Friday, October 25, 2013

Kávékaramellás és vaníliás-karamellás bonbonok

Variációk egy témára szilikon és polikarbonát formában….

 
Vaníiás-karamellás bonbonok! J
Mostanában elég érdekesen alakultak a napjaim, ugyanis egy csodás magyar nyár után ősszel ismét hazatérhettem, lévén lassan befejezem a doktorképzést, majd hivatalosan is Dr. ildiKOKKI leszek! A számos formális hazai teendők egyike volt a doktori kutatatásaim bemutatása szabadelőadás formájában, amit egy kellemes kis fogadás követett. Itt azért próbáltam nem „meghazudtolni” önmagam, így gondoltam készítek minden vendégnek egy kis bonboncsomagot ajándékba.

A csomag annyira tetszett és ízlett mindenkinek, hogy utána nap, mint nap bonbonokat gyártottam otthon, de egyáltalán nem bántam! J A legnagyobb sikert a karamellás bonbon aratta, de akadt olyan vendég is, aki mind a 4-féle édességet (Bounty-kocka, mogyorós trüffel, tonkababos csokikrémmel töltött macaron, karamellás bonbon) egyszerre befalta! Szóval nekem nagy öröm volt ez átélni, amit egy közös bonbonozás koronázott meg a volt kollegákkal! J J J
 
A doktori védésemen ajándékba adott bonbon-válogatás! J 
A sok  hazai öröm után gondoltam aktuális már a bloggal is „dolgoznom” egy kicsit, így megfogadtam, hogy elkezdem összegyűjteni a bonbonos tapasztalatokat, leírni az eddig megtanultakat, hiszen semmi ördöngösség nincs a dologban! Bonbonozni egyébként kis költségvetésből is lehet, hiszen egy szilikon forma, meg egy-két tábla csoki viszonylag kis befektetés, de annál nagyobb öröm lesz a végeredmény! Ha a csokizó-kedv megmarad, akkor érdemesebb beszerezni a kicsit költségesebb polikarbonát formát, de ez úgyis csak egy következő lépés mindenkinek… Lássuk is, hogyan készültek akkor a karamellás bonbonok, elsőként szilikon, majd polikarbonát  formában!

Hozzávalók a bonbon korpuszhoz (a külső burokhoz):
15-20 dkg étcsokoládé + a csoki tömegéhez viszonyítva 1%-nyi kakaóvaj (Két tábla, vagyis 200 g csoki esetén ez ugye 2 g lesz. Én a Food-Pack-nél vásároltam.)

A csokoládé minősége:
Szilikon formába akármilyen jó, abból könnyű kipattintani. Polikarbonát forma esetén min. 50-70%-os, JÓ minőségű étcsokit használjunk!!! A legegyszerűbben elérhető ilyen minőségű étcsokit Magyarországon a Boci gyártja, én otthon azt használom. (Itt Finnországban meg egy Fazer 70%-os étcsokit.)

Töltelékek:

Mindkét töltelék alapja a sűrített tejből készült karamella, melynek elkészítését itt találjátok! Tipp: Aki csak tubusos tejet tud venni, az tegye át egy dunctosüvegbe és abban főzze a karamellát. Jómagam a konzerveset is abban főzöm, mert szeretem követni a folyamatot és néha átkeverni a krémet!


(1) Kávékaramellás töltelék:
75-100 g karamella
1 cs instant kávé (2-3 g)
1-2 ek tej, vagy főzőtejszín

(2) Vaníliás-karamella töltelék:
75-100 g karamella
1 rúd vanília
1 nagyobb csipet só

Karamellkrémmel töltött bonbonok....

