Sunday, January 12, 2014

Sütőtökös kakaós kalács

Avagy hogyan került ismét sütőtökös kelt tészta a kuglóf formámba? J


Sütőtökös kakaós kalács kuglóf formában sütve.  J

Talán még ti is emlékeztek, hogy az ünnepek előtt kaptam két nagy vödör sütőtökpürét, melyből egy fincsi narancslekvárral töltött sütőtökös brióst készítettem. A briós olyan jól sikerült, hogy a Párom kérésére készítettem egy újabb adagot, amit le kellett fagyasztanom neki reggelire, ami nagyban megkönnyítette a reggeli kérdését. Azóta egyébként kétheti rendszerességgel kell sütnöm neki valamit, hogy legyen mindig reggelire való a fagyóban. J

A tökpüréből azonban így is nagyon sok megmaradt, így gondoltam körbenézek a neten, hátha találok valami jó ötletet. Nos, találtam is, méghozzá Aranytepsi oldalán láttam meg egy tökös-kakaós csíkos kalácsot, ami egyből megtetszett. A receptet gyorsan tovább is gondoltam, így a tésztát a briósnál leírtak alapján állítottam össze, illetve szerettem volna kipróbálni az új kuglófformámat, amivel végre megleptem magam! J A kuglófkalács szuperül sikerült, lássuk is gyorsan hogyan készült!

Csíkos...

Hozzávalók: (Egy 22 cm-es kuglófhoz.)
25 dkg liszt
2 csapott ek kakaópor
13 dkg tökpüré (Nyáron helyettesíthetjük sárgarépapürével.)
5 dkg porcukor
4 dkg vaj
1 dl tej + 3 dkg élesztő (Nem kell sok tej, mivel a tökpüré eléggé nedvesít. J)
1 tojássárgája
1 csipet só
1 tk vanília aroma

A tészta összeállítása:
A lisztet egy mélyebb tálba szitáltam, majd a tejben felfuttattam az élesztőt egy kevés cukorral. A liszthez adtam a porcukrot, sót, tojássárgáját, sütőtök pürét, vanília aromát és a tejben felfuttatott élesztőt (A). A tésztát egy fakanállal összedolgoztam, majd deszkára borítom és alaposan összegyúrtam (B), végül 40 perc alatt meleg helyen duplájára kelesztem (C).
 
Így születik a tészta....

A kalács megformázása és sütése:
A tésztát elfelezem, majd az egyik gombócba begyúrom a kakaóport. Az így kapott kakós tésztát, illetve a narancsszínű tökös tésztát is téglalap alakúra nyújtom (A1-A2), majd egymásra fektetem, majd kissé összenyomkodom őket (B). A tésztát szorosan feltekerem (C), majd a kuglófformába igazítom, ahol a tészta végeit igyekszem minél jobban összenyomkodni, hogy ne nyíljon szét sütés közben (D). Végül további 20 perces kelesztés után 160°C-os sütőben 25-30 perc alatt sült meg a kuglóf, amit egy rácsra fordítva hagytam kihűlni.

A tésztát a formában is kelesszük egy picit!

Vélemény a receptről:
A kalácsot csak másnap reggel szeltem fel, így a tészta egyáltalán nem morzsálódott, de mégis teljesen puha maradt a sütőtöktől, ami nagyon szép narancsszínt is adott a tésztának. A kalácsot ezután felszeltem és a szeleteket fagyasztottam le reggelinek, ami szuperfincsi volt egy kevés vajjal és lekvárral. A tészta maga egyébként nem túl édes, fagyasztás után is egyaránt puha, így nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek! J


Szép napot nektek, ildiKOKKI

Vajjal és lekvárral megkenve az igazi.... J

4 comments: