Thursday, November 21, 2013

Sütőtökös briós narancslekvárral töltve

Avagy mit készítsünk reggelire az ünnepi időszakban?


Briós, karácsonyi kiadásban! J

Már nagyon régóta nézegettem sütőtökös recepteket, de eddig teljesen meg voltam győződve, hogy itt Helsinkiben soha az életben nem kapok majd sütőtököt. Végül aztán Niina barátnőm mégis talált egy szuper kis boltot és nekem is juttatott a jóból! Így most vagy 3 doboz sütőtökpüré pihen a fagyasztómban, egy meg a hűtőmben, annyira beleszerettem ezekbe a sütőtökös receptekbe! J (Azt azért tudnotok kell, hogy most is a radiátoron pihen egy tálka, amiben egy újabb adag sütőtökös csoda van begyúrva…)

Ez a recept azért is érdekes, mert a minap Juditka játékot hirdetett a blogján „Süss-főzz a blogomról!” címmel. Történt ez pontosan 1 egész nappal azután, hogy az ő oldalán találtam meg a megfelelő sütőtökös kelt tészta receptjét, amit el is készítettem. Nosza, nekem sem kellett több, jelentkeztem is a játékára, de azért persze nektek is közreadom a receptet, mert azért picit átformáltam, csak úgy ildi KOKKI-sra!

A sütőtökös briósról annyit kell tudni, hogy a tésztája a töktől sokkal hosszabb ideig lesz puha, mint a hagyományos kelt tészták, illetve eleve picit foszlósabb is lesz, mintha tök nélkül készült volna. Megijedni azonban nem kell, nem lesz tök ízű a kelt tészta! Jómagam nem is éreztem szükségét annak, hogy a tésztát akármivel is ízesítsem, inkább egy kis narancslekvárral töltöttem a briósokat, hiszen én már teljesen karácsony lázban égek! J A recept egyébként annyira jól sikerült, hogy a Párom egy dupla adagot rendelt ebből a csodából, mert Ő bizony ezt akarja reggelizni a következő hetekben!

Fincsi narancslekváros töltelék....  J

Hozzávalók: (8-10 db közepes brióshoz)
50 dkg liszt
20-25 dkg tökpüré (nyáron sárgarépapüré)
8 dkg porcukor
7 dkg vaj
2 dl tej + 3 dkg élesztő
1 tojás (sárgája a tésztába, fehérje a kenéshez)
1 csipet só
1 tk vanília aroma
150-200 g narancslekvár
1-2 ek jégcukor a díszítéshez (elhagyható)

A tészta összeállítása:
A lisztet egy mélyebb tálba szitáltam (A), majd a tejben felfuttattam az élesztőt egy kevés cukorral. A liszthez adtam a porcukrot, sót, tojássárgáját, sütőtök pürét és a tejben felfuttatott élesztőt (B). A tésztát egy fakanállal összedolgoztam (C), majd deszkára borítom és alaposan összegyúrtam.
 
A tészta...

A kész tésztát egy tiszta tálba teszem, majd egy órácska alatt duplájára kelesztem.


A tésztát megkelesztjük.

A briósok megformázása:
A tésztát gyorsan átgyúrtam, majd 10 részre osztottam (A). A gombócokat kb. 30 cm hosszú keskenyebb téglalappá nyújtottam (B), majd vékonyan megkentem lekvárral (C). Végül a tésztát feltekertem (D), majd csiga alakban felcsavartam (E) és a tészta alját aláhajtottam (F).
 
Így csavarintottam a briósokat!

A briósokat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, majd megkentem a tojásfehérjével és megszórtam jégcukorral. Végül a briósokat 15-20 percig meleg helyen kelesztettem.

A briósokra díszítésnek egy kis jégcukor került.

Sütés:
A briósokat előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Sütés közben már nagyon finom illatot áraszt a sütő, de ne kóstoljuk meg a frissen sült tésztát, mert elégetitek a nyelveteket a forró lekvárral! J

Sülés előtt és sülés után!  (Az ötödik brióst még melegen befaltuk!)

Vélemény a receptről:
Biztosan készítek még sütőtökös kelt tésztát, mivel nagyon foszlós lesz a tészta, ráadásul sokáig puha is marad. A tészta összeállításakor ne ijedjen meg senki, mert nagyon lágy tésztát fogunk kapni. A gyúráshoz mindig csak a felületet érdemes lisztezni és úgy dolgozni a tésztával.
További ötlet, azért hogy a tavaszi és nyári szezonban is ehessünk ilyen jellegű puha kelt tésztát: ha elfogy a tökpöré, helyettesítsd sárgarépapürével! Próbáljátok ki, mert ez egy szuperfincsi ünnepi reggeli! J


Kellemes ünnepi készülődést kívánok,  ildiKOKKI


A fincsi ünnepi briós!


4 comments:

  1. Húh, de szép lett! Jó kis reggeli lehetne. Sütőtököt mivel helyettesíthetném?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pont ezen agyaltam én is. Egyszer csináltam egy répás kekszet, amibe répapüré kellett. A tökpüré főzve nagyon hajaz a répapürére, így szerintem sütiben azzal lehet a legjobban pótolni, vagy cserélni. így mikor tavaszra elfogy a sütőtök lehet répát használni!

      Delete
  2. Gyönyörűek és tutira baromi finomak! Nagyon jó párosítás a két narancsszín finomság! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nagyon fincsi volt, már pluszba is csináltam, 12 db figyel a fagyasztóban, várva a reggeliként való beteljesülést a következő napokban! :) Így jöhet a te stollen én kandírozott narancshéj recepted!

      Delete