Friday, November 6, 2015

Marcipán vonat (mozdony)

Avagy hogyan méretezzük a marcipán figuráinkat egy tortához?


Gőzös. :)

Bár számos bejegyzéssel adós vagyok, most mégis a tegnap készült marcipán vonatomról hozok nektek pár képet, mert szerintem annyira cuki lett. :) (Az elmaradásaim meg igyekszem pótolni…) A kis mozdonynak egyébként története is van, hiszen eredetileg egy vonat tortát szerettem volna készíteni egy kedves ismerősöm kérésének eleget téve. Csakhogy pár nap múlva hazautazom, így pont nem leszek Helsinkiben, mikor a tortára szükség lenne. Így készítettem egy mini mozdonyt, ami rákerülhet az ünnepi tortára.

Hozzávalók:
Kb. 30 dkg. natúr házi marcipán (A receptem itt találjátok.)
ételfesték (Sugarflair fekete, piros, zöld és barna.)
fogpiszkáló
marcipán modellező készlet, szike, fokhagymanyomó
plusz porcukor a munkafelületre

A figura elkészítését megelőző napon begyúrtam egy adag házi marcipánt, ami egy éjszakát folpackba csomagolva a hűtőben pihent. Ezután kb. 20 deka marcipánt feketére, egy-egy kis diónyi gombócot pirosra, zöldre és barnára színeztem. Ahhoz, hogy a figura arányos legyen a tortán, érdemes alulról kezdeni a felépítését, vagyis elsőként magát a tartó marcipán korongot – ami jelen esetben téglalap – vágjuk ki. Egy 16 szeletes torta kb. 22-24 cm átmérőjű, aminek a tetején körbe fut egy krémrózsás díszítés, így én megfogok egy ekkora papírlapot, vagy tortadeklit és ahhoz szabom ki a figura alapját natúr marcipánból. Ügyelek a méret megválasztásánál arra, hogy a díszítésnek, esetleg egy gyertyasornak legyen hely. Kisebb torta esetében kisebb alapot szabok ki, de most egy nagyobbacska tortáról volt szó, így a figura is nagyobb lett.

Eleje-hátulja.
Az alap kiszabása után lefektettem a vasúti síneket a tartófákkal. A fotókon látszik, hogy a tartófák között a sínek alatt is van egy-egy kis darab szürke marcipán, hiszen az anyag puha és belapulna a sín a vonat alatt. Maga a sín magasabb az alapnál, így a sínpár közé egy vékony kis fekete marcipán kukacot nyújtottam, hogy a mozdony teste ne süppedjen a sínpár közé, hanem szép párhuzamos legyen az alappal. A vonat 3 fő részből áll: (1) a mozdony alapja, aminek az oldalán a kerekek vannak, (2) a gőzkazán, ami egy henger alakú marcipán, tetején egy kémény található, valamint (3) a fülke. A vonat testének első részét kissé lekerekítettem és ráragasztottam egy kicsit beirdalt darabot, ami az első védőrácsot hivatott megjeleníteni. A fülkére került egy kis tető és néhány ablak, valamint a fülke mögé néhány rövidebb marcipán rudacska, ami a további vasúti szerelvények csatlakozási pontja akart lenni. (Ez nem tudom mennyire sikerült élethűen.) Az égéstérre került egy ajtó, illetve egy kémény, amit egy fogpiszkáló is tart, a biztonság kedvéért. A kerekek piros marcipánból készültek, amiken egy-egy vékony szürke marcipán rudacska fut végig. Elhelyeztem még néhány kisebb díszítést a vonaton, plusz a sínpárok közé egy kis füvet is nyomtam egy fokhagymanyomóval. A figura kb. 1,5-2 óra alatt készült el, plusz a marcipán elkészítésének és festésének ideje.

A kész figurát folpackba, vagy celofánba csomagolva, esetleg lezárt fém dobozban sokáig tárolhatjuk!

Szép napot,  ildiKOKKI

Megy a gőzös...


No comments:

Post a Comment