Sunday, October 27, 2013

Duplacsokis keksz

Avagy hogyan készíthetünk gyorsan és olcsón nagggyon finomat?! J

 
Duplacsokis kekszcsoda!

Az utóbbi időben nagyon megkedveltem a jó kis vajas omlós tésztákat, így egyre szívesebben sütöm őket. Az ilyen tésztának számos előnye van, kezdve attól, hogy napokkal előtte is be lehet gyúrni, ráadásul az igen kis mennyiségtől az egészen nagy adagig bármennyit készíthetek belőle. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy költségeit tekintve ez egy igencsak pénztárca-kímélő édesség, ráadásul ha csak 1 szem kekszet eszel meg, még nem omlik össze egy diéta sem! J

Továbbá a most következő recept nagyon csokis is, hiszen a krém nagy része tej- és étcsoki, így ez a recept csokirajongóknak lett kitalálva! (A recept egyébként PralinéParadicsomtól származik.) Az bizonyos, hogy a frissen elkészült kekszecskéket már dobozba sem érdemes tenni, hiszen a krémtől a keksz gyorsan felpuhul  (1-2 óra) és hamar fogyasztható is, így az összes keksz pár óra alatt elfogy majd… Miután elkészültem a keksszel ez nálunk is így volt, hiszen a Párom kettesével pusztította őket, csak az maradt másnapra, amit eldugtam előle! J 
 
A keksz és a töltelék...
Hozzávalók: (Kb. 15-20 db duplakekszhez.)
(1) Tészta:
90 g liszt
30 g étkezési keményítő
30 g kakaópor
90 g vaj
50 g porcukor
1 tojássárgája
1 csapott tk sütőpor
1 tk vaníliapor, vagy vanília kivonat
1 csipet só
(2) Krém:
60 g ét- és tejcsoki vegyesen (Ha csak tejcsokiból készítjük, akkor 30 g tej is elég!)
40 g tej
1 tk vaj
1 tk vaníliapor, vagy vanília kivonat
1 tk méz
¼  tonkabab (Elhagyható, enélkül is mennyei lesz, de én nem bírtam ellenállni és reszeltem egy keveset a krémbe! J )
(3) Díszítés:
3 kocka fehércsoki

A csokikrém...

A tészta összeállítása:
A száraz hozzávalókat (liszt, keményítő, porcukor, kakaópor) egy mélyebb tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőport, a vanília kivonatot (nálam ez vaníliapor volt) és egyenletesen eloszlatjuk. Végül belekockázzuk a vajat, amit elmorzsálunk a száraz hozzávalókkal, majd hozzáadjuk a sárgáját és egy puha omlós tésztát gyúrunk. A tésztát egy órát, vagy akár egész éjszakára is hűtőben pihentethetjük.
 
Így készült a tészta...
A keksz megformálása és sütése:
A tésztát elfelezzük és kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd hagyományos kisebb linzerszaggatóval  4 cm átmérőjű volt az enyém – kiszaggatjuk a kekszek alját (A). Ezután kinyújtjuk a tészta másik felét és kiszaggatjuk a kekszek tetejét a lyukas-közepű kiszúróval (B). Végül a nyers kekszeket sütőlemezre tesszük és előmelegített 180°C-os sütőben 10-12 perc alatt kisütjük (C-D). (A sütésnél ne várjuk meg, hogy a kekszek széle vagy alja egy picit is sötétedni kezdjen. Ha ezt egy kekszen is észrevesszük, már vehetjük is ki a sütőből a tepsit!)

A kekszek.

A krém:
A tejet, mézet, vaníliaport és a vajat egy tálba szedjük és mikróban addig melegítjük, amíg a vaj elolvad és a tej meleg nem lesz (A). Ezután hozzáadjuk a csokikockákat és 1-2 percet állni hagyjuk a keveréket, hogy a csoki átvegye a tej melegét és olvadni kezdjen (B). Végül a krém mehet vissza a mikróba, majd keverjük újra át, amíg a csoki teljesen fel nem olvad. Ezt a műveletet addig folytassuk felváltva, amíg a csokikrém teljesen homogén nem lesz és nem lehet látni a krémben apró csokiszemcséket (C-D)! (Aki tonkababot tenne krémbe, az a teljesen kész és homogén krémbe reszeljen egy keveset!) Végül a krémet tegyük egy órára hűtőbe és már tölthetjük is a kekszeket!
 
A krémet addig melegítsük és kevergessük, amíg a csoki teljesen fel nem olvad!

Díszítés és a keksz összeragasztása:
A lyukas kekszeket egy sütőpapírra szedtem és egy zacskó segítségével olvasztott fehércsokival csíkoztam. Csíkozott kekszeket fél óráig hűtőben pihentettem, majd összeragasztottam a kekszek alját és tetejét a krémmel. (A sütőpapíron landolt fehércsokit ne bánjuk, hiszen ha megszilárdult a csoki könnyen leválasztható a sütőpapírról és újra felhasználható lesz!)
Tipp: Elég az alsó kekszek közepére nyomni egy kisebb krémkupacot, ugyanis ahogy rányomjuk a felső kekszet, az szétnyomja a krémet!
 
A kekszeket ragasszuk össze.

Vélemény a receptről:
A tészta nagyon könnyen elkészíthető és jól süthető, ráadásul nagyon kakaós is lesz! A krém nem lesz émelyítően édes, ha fele tej-és fele étcsokiból dolgozunk, de mégis szuperül harmonizál a tésztával. Nagy család és sok gyerek esetén érdemes duplázni az adagot, így talán kitart a keksz és nem fog el 5 perc alatt a készlet! J


Szép napot, ildiKOKKI 

A csodálatos csokis keksz!

4 comments:

  1. Húh, de jól néz ki! Csodaszép! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi szépen, fincsi lett nagyon, érdemes megpróbálni!

      Delete
  2. Nagyon szépségesek ezek a kekszek, szívesen megkóstolnám!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi, majd a következő sütésből küldök fénypostával! :)

      Delete