Saturday, January 25, 2014

Farsangi fánk

Avagy miért érdemes valódi rumot tenni a fánkunk tésztájába?


Farsangi szalagos fánk!

Meg kell valljam, fánkot a mostani próbálkozások előtt még életemben nem sütöttem, de gondoltam épp itt az ideje ezt is megtanulni, hiszen annyira nem lehet nagy ördöngösség a dolog! J Annak idején a tesóm rengeteg fánkot sütött, így nagyjából emlékeztem a dolgok mikéntjére, bár a nézni a fánksütést, vagy csinálni azt mégis két különböző dolog.

Éppen ezért alaposan áttanulmányoztam a fánkokról fellelhető összes irományt, míg végül Andi konyhája oldalán kötöttem ki. Annak idején, mikor elkezdtem elmélyedni a sütés-főzés remekeiben, szinte mindig Lajos Marit, vagy Andi receptjeit olvastam, így biztos voltam benne, Andi tanácsait meg kell fogadni. J Nála olvastam ugyanis, hogy egy kevés rum a fánk tésztájában meggátolja azt, hogy túl olajosak maradjanak a fánkjaink, amit persze ki is próbáltam és tényleg igaz. Sülés közben a rum elpárolog, amit erősen lehet is érezni, hiszen a sütés alatt olyan végig érzésem volt, mintha egy kocsmában ücsörögnék… J

A fánksütés másik titka talán az olaj hőmérséklete, amit a harmadik sütésre sikerült jól beállítanom. A fánkokat egy mélyebb lábosban érdemes sütni, de nem túl forró olajban, vagyis csupán közepes lángon! (Nálam ez a 6 fokozatú gázon 3-as fokot jelentett.) Ebben az esetben a fánkok egy-egy oldala valóban 2-2 perc alatt megsül és a tészta nem marad belül nyers egyáltalán!

Frissen sült fánkok...

Hozzávalók: (15 db nagyobb fánkhoz.)
40 dkg liszt
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 tojássárgája
1,6  - 2 dl tej + 3 dkg élesztő + 2 tk cukor
1 csipet só
0,4 dl rum (!)

A tészta:
A kézmeleg tejben felfuttatom az élesztőt egy kevés cukorral. A lisztet, sót, porcukrot egy tálba szitálom, majd hozzáadom az olvasztott vajat, a rumot, a tojássárgákat és a tejben felfuttatott élesztőt, majd ezekből egy sima tésztát dagasztok. Az alaposan kidagasztott tésztát meleg helyen ¾ órát kelesztettem, amíg duplájára nem nő.



A fánkok és a sütés:
A megkelt tésztát már nem gyúrtam át, csupán óvatosan kinyújtottam, majd kiszaggattam a fánkokat. Ehhez a művelethez egy vizespoharat használtam, mivel nincs nagy pogácsaszaggatóm. J A maradék tésztát begyúrjuk és ezt is kiszaggatjuk. A fánkok közepét benyomkodjuk, majd egy tálcán letakarva meleg helyen további 20 percet kelesztjük.
Végül felforrósítjuk az olajat, melyben kisütjük a fánkokat. A sütés során egy-oldal kb. 2 perc alatt sül barnára, az első oldal sütésekor legyen fedő a láboson! J Arra is figyeljünk, hogy a fánkokat azzal az oldallal lefele tegyük az olajba, amelyik benyomtuk középen, mert ha nem így járunk el, akkor a lyuk eltűnik, mivel a sütés közben a tészta jelentősen megkel! A forró fánkokat szedjük szalvétára, majd ha meghűltek szórjuk meg porcukorral!

Így készültek...

Vélemény a fánkbuliról:
A fánksütés egy nagy élmény volt, s bár az első fánkjai még egészen barnák voltak, a végére belejöttem a dologba! A rövid sütési idő ellenére minden fánkom remekül átsült és a tészta sem lett olajos egyáltalán, ami feltehetőleg a jelentős mennyiségű rumnak volt köszönhető a tésztában, ami egyébként sütéskor tényleg elillant. JA Párom szerint a fánkok olyanok lettek, mintha csak „nagymama sütötte volna” őket, így most hétvégén ismét fánksütés lesz a program.
Az olajjal kapcsolatban még egy jó tanács: akinek van digitális maghőmérője és bizonytalan az olaj pontos sütési hőmérsékletében, nyugodtan mérjen egyet, kb. 160°C-ot kell mutatni a hőmérőnek, amikor sütésre kész az olaj!

Legyen szép napotok, ildiKOKKI

Fánkocskák....



2 comments:

  1. Ildi, szeretném, ha bekukkantanál hozzám, egy kis játékra invitállak! :)

    ReplyDelete