása nélkül alacsony fokozaton egy
tapadásmentes bevonatú edényben 20 perc alatt szép pirosra lesütjük.
Az öntethez a
tejfölt egy kevés vízzel, vagy tejjel felhígítjuk, hozzáadjuk a zúzott
fokhagymát, az őrölt borsot és az apróra vágott friss petrezselymet és egy
kevés sót.
A meleg piták
tetejét levágjuk, majd megtöltjük őket a friss zöldségekkel és a hússal, kinek-kinek
kedve szerint, majd egy kevés öntettel tálaljuk.
Jó étvágyat, ildiKOKKI
Nagyon guszta lett! Nálunk anya a nagy pitakészítő, de majd egyszer én is kipróbálom :)
ReplyDelete