Wednesday, January 2, 2013

Szilveszteri túrós pogácsa

Miért is érdemes a pogácsa sütésénél a régi falusi trükköket bevetni?


Pocságák!

Már jónéhány recept angol nyelvű fordításával vagyok elmaradva, így ez lesz az utolsó magyar bejegyzésem. Ígérem, hogy VÉGREEEE elkezdem pótolni az elmaradt angol recepteket is! J Most azonban még egy olyan csodát osztok meg veletek, amit már nagyon régóta szerettem volna elkészíteni, majd az otthoni sütögetés során sort is kerítettünk rá tesómmal!

Ez a recept nem más, mint a túrós pogácsa, ami szerintem a túrótól sokkal finomabb és omlósabb, mint a hagyományos pogácsák!

Nekünk magyaroknak a pogácsa szinte mindennapi eleség, de külföldön kevésbé ismert. A finneknél nincs ilyen sós finomság, bár Nagy-Britanniában van valami hasonló - a “scone” -, ami a magyar pogácsa angol megfelelője, azonban a mi pogácsánknál jóval nagyobb, illetve nem mindig van rajt sajt. Pogácsát nem nagyon láttam a franciáknál sem, ott a croissant a minden! Szerintem a pogácsa már-már hungarikum, egy speciális magyar sós ropogtatnivaló!

A pogácsákról még annyit, hogy nem nagyon szerettem sütni ezeket a sós finomságokat, mert szégyen, nem szégyen, nem igazán sikerültek jóra… Mindig szépen megkelt ugyan a tésztám, de a sütésnél már nem emelkedett tovább, meg nagyon ki is száradt, morzsalékos lett... Be kell vallanom, ilyen esetekben mindig a tesómhoz megyek, neki ugyanis sok olyan konyhai tapasztalata van, ami idősebb szentgáli nénikéktől származik. Valljuk be, a régi jól bevált fogások tehetik csak tökéletessé az ételeket, ezek adhatják meg azt a pluszt, amit egy szakácskönyvben SOHA AZ ÉLETBEN nem találsz meg. A kelt tésztáknak amúgy is “lelke” van, azokat egy fokozattal nehezebb készíteni, de igazán nehéz olyat készíteni, ami isteni finom!

A pogácsák egyik jellemzője, hogy liszt és zsiradék 1:1 arányú keverékéhez egy tojást (vagy csak sárgáját) adunk, majd cukros tejben felfuttatott élesztővel összedolgozzuk. Ebbe az alaptésztába kerülhet tejföl, sajt, túró, darált szalonna, tepertő, friss zöldfűszerek, stb. Lássuk akkor elsőként az egyik kedvencemet, a túrós pogácsát!

Hozzávalók: (kb. 50 db-hoz)
30 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg vaj
1 tojás
1 dl tej + 1 csipet cukor
3 dkg élesztő
2 nagy csipet só
5 dkg sajt (sima és füstölt vegyesen)
+ 1 db tojás a kenéshez

Előkészületek:
A vajat a sütést megelőző napon érdemes kivenni a hűtőből, hogy könnyen formázható legyen a tészta. Ha hirtelen felindulásból fogunk neki a pogácsa készítésnek, vagyis pont ugyanúgy ahogy mi a tesómmal, arra van egy kiváló konyha trükkünk!
(Ildi:“ÁÁÁ, ne túrós Boci szeletet csináljunk…“ Ági: “Miért van valami jobb recepted?” Ildi: “Megmutathatnád, hogyan kell jó pogácsát készíteni és feltesszük a blogra!” J)

Tipp:
A hűtőből frissen kivett vajat átreszelhetjük nagylyukú reszelőn is, így sokkal könnyebb lesz összedolgozni a liszttel! Ezt a trükköt bevethetjük omlós és kelt tésztáknál, ha elfelejtettük időben kivenni a vajat a hűtőből!

A titkos trükk: a vaj lereszelése!
A tészta begyúrása:
A tésztát egy tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval. A túrót kézzel belemorzsoljuk a tésztába. Nem kell megijedni a nagyobb daraboktól, sokan ugyan átnyomják krumplinyomón a túrót, de szerintem nem kell. A vajat nagylyukú reszelőn ráreszeljük a lisztes-túrós keverékre és kissé összeforgatjuk.
Az élesztőt felfuttatjuk az 1 dl cukros tejben, majd a tojással a lisztes keverékhez adjuk és összeállítjuk a tésztát. A tésztát ekkor sem dagasztani, sem hajtogatni nem kell még, csak 30-45 percig pihentessük meleg helyen, konyharuhával letakarva.

A tésztát kinyújtjuk, majd összehajtjuk és ismét kinyújtjuk!
A tészta nyújtása, formázása:
A tésztát erősen lisztezett lapon olyan vékonyra nyújtjuk, amilyenre engedi (kb. 1 cm). Ekkor a tésztán két hajtást végzünk, az elsőnél a tészta két széléről közére, majd alulról és felülről is hajtunk egyet. Ezután a tésztás ismét kinyújtjuk és a tészta tetejét beirdaljuk. (A hajtogatásról annyit, hogy kissé érződik a tésztán és talán jobban is kel, mint hajtogatás nélkül, de ne váljunk egy csodásan levelesedő pogácsát. Azt csak leveles tésztával lehet elérni.)
A tésztát felcsíkozzuk, majd felkockázzuk. Nem kell meglepődni, hajtogatott tésztát soha nem gyúrunk be újra! HANEM?!? Itt jön az Ági trükkje!! A kis tésztanégyzeteket erősen lisztezett deszkán a kéz tenyerünk közé fogjuk és GYORS sodró mozdulatokkal kissé lekerekítjük!  Így a pogácsa is kerek lesz, meg nyújtogatnunk sem kell újra!

Tesóm kerekíti a pogikat!
Ezután már csak le kell kenni a felvert egész tojással a pogikat, majd liszttel megszórni! (A sajtot kicsit érdemes összeforgatni liszttel, így nem fog a tálra és sütőlemezre ragadni!) A pogikat hideg sütőbe kell tenni, mint ahogy az összes kelt tésztát, majd kb. 20-30 percig 180C-on sütni!

Sütés előtt szórjuk meg sajttal is a pogikat!

A túrós pogácsák valamivel alacsonyabbak lesznek, mint a sima lisztes pogácsák, de a túrótól tovább maradnak puhábbak! Nekem nagy szerelmeim a pogácsák, ez is nagyon jól sikerült!

A pogácsáknál kritikus pont a sómennyiség, ha bizonytalanok vagyunk, inkább egy picivel többet tegyünk bele! Másik kritikus kérdés a sütési idő,  a pogácsákat inkább rövidebb ideig süssük, ne várjuk meg míg a talpuk megbarnul!

A recept hamarosan elérhető angolul is.

No comments:

Post a Comment