Thursday, March 20, 2014

Fetás kockák (Blogkóstoló XV.)

Avagy végre egy finom sós ropogtatnivaló került ki a konyhámból! J



Fetás pogácsakockák....

A legutóbbi sós finomságot még talán Szilveszterre készítettem egy tejfölös malacpogácsa személyében, azóta azonban csak édességek kerültek ki a konyhámból. Éppen ezért úgy gondoltam, itt az ideje valami sós ropogtatnivalót is készíteni, amire kiváló apropót adott a XV. Blogkóstoló, melynek Süni Süti a házigazdája.

A játék igazán egyszerű, de annál nagyobb öröm, hiszen a játékos kedvű bloggerek egymás blogjáról sütögethetnek, így megismerve jobban egymást, vagy éppen az új ízvilágokat. A sorsolás úgy hozta, hogy nekem Lujzától kellett valamit választanom, akinél inkább főételek és sós finomságot, mintsem sütikkel találkozhat az ember. Így ki is választottam egy nekem szimpatikus receptet, ami egy  fűszeres, feta sajtos pogácsakocka volt, majd ezt készítettem el. A végeredmény szuper lett, a kis kockák szépen megkeltek, a pirított tökmag és szezámmag pedig nagyon feldobta őket! Lássuk a receptet! J

Szezáámmag és tökmag helyett bármilyen maggal megszórhatjuk!

Hozzávalók: (1 nagy gáztepsinyi adaghoz, ami kb. 50-60 db kis kocka.)
25 dkg liszt
1 egész tojás
2 dkg élesztő + 1 nagy csipet cukor
2 ek tejföl
75 g fetasajt
10 dkg vaj
1 csipet bazsalikom
1 csipet bors (Nálam durvára őrölt.)
1 csipet petrezselyem
1 csipet só (Szükség szerint, ha a sajttól is elég sós lett a tészta, akkor természetesen elhagyható!)
½ gerezd zúzott fokhagyma
1-2 ek szezámmag
1 ek sótlan tökmag

Puha és ropogós kockák!

A tészta összeállítása:
A lisztet egy tálba szitálom, rászórom a fűszereket, a felkockázott puha vajat és a villával alaposan összetört sajtot. Ezeket elmorzsolom, majd hozzáadom a felvert tojást – amiből 1 evőkanálnyit félrerakok a tészta tetejének lekenéséhez –, a zúzott fokhagymát és a tejfölben elkevert élesztőt, amibe belekevertem egy kevés cukrot is (A-B). Végül az egészet alaposan összedolgozom és jól átdagasztom, majd 40-45 percig meleg helyen kelesztettem (C-D).
 
Így készül a tészta... 
A kis kockák megformázása:
A tésztát a kelesztés után már nem gyúrom át, csak a kezemmel ellapogatom és 1 cm vastag téglalappá nyújtom, majd megkenem a félrerakott felvert tojással (A-B) és megszórom a felaprított tökmaggal és a szezámmaggal (C). Végül egy éles, néha-néha lisztbe mártott késsel a tésztát először felcsíkozom, majd felkockázom (D) és a sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, majd további 20 percig ismét meleg helyen pihentetem.
 
Így születnek a kockák...
Sütés:
A megkelt kockákat hideg, de 175°C-ra beállított sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm, majd a sütőlemezen hagyom kihűlni.
 
Sütés előtt és után.
Vélemény a receptről:
A feta sajt ízével jól harmonizál a fokhagyma és a bazsalikom, azonban arra tényleg figyelni kell, hogy ne csapjon be minket a sajt sóssága és inkább dobjunk egy csipet sót a tésztába, mintsem hogy sótlanok legyenek azok a kockák! A tökmag és szezámmag helyett szerintem bármilyen mag megteszi, sőt reszelt sajtot is el tudok képzelni díszítésnek.


Szép napot, ildiKOKKI

Blogkóstoló XV. forduló: Fetás kockák!

6 comments:

  1. Jaj de szépek lettek! (Mondjuk Nálad minden szép!) Örülök, hogy találtál fogad alá valót!
    Lujza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naná, hogy találtam, nálad annyi finomság van! A Duna hullámot is nézegettem, de akkor még nem volt itthon meggy. :)

      Delete
  2. Csinos kis kockák lettek :)

    ReplyDelete
  3. Kedvencem a feta sajt, így kérnék egy nagy tányérral! ;-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sajna ezt az adagot elosztogattam, de a következő sütés előtt jelzek és nyithatod az ablakot! :)

      Delete