Tuesday, March 18, 2014

Orange curd (Narancskrém)

Avagy a narancskrém, ami mindenre jó! J



A csodás narancskrém...

Sajna jó néhány recepttel le vagyok maradva, így gőzerővel próbálom behozni a lemaradásomat, ami az is jelentősen nehezít, hogy közben már az újabb tortát sütöm, vagy a következő bonbont fotózom… J Semmi baj, persze, a lényeg, hogy most gyors egymásutánban következnek majd azon édes finomságok receptjei, amik az elmúlt hetekben születtek nálam!

Kezdjük is rögtön egy nagyon egyszerű, de briliánsan finom narancskrémmel, ami palacsintára kenve abbahagyhatatlan, bonbonba töltve ellenállhatatlan, tortába töltve pedig… No, arról ne is beszéljünk, mert az már maga a süti mennyország! J Az elkészítés nagyon egyszerű, jómagam a Csak a Puffin oldalon található recept alapján dolgoztam, de Dinánál is van mindenféle gyümölcskrém recept…

Hozzávalók: (Kb. 3 dl krémhez, ami 80 db bonbon töltésére elegendő.)
2 nagy narancs leve és héja
10 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tk vanília aroma
3 egész tojás

Finom és krémes....
Elkészítés:
A narancsokat ALAPOSAN forró vízzel és mosogatószerrel átsikáljuk, majd szárazra töröljük. A vajat és a cukrot egy öblös tálba dobjuk, hozzáadjuk a vanília aromát, ráreszeljük a narancshéjat és belefacsarjuk a narancsok levét (A-B). Ezt a keveréket gőz fölött kis fokozaton addig melegítjük, míg a vaj és cukor elolvad, majd a főzőlapról levéve TELJESEN kihűtjük. Hozzáadjuk a 3 egész tojást (C-D)és gőz fölött alacsony fokozaton 15 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd kihűtjük (E-F). (Aki nem bírja megállni, már melegen rákenheti egy palacsintára! J) A krém nálam a 11. perc környékén kezdett látványosan sűrűsödni és krémesedni, de kivártam a 15 percet és hősiesen végig kevergettem az időt!

Így készül!
Vélemény a receptről:
A narancsból, citromból, vagy más gyümikből készült krémek olyan finomak, hogy arra nincsenek szavak! J Mi nagyon szeretjük, a Párom villámgyorsan keni a palacsintára, ha felfedezi, hogy van a hűtőben!
Sokan a narancskrémet elkészülte után átpasszírozzák egy szűrőn, de ha lassan dolgozunk, akkor erre nincs szükség, mivel a tojás nem csomósodik be. Továbbá én már csak azért sem passzírozom át, mert szeretem a ropogós kis narancshéj darabokat a krémben! J Próbáljátok ki, mert annyira jóóóóóóóó!


Szép napot, ildiKOKKI

Ha egyszer elkezded, addig eszed, amíg el nem fogy! 


2 comments:

  1. Fantasztikus recept, fantasztikus végeredmény! Ezt ki kell próbálnom nekem is! :)

    ReplyDelete