Thursday, November 28, 2013

Bounty-kocka

Avagy mit készítsünk kókusz rajongóknak Karácsonyra?

 
Friss Bounty-kockák!

Jómagam már régóta a „kézzel készült” ajándékok híve vagyok, hiszen így sokkal személyesebbé tehetjük az egész ajándékozást, sőt már az ünnepi készülődést is. Ezt a Bounty-kockát ugyan még nem karácsonyra, hanem egy nagyobb összejövetelre készítettem a vendégseregnek, de olyan jól sikerült, hogy a karácsonyi bonbon-válogatásba is biztosan bekerül majd! (Az eredeti recept TraRita oldaláról származik.)

A főzött töltelék nagyon finom és kókuszos, ráadásul ha kihűlt, akkor szépen össze is áll! Így nem csak szeletelni, de mártani is borzalmasan egyszerű és nem lesz a csoki csupa kókuszos töltelékdarab! Lényeg a lényeg, a bonbon kókusz rajongóknak tökéletes ajándék, csupán arra kell vigyázni, hogy a család meg ne lássa a hűtőben, mert egyből lába kél majd! J

Hozzávalók: (Kb.30 kockához.)
2 dl tej
8 dkg vaj, vagy margarin
2 ek búzadara
10 dkg cukor
12-14 dkg kókuszreszelék
1-2 tk vanília kivonat
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
150-200 g tejcsoki + 3-4 kocka fehércsoki

A töltelék elkészítése:
A tejet, cukrot, sót, vanília kivonatot és vajat egy lábosban közepes lángol kezdjük melegíteni, amíg a vaj és cukor elolvad. Ekkor hozzáadjuk a búzadarát, majd pár percig tovább főzzük a keveréket. Végül beleszórjuk a keverékbe a kókuszt és citromhéjat, néhányszor átkeverjük, majd a gázt lekapcsoljuk a keverék alatt.  Egy közepesen kemény, de keverhető masszát kell kapnunk. Ha túl híg lenne a krémünk, nyugodtan tegyünk még bele kókuszreszeléket.

A kockák:
A kissé kihűlt tölteléket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd a felszínét egyenletesre simítjuk. Ha szükséges a tölteléket egy kanállal, vagy a kezünkkel tömöríthetjük is, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. (Ehhez a mennyiséghez egy 20-25 cm-es négyzet alakú forma elegendő.)

A töltelék és a mártott bonbonok.

A bonbonok elkészítése:
A tölteléket másnap reggel egy vizes késsel feldaraboljuk. A darabolás során a penge mindig legyen tiszta és nedves! Továbbá a kést ne nyomjuk a töltelékben, hanem valóban vágó mozdulatokkal vágjuk el, mert akkor szép egyenes széleket kapunk és a töltelékünk nem fog morzsálódni!!!
A tejcsokit olvasszuk meg, majd temperáljuk (45°C-ról folyamatos kevergetés mellett hűtsük 32-35°C-ra). Végül mártsuk ki a kockákat, majd hagyjuk egy órácskát dermedni őket. Miután a csoki megszilárdult a bonbonok felszínét díszíthetjük fehércsoki csíkokkal, hogy azok még gusztusosabbak legyenek!

További ötlet:
Akik nem szeretnének a bonbonok mártásával bíbelődni, azok egyben is leönthetik csokival a hatalmas kókuszos táblát, majd miután meghűlt a csoki vizes késsel lehet szeletelni és fogyasztani! J

Aki nem akar mártani, az csak öntse le egyben csokival a tölteléket!

Vélemény a receptről:
Előfordult már velem, hogy a töltelékbe plusz kókuszt kellett tennem, mert a krém túl híg volt. Ebben az esetben nyugodtan tegyünk bele annyi plusz kókuszt, amennyit a töltelék felvesz!
A tejet akár tejszínre is cserélhetjük a töltelékben, így még krémesebb lesz a végeredmény!
A tölteléket tovább ízesíthetjük reszelt narancshéjjal, vagy narancslével, úgy is nagyon finom lesz!
A bonbont ét-, vagy tejcsokival is márthatjuk, mindkettővel mennyei eredményt kapunk. Szerintem azonban a kókusszal valahogy a tejcsoki jobban harmonizál, így én ezt használtam.


Kellemes ünnepi készülődést kívánok, ildiKOKKI

Azok a bizonyos bonbonok.... J


2 comments:

  1. Húh, ennek én is örülnék karácsonykor! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Úgy látom jelentkeztél a gasztrokarácsonyra, így ha téged sorsolnak nekem, akkor ez is lehet a csomagban!

      Delete