Wednesday, August 27, 2014

Olívás csavart

Az 5 perc alatt összedobható vendégváró…



Igazi 5 perces finomság: 5 perc elkészíteni és 5 perc befalni! 


Mostanában nagyon el vagyok havazva, hiszen lassan indul az intenzív finn kurzus, addig pedig ezerrel pályázatírás, a szabadidőben meg elmaradt cikkeket javítok… Éppen ezért ma reggel úgy döntöttem, hogy az ebédem egy sima pizza lesz, hiszen azt csak összerakom, rászórom a feltétet és pikk-pakk meg is vagyok. Aztán mikor délelőtt netezgettem – helyesbítek: facebookoztam J –, akkor jött szembe velem a Budafok élesztő oldalán ennek a szuper olívás pálcikának a fotója.

Nekem persze több sem kellett, máris lekanyarintottam a begyúrt kelt tésztám egy darabkáját, kipattintottam egy doboz olívabogyót és már állítottam is össze ezeket a pálcikákat! Most pedig, hogy már meg is kóstoltam a végeredményt, egy bizonyos: a következő házibuliba ezt viszem meglepetésnek...

Hozzávalók: (15-20 db pálcikához)
30 dkg liszt
3-4 ek olívaolaj
2 dl víz + 1 ek cukor
½ kocka élesztő
1 tk só
1 tk oregano
1-2 doboz olívabogyó (pálcánként 4-5 db)
15-20 db grill pálcika, vagy hurkapálcika
 
Így készült....

Elkészítés:
A lisztet a csipet sóval és oregánóval egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vízben egy kevés cukorral felfuttatott élesztőt és az olívaolajat, majd egy puha kelt tésztát gyúrunk. A tésztát kb. 30-40 percet pihentetjük, majd elfelezzük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. A tésztát hosszanti csíkokra felszeleteljük, amit ujjnyi vékonyra kisodrunk. A pálcákra húzunk 4-5 szem olívabogyót, majd a tésztát spirálisan feltekerjük a pálcákra úgy, hogy minden csavarintás közé egy-egy olívabogyó essen. A pálcákat sütőpapíros lemezen előmelegített 200-210°C-os sütőben szép pirosra sütjük!

Tippek:
Olívabogyó helyett készülhet aszalt paradicsommal is! A tésztát lekenhetjük egy felvert egész tojással, megszórhatjuk plusz szezámmaggal, de én ezt nem éreztem szükségesnek.


Jó étvágyat, ildiKOKKI

Olívás csavart....

1 comment:

  1. Nagyon mutatós és igen finom lehet! Elkészítettem a Sacher tortádat a blogkóstolóra elég "viszontagságos" volt a kivitelezése, de nagyon finom volt!

    ReplyDelete