Monday, October 14, 2013

Pöttyös sajttorta

Hiszen sajttortában is a pöttyös az IGAZI! J

 
A pöttyös az IGAZI!

A sajttorták mindig is közel álltak szívemhez, bár eddig nálam főként jobbára vagy gyümölcsös, vagy natúr formában készültek. Néhány hete azonban egy szuper pöttyös sajttorta fotójára bukkantam, aminek végül a receptje is meglett. A sajttortát eredetileg egy gyerekzsúrra készítettem el, ahol a pöttyök nagy sikert arattak! J

A sajttorta titkáról és készítés részletes menetéről bővebben az áfonyás sajttorta című bejegyzésemben olvashattok, most főként a pöttyökre fogok koncentrálni! J Egyébként a pöttyös torta elkészítése kb. 5 perccel hosszabb, mint egy hagyományos sajttortáé, ráadásul csak egy fél tábla étcsoki kell hozzá... Lássuk is a receptet!

Hozzávalók: (22-cm-es piteformához)
200 g darált édes keksz (lehetőleg NE háztartási, hanem zsírosabb fajta, pl. zabkekszek) + 2 ek kakaópor
5 dkg olvasztott vaj
1 doboz mascarpone (250 g)
1 dobot 20%-os tejföl (150-250 g)
2 tojás sárgája
3 ek keményítő
4-5 ek porcukor
1 citrom reszelt héja+ ½ citrom leve
1-2 tk vanília aroma, vagy 1 késhegyni vanília őrlemény
5 dkg étcsokoládé

A tészta összeállítása:
A kekszet kávédarálóval ledaráltam, majd egy kis tálban hagytam néhány órára szikkadni. A darált kekszhez kevertem a kakaóport (A) és az olvasztott vajat (B) és néhány percet állni hagytam a keveréket, hogy a keksz jól megszívhassa magát (C). Ezután a kekszes alapot a piteformába öntöttem és egy kanál, végül pedig a kezem segítségével alaposan belenyomkodtam és tömörítettem a formába. Végül a tészta tetejére egy papírtörlőt terítettem és felitattam a felesleges zsirdékot (D).

Így készül a kekszes alap.

A krém összeállítása:
A mascarponét és tejfölt, a tojások sárgáit, a porcukrot, a citromhéjat és annak levét egy tálba öntöttem, és szép simára kevertem. Végül hozzáadtam a 3 közepes evőkanál keményítőt és alaposan elkevertem a krémet. Ekkor hagytam pár percet pihenni a sajtkrémet, egyrészt, hogy a porcukor is felolvadjon, másrészt, hogy a keményítőszemcsék is jól megszívják magukat folyadékkal.
Ezután a krémet elosztottam ¾- ¼ arányban, majd a krém ¼ részét egy külön kis tálba mertem, ehhez jön majd az étcsoki! Az étcsokit mikróban felolvasztottam (A1), majd hozzákevertem egy evőkanálnyi krémet (A2), amit alaposan elkevertem a hőkiegyenlítés miatt (B). Végül ezt vegyítettem a maradék, csokis résznek félretett sajtkrémhez.

Így készült a csokis alap.
A pöttyözés:
natúr, fehér sajtkrémet a kekszes alapra öntöttem. Az étcsokis sajtkrémet egy simalyukú cukrászzsákba szedtem (8-as cső, kb. 4-5 mm átmérőjű sima lyukkal a végén),  majd kívülről befele haladva kis csokis köröket nyomtam a natúr sajtkrémre. Ezek a csokis halmok a sütés közben belesüllyednek majd a fehér krémbe, lévén a sűrűségük nagyobb, mint a fehér krémé. Lehetőség szerint hagyjunk helyet a csokipöttyök között és inkább pici pöttyöket készítsünk, mintsem nagyokat!

Így pöttyözd a tortád! 

Megjegyzés:
Nekem azért is lettek ilyen nagyon a pöttyök, mert félreolvastam a receptet és nem a krém ¼-éhez, hanem a krém feléhez kevertem a csokit, így a csokis krémem fele megmaradt. Kétségbe persze nem estem, volt még egy kevés maradék kekszem és egy minipite formám (12 cm átmérőjű), amiben meg csináltam egy mini csokis sajttortát is, íme! J (A lényeg, hogy a pöttyös torta esetben pötttyökhöz tényleg kevés csokis krém kell és pici kis csokipöttyöket kell csinálni viszonylag távolabb egymástól!)

A kimaradt krémből született csokis sajttorta!
A sütés:
A sütit 160°C-os előmelegített sütőbe toljuk, melynek egyik sarkába egy befőttes üvegbe vizet állítottunk. (Erre azért is van szükség, mert magasabb páratartalom mellett a sajtkrém biztosan nem reped szét.) A sajttortát kb. 45-50 percig sütjük ezen az alacsony hőfokon mindaddig, amíg a torta széle aranybarna nem lesz.

A pöttyös torta és a kimaradt krémből készült mini csokis sajttorta együtt sült!
Vélemény a receptről:
Nagyon fincsi és egyedi megjelenésű süti, amit 20 perc alatt össze lehet dobni. A pöttyözésre figyelni kell, de ha tényleg pici pöttyöket nyomunk, akkor semmi gond nem lehet majd! Gyerekzsúrokra tökéletes meglepetés, próbáljátok ki ti is! J

Szép napot, ildiKOKKI

A pöttyös sajttorta!  J



6 comments:

  1. Nagyon szép lett! Biztos finom is! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi, nagyon fincsi így, egéri kipróbálni! Nekem egyébként a mini csokis is ízlett!

      Delete
  2. Nagyon guszta és csudi finom lehet! Gratulálok! (Y)

    ReplyDelete