Thursday, December 5, 2013

Cukormentes marcipán házilag

Avagy mi kerüljön a diétás marcipános sütikbe?

 
Marcipán xilittel.

A házi marcipán elkészítésével már részletesen foglalkoztam egy korábbi bejegyzésemben – ezt itt olvashatjátok –, most azonban a cukormentes változatot szeretném bemutatni nektek.

Minderre azért is volt szükségem, mert egy hozzáadott cukrot nem tartalmazó, diétázó és cukorbetegek számára is fogyasztható marcipánt szerettem volna készíteni. (Ennek köze van egyébként a xilittel kandírozott narancshéjhoz, amit a minap készítettem, de erről bővebben a következő bejegyzésben olvashattok!) Lássuk akkor, hogyan készült a cukormentes marcipánt, amit bűntudat nélkül fogyaszthatunk!  A cukormentes marcipán ötlete innen származik. 

Hozzávalók:
150 g mandula
100 g xilit
30 g víz
1 mokkáskanál keserűmandula aroma

Elkészítés:
A xilites marcipánt a hagyományos változattal teljesen azonos módon készült. Mivel a xilit a cukorhoz hasonlóan vízben jól oldódok, valamint ha ledaráljuk, akkor a porcukorhoz hasonló állagot érhetünk el. A xilit azonban a cukornál valamivel édesebb, így míg a hagyományos marcipánban a cukor: mandula aránya 1: 1, addig a xilites verzióban a mandula mennyiségénél kb. 25-30%-kal kevesebb xilitet érdemes tenni.
 
Xilit (fent) és cukor (lent): porrá őrölve szinte láthatatlan a különbség.

A xilit önmagában egyébként nem túlzóan édes, jellegzetes utóíze nincs, inkább egy kissé hűvös ízt érzünk a szánkban, ha tiszta xilitet kóstolunk. Tésztában, süteményben szerintem egyáltalán nem tolakodó az íze és kiválóan helyettesíthető vele a cukor.

A marcipán elkészítéséről részletesen a korábbi marcipános posztban olvashattok. Lényegében a mandulát átdaráljuk és összekeverjük a darált xilit ¾-ével. A maradék xilitből és vízből szirupot főzünk, majd ezzel a kihűlt sziruppal, illetve további 1 mokkáskanál keserűmandula aromával alaposan összegyúrjuk a marcipánt. Végül lezárt zacskóban hűtőben pihentetjük a felhasználásig.


Kellemes ünnepi készülődést kívánok,  ildiKOKKI

Marcipán karácsonyi köntösben.  J

5 comments:

  1. Kijött belőle egy csomó olaj. :( Mit rontottam el?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Túlgyúrtad. Ez akkor van, ha túl jól akarod csinálni és az összekeverés után (amit elég kanállal végezni), nagyon hosszan gyúrod a marcipánt. Ez akkor sokkal gyakoribb, ha nincs elég folyadék a marcipánban, ekkor eleve egy szárazabb anyagról beszélünk és ilyenkor még gyorsabban és könnyebben kidobja az olajat magából a marcipán. Egy kis plusz meleg sziruppal rá lehet segíteni a dologra, de utólag már nem igen érdemes. Ha látod, hogy elve száraz a massza, eleve plusz szirup kell (itt egy-két evőkanalas mennyiségekről van szó) és nem szabad sokat gyúrni. (Összegyúrod, 3-4 mozdulat és folpackozod is, és kész.) Az is előfordul néha, hogy a mandula öreg, vagy nedves és akkor is kicsapódhat az olaj.
      Ilyen egyébként nekem is volt, nem kell megijedni. Nyilván ezzel a marcipánnal nem lehet burkolni, de pl ha leitatod az olajat, még bonbon lehet belőle simán. :)
      Sok szerencsét, Ildi

      Delete
  2. Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy nem lesz édesítőszer ízű a marcipán? Vagy mindegy milyen fajta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én nem éreztem émelyítően annak. Közben kóstold, mikor készíted és ha elég édes, de még nem állt össze, akkor adj hozzá plusz darált mandulát.

      Delete
  3. Kedves Ildikó! Eritrittel is működhet? Köszönöm, Piroska

    ReplyDelete