Monday, March 17, 2014

Balzsamecetes epres tejcsokoládé ganacheos bonbonok

Avagy végre új recept a blogon! J


Balzsamecet, eper és tejcsoki... J

Mostanában rengeteg dolog történt velem és az ildi KOKKI bloghoz tartozó facebook oldalra ugyan jutott időm néhány képet feltölteni, de a blogra új recept nem került fel az utóbbi pár napban.  Az okokat napestig sorolhatnám,  de lássunk azért néhány fontos változást a házam táján… J Az utóbbi hetekben intenzív lakáskeresésbe kezdtünk és meg is találtunk a szívünknek tetszőt, amiben egy szupercsinos kis konyha van! Nagy szerencsémre a konyhában ablak is van, ami nagy szó az itteni lakások esetén,  igy továbbra is maradnak a bonyolultabb recepteknél a fázisfotók. J Az új főhadiszállásunkra május végén költözünk!

Pár hete csatlakoztam a Slow Food Helsinki nevű szervezethez is, akikkel számos kisebb és nagyobb rendezvényre ellátogathattam a bonbonjaimmal és sütijeimmel. Utóbbi több időmet vitte el, mint előbbi, de nagyon hasznos volt, hiszen rengetek visszajelzést kaptam arról, hogy milyen édességeket szeretnek az emberek, vagy mit hiányolnak, így ezután picit jobban tudok majd fókuszálni ezekre az ötletekre és igényekre.

További remek hír az is, hogy már nem csak a blogomon találkozhattok a receptjeimmel, hanem minden vasárnap  az ÉletszépítőkÖkokretív Életmód Magazin oldalán is!  Pár hete ugyanis azt a megtisztelő felkérést kaptam az Életszépítők oldal csapatától, hogy írjak és fotózzak hozzájuk és vasárnaponként leközlik a receptjeimet a Falatkaland rovatban! J A lehetőséget ezúton is köszönöm, nagyon örülök neki!  Következzen most egy olyan recept tehát, ami elsőként az Életszépítők oldalon jelent meg, de a családunk és barátaink körében is nagy kedvenc volt. (A recept alapötletét az Édes meglepetések c. könyből az epres balzsamecetes trüffel (97. o.) adta.)

Hozzávalók: (20 db bonbonhoz.)
(1) A bonbonhüvelyhez:
150-200 g étcsoki (Nálam 70% Fazer étcsoki.)
1%-nyi kakaóvaj
(2) Töltelék:
80 g tejcsokoládé
20 g étcsokoládé
25 g állati tejszín (35%-os)
2 tk glükózszirup
1 tk vaj
150 g fagyasztott eper
2 ek liofilizált eper
1 ek balzsamecet

A bonbonok...
A töltelék:
A friss, vagy fagyasztott eperből alacsony fokozaton hevítve folyamatos kevergetés mellett gyümölcspürét készítünk, majd az eredeti térfogat harmadára sűrítjük. A még meleg eperpürét egy sűrű szitán átpasszírozzuk, vagy egy gézen átszűrjük, hogy a koncentrált gyümölcsvelőt elválasszuk a magoktól és hagyjuk kihűlni. Így viszonylag kevés eperpürénk marad majd, de annak olyan íze lesz, de olyan… J
A tejcsokoládét és étcsokit egy nagyobb tálba tördeljük, majd ráöntjük az előzőleg felforralt tejszínt, a glükózszirupot - ennek hiányában mézet, de nekem az elfogyott - és a vajat, majd néhány percig pihentetjük, esetleg egy kis mikrózással rásegítve és elkeverve egy sima krémet készítünk. Végül hozzáadjuk az eperpürét, a balzsamecetet és az összetördelt liofilizált eperdarabokat is a tejcsokis krémhez, amit szintén alaposan elkeverünk, ha szükséges ismét megmikrózunk, hogy teljesen sima állagú legyen. A tölteléket felhasználás előtt 1-2 óráig hűtőben pihentetjük.
 
A töltelék...
A bonbonok összeállítása:
Az étcsokit temperáljuk, majd a polikarbonát formát egy puha ronggyal kitöröljük és hajszárítóval átmelegítjük és töltsük tele az olvadt étcsokival. A formát néhányszor veszettül ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbubik eltávozzanak, majd öntsük ki az étcsokit és csokispaklival húzzuk le a felesleget. A formát tegyük 20 percre hűtőszekrénybe, hogy az étcsoki megszilárdulhasson.
A tölteléket kevergessük át és töltsük a kicsokizott forma mélyedéseibe, hagyva helyet a bonbon lezárásához. A formát annyi időre tegyük ismét hűtőbe, amíg a maradék étcsokit megolvasztjuk és lezárjuk vele a bonbonokat, majd pár percre dobjuk be a hűtőbe és várjunk türelmesen, hogy végre kifordíthassuk az epres csodákat és befalhassuk az első darabokat! J

Szép napot nektek, ildiKOKKI


Sok-sok eper....

1 comment:

  1. Ildi, nem is tudom melyik hírhez gratuláljak előbb, fantasztikus dolgok történtek/történnek Veled! Örülök a sikerednek és sok erőt és kitartást kívánok, hogy minden terved sikerüljön. :)) A bonbon fantasztikus, én is szívesen megkóstolnám....

    ReplyDelete