A csoki temperálása:
Az étcsokit megolvasztom és temperálom. Régebben a „beoltásos” technikát használtam, melyről bővebben Praliné Paradicsomnál és Bonbon mániánál olvashattok. Mára azért rájöttem, hogy megy ez egyszerűbben is. (A technikát egyébként Bárdos Péter tanította nekem, aki hetente ír kenyeres és bonbonos jegyzeteket a facebook oldalamra! J )
Az egyszerű temperálás lényege a következő: A csokit 45°C-ig olvasztom, majd 35°C-ig visszahűtöm alaposan kevergetve. Ekkor hozzáadom az apróra vágott, vagy porított kakaóvajat és megvárom, hogy az is beleolvadjon. Ekkorra a csoki kb. 31-32°C-osra hűl és már lehet is vele dolgozni! Ezzel a módszerrel mindig sikerül egy lábosban szépen letemperálni a csokit, úgy, hogy semmi kakaóvaj, vagy csokidarab ne legyen a kész csokiban!

A bonbonhüvely készítése szilikon és polikabonát formában:
Lényegében a módszer mindkét típusú forma esetén teljesen egyforma. A formákat színültig töltjük csokival és eszeveszettül csapkodni kezdjük az asztalhoz, hogy minél több légbuborék távozzon az olvasztott csokiból. A folyamat után a formát megfordítjuk és a felesleges csokit leöntjük, majd egy csokispaklival, vagy szilikon forma esetén habkártyával a felesleges csokit lehúzzuk a formáról. Ekkor kb. 10 percre a formát hűtőbe tesszük, hogy a korpusz megszilárduljon.
 
Így készül a korpusz szilikon formában!
A töltelékek:
A vaníliás-karamellás töltelék készítése pofon egyszerű, hiszen miközben készül a karamella, félidőnél beledobunk egy kettéhasított vaníliarudat a sűrített tejbe. A további főzés során, mikor ellenőrizzük, hogy a karamellánk milyen állapotban van apránként lehet hozzáadni a sót, hiszen úgyis kóstolunk. Ezt azért is érdemes így apránként, folyton ellenőrizve végezni, mert a karamella íze még folyamatosan változik, az édesség fokozatosan karamellás ízbe megy át.
(Hozzávetőlegesen én annyit mondanék, hogy legutóbb egy 720 ml-es duncos üvegem volt színültig sűrített tejjel, amihez a 3. órában adtam a karamellát, ezután a maradék 3 órában óránként 1-1 teáskanál sót is. Szóval kell bele a só, attól ne féljen senki, mert ez domborítja ki a karamell ízt még határozottabbra!)
 A kávékaramellás töltelékhez a kávéport feloldjuk egy kevés tejben, vagy tejszínben, majd hozzákeverjük a karamellhez. Ha nehezen tudnánk összekeverni a két hozzávalók, kicsit mikróban rámelegíthetünk, hogy könnyebben keveredjen.
 
A csodálatos vaníliás-karamella.... Nagyon fincsi volt!
A bonbon összeállítása:
A karamell krémet egy műanyag zacskó segítségével a bonbonhüvelybe töltjük, majd lezárjuk az újramelegített csokoládéval. Néhány percre újra hűtőbe tesszük a szilikon, vagy polikarbonát formákat, majd kipattintjuk a kész bonbonokat.

További tippek:
Lehetőség szerint a korpuszt mindenképpen étcsokival készítsük! A karamellába keverhetünk további magokat (pl. mandula, kesdudió), vagy egy tejcsokiganázs réteget is tehetünk a karamellréteg alá, vagy fölé.
Összességében ez egy szuper fincsi, de mégis egyszerű és gyorsan elkészíthető bonbon, mindenkinek csak ajánlani tudom! J


Szép napot nektek, ildiKOKKI 

Kávékaramellával töltött bonbonok!

2 comments:

  1. Ildi, Te bonbon készítésből is ledoktorálhatsz, mert nagyon megy neked!
    Nagyon csinos kis csomagokat csináltál a volt kollégáidnak, elhiszem, hogy örültek neki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hát, azért van még hova fejlődnöm! :) Majd ha olyan gyakorlott és ügyes leszek mint Te a tortázásban, akkor megnyugodtatok! :) Egyébként karácsony előtte mézeskalácsozást tervezünk a volt kollegákkal, szóval őket sem hagyom el teljesen, mivel az egyikük kitalálta, hogy csináljunk sok házikót! :) Te azt próbáltad már? Nekem csak egy Adventi-koszorú próbálkozásom volt egyszer életemben...

      Delete