Thursday, July 25, 2013

Puncsrolád (eredeti svéd recept)

Az IKEÁ-ban kapható svéd édesség elkészítésének titkai…


A svéd puncsrolád!

Világ életemben az IKEA nagy szerelmese voltam, Helsinkiben azonban mindig van egy jó indok felülni az ingyenes IKEA-buszra! :) Az IKEÁ-ban az a jó, hogy ha már egyszer ott vagyunk, nemcsak a gasztroblogomhoz tudok bevásárolni, de előtte nyugisan meg is lehet ebédelni, utána meg be lehet térni az IKEA-shopba mindenféle IKEA kekszért, lekvárért és édességért… Egyik alkalommal én is itt láttam meg a puncsroládokat (finnül: punschrolle; svédül: punschrullar) is, amibe egyből bele is szerettem.

Szerencsénkre ezeket a puncsroládokat nálunk Helsinkiben nemcsak az IKEÁ-ban, hanem szinte valamennyi boltban lehet kapni, ugyanis északon ez egy elég gyakori édesség. A bolti puncsrolád legtöbbször sajna lényegesen rosszabb minőségű, mint a házi verziók, lévén a roládoknak sokáig eltarthatónak kell lenniük. Így a marcipán burok gyakran percipánból, vagy íztelen fondanból van, ráadásul a rolád elvileg krémes és puha tölteléke a bolti verziók esetében sokszor száraz és íztelen, így jómagam igen hamar lemondtam a puncsrolád bolti megvásárlásáról.

Tervemet azonban nem adtam fel, hogy finom puncsroládot egyek, így csak kerestem és kutattam, mígnem ráleltem az eredeti svéd receptre. Szerencsémre épp volt otthon a házi készítésű marcipánomból, így gyorsan neki is fogtam ennek az édességnek! Egyébként a puncsroládot a svédek a kávézás mellé ajánlják, de szerintem bármikor fogyasztható! Aki nekifog, az készítsen egyből dupla adagot, mert szuperfinom édesség!

Hozzávalók: (Kb. 15 db-hoz.)
15 dkg marcipán (zöld, vagy sárga színű) + 5 dkg porcukor a nyújtáshoz (Recept itt.)
piskóta 2 tojásból*= 2 tojás, 2 ek liszt, 2 ek cukor, 1 tk sütőpor (Recept itt.)
2 ek kakaópor
2 tk vaníliás cukor
2 ek cukor
5 dkg vaj, vagy margarin
1 tk rumaroma, vagy 1-2 nagy evőkanál rum
75 g étcsoki
*Megjegyzés: Piskóta helyett kb. 150 g darált háztartási keksszel is dolgozhatunk, ekkor viszont 2-3 evőkanál tejet is felvesz a massza, ahhoz hogy jól gyúrható legyen.

A piskóta előkészítése:
A puncsroládhoz 2 tojásból piskótát sütünk, majd ha kihűlt a tészta nagyobb morzsákra csipegetjük szét. Az édes morzsát egy éjszakán át konyharuhával letakarva a konyhapultunk pihentetjük.
 
A házi marcipánt zöldre színeztem, a piskótából morzsát készítettem!
A töltelék elkészítése:
A vajat, kakaópor, cukrot és vaníliás cukrot egy mélyebb tálban habosra kikeverjük (A-B), majd hozzáadjuk az édes morzsát. Az egész tölteléket alaposan összedolgozzuk, végül rummal, vagy rumaromával ízesítjük (C).
 
Így készül a töltelék...
A roládok megformázása:
A marcipánt porcukrozott felületen vékonyra (1-2 mm) nyújtjuk. Nedves kézzel a töltelékből 1-2 cm vastagságú és kb. 10 cm hosszúságú „kukacokat” formázunk, amit a marcipánra helyezünk. Ezután a kukacok végeinél a marcipánt hosszan bevágjuk, majd a marcipánnal betekerjük a tölteléket. Végül az egész rudat 3-4 db-ra szeljük, majd hűtőben néhány órát pihentetjük.
 
A töltelék kukacot marcipánba burkoljuk!
A csokoládé díszítés:
Az elkészült marcipánnal burkolt puncsroládok két végét olvasztott étcsokiba mártjuk, majd szilikonos sütőpapíron hagyjuk megszilárdulni a csokit. Ezután akár egy éjszakán át is érdemes pihentetni az édességet, hogy az ízek jól összeérjenek!
 
A roládok két végét csokiba mártottam...
A puncsrolád születésnapi bulikra, vagy vendégvárónak  is kiváló, de elfogyaszthatjuk kávé mellé is!

Szép napot,  ildiKOKKI


Punschrullar!


18 comments:

  1. Uhuhuhhhh, ez nagyon gusztaaaaa!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. És fincsi is volt!! Hozzád pont lett is volna egy gasztrokérdésem! A skót szomszédunk szerint nálatok a szigeteken tök népszerű a Bakewell tart nevű torta/piteszerűség. Te ezt ismered? Gondoltam ezt is ki lehetne egyszer próbálni! Tudsz-e ebben segíteni???

      Delete
    2. Igen, ismerem, mandulás pite,isteni finom:) én még nem sütöttem kimondottan Bakewell tart-ot, Frangipane tart-ot viszont már többször is, ami nagyon hasonló.Viszont feldolgozásra vár nálam némi szeder, lehet, hogy megálmodok vele holnapra egy előszülinapi bakewell-t, majd figyelj :)

      Delete
  2. recept mentve :) mindenképp kipróbálom ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Várom a véleményed! Egyébként ha elkészül és van kedved fotózd le te is nekem és felrakom ide is!

      Delete
  3. Ez nagyon szuper recept!! Ki fogom próbálni:-) (Az IKEA-ról pedig én is pont így gondolkodom, nagyon szeretek (szeretünk)oda menni.

    ReplyDelete
  4. Ildikó! Szeretném megkérdezni, hogy mivel szinezted a rpládot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Csak sima zöld folyékony ételfestéket használtam, ezt a Dr. Oetker-eset!

      Delete
    2. Az első kéne látszik is, hogy ennyi marcipánhoz csak 1-2 cseppet tettem középre és úgy gyúrtam össze!

      Delete
  5. De jó, hogy végre ráakadtam erre a receptre! Én Svédországban tanultam és ott szerettem meg ezt a sütit. IKEÁVAL pedig már jó barátokként üdvözöljük egymást :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akkor te biztos jobban ismered ezt a sütit, mint én, bár a finnek is előszeretettel fogyasztják! Ha van kedved készítsd el a szülinapi játékra és küldd vissza a fotóját! :)

      Delete
  6. Köszi szépen, próbáld ki, mert megéri!

    ReplyDelete
  7. Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladon erre a receptre :)))
    Az IKEÁ-ban kapható karamellás keksz receptjét nem tudod véletlenül?

    ReplyDelete
  8. Hány kis rolád lesz belőle?

    ReplyDelete