Monday, January 11, 2016

Virágfánk

Szemezgetés a farsangi finomságokból…


Virágocskák.

Tombol a farsangi időszak, így ideje elővenni a fánk recepteket. A hagyományos farsangi szalagos fánk receptje itt megtalálható a blogon, így most a fánkok listáját ezzel az igazi klasszikussal, a virágfánkkal szeretném bővíteni. Az édesség nagyon hamar elkészül, hiszen a egy-egy fánkocska alig fél percig sül. Ráadásul a virágfánk igencsak laktató édesség, hiszen porcukorral meghintve, valamint lekvárral tálalva érdemes fogyasztani!

A fánk tésztája a palacsintáéra emlékeztet, hiszen jellegét tekintve egy folyékony, tejjel és sok tojással készült finomságról van szó. (Az eredeti receptet itt olvastam.) A tészta sütéséhez egy speciális fém formára van szükség (fázisfotó-A kép), amit itt megvásárolhattok! (A Boldogi nagyrózsa nevű fánk is hasonló módon, hasonló tésztával készül, csak ott egy speciális, Boldog-on készül virág alakú forma segítségével sütik ki a tésztát a forró olajban. Az elkészítésről videót itt találtok.)

Hozzávalók: (Kb. 45-50 db fánkhoz.)
2 db tojás
10 dkg liszt
1 cs só
1 ek porcukor
1 tk vanília kivonat
kb. 2 dl tej, vagy amennyit felvesz
+ olaj a sütéshez (3-4 dl)
virágfánk forma (Innen beszerezhető.)

Így készült...

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (liszt, só, porcukor) egy tálban összekeverjük, majd ráütjük a tojásokat és annyi tejjel elkeverjük, hogy egy sűrű palacsinta tésztát kapjunk. Egy kisebb lábosban forrósítsunk olajat, majd állítsuk bele a fánksütő-vasat (B). Ha az olaj és a vas is forró, akkor a vasat mártsuk bele a tésztába (C), de szigorúan csak addig, hogy a forma teteje még kilógjon! Így a tészta a sülés közben szépen leválik a vasról (D-E), majd ismét márthatjuk is a tésztába, hogy sülhessen a következő fánk (F). A tésztát addig süssük, amíg egy kis színt nem kap, hiszen az olyan vékony, hogy azonnal átsül a forró olajban. A kisült fánkokat nedvszívó papírral bélelt tányéron csöpögtessük le és hűtsük ki, majd szórjuk meg porcukorral és lekvárral tálaljuk!


Jó étvágyat,   ildiKOKKI

Fánkok.

1 comment:

  1. Annyira sajnálom, nekem voltak ilyen sütőmintáim, az Édesapám garázsában találtam meg, gyerekkoromban csináltunk is ilyet, csak az volt a baj, hogy annyira beleivódott az olajszag, hogy nem lehetett vele semmuóit sem csinálni és kidobtam :(

    ReplyDelete