Thursday, December 12, 2013

Habcsók

Avagy hogyan elevenítettem fel a gyermekkorom ünnepi emlékeit?

 
A minihabcsókok. J

A gyermekkori karácsonyaimról az egyik legkedvesebb emlékem az, amikor a Jézuska egy szánkót hozott nekem ajándékba és csak álltam a fa alatt, ami olyan magas volt és tel volt habcsókkal… Jómagam sosem kaptam anno túl sok édességet, de szaloncukor és habcsók mindig volt a fán. (Rendszerint rózsaszín, ha emlékem nem csal.) Persze én a habcsókot nem is ettem meg, inkább csak a szaloncukor fogyott, abból is a kókuszos. J

A minap fel is hívtam anyukámat, hogy csináljak-e habcsókot idén, mivel ebben az évben otthon töltjük a karácsonyt. Ő csak ennyit mondott: „Óóóóó, emlékszem, régen mindig VETTÜNK habcsókot a fára!” J Éppen ezért úgy határoztam, hogy akkor meglepem őt és készítek pár karika habcsókot a fára!

Habcsókot egyébként életemben nem csináltam, de gondoltam miért ne, egyszer mindent el kell kezdeni. Jó sok videót és bejegyzést elolvastam, leginkább Farkas Vilmos tanácsai tetszettek meg, de abban a receptben nekem sok volt a cukor. Ekkor került a szemem elé Varga Gábor receptje az Apróséf oldalon, így végül ezt a receptet készítettem el. A habcsók szép fehér maradt, a mintázat is tökéletesen megmaradt, szóval nyugodt szívvel ajánlom ezt a receptet mindenkinek! J

Hozzávalók: (40 db mini, vagy 20-25 nagy habcskhoz)
2 tojás fehérje (kb. 70 g)
porcukor (a fehérjék súlyának háromszoros mennyisége, nálam 210 g)
¼ citrom leve
1 ek keményítő

Elkészítés:
A tojásfehérjét egy tálban összekeverjük a porcukorral és vízgőz fölé tesszük (A). Hozzáadjuk a citromlevet (B), majd a cukros fehérjét folyamatosan kevergetve csípősre főzzük, vagyis kb. addig, amíg 60-65°C-os nem lesz (C). (Ez kb. 5-8 percet fog igénybe venni.) Ezután a masszát átöntjük egy mély tálba (D), hozzáadjuk a keményítőt (E) , ahol 20 percig a legmagasabb fordulaton habosítjuk (F). (Nem kevesebb ideig, minimum 20 percig verni kell azt a habot!)
 
Így készül a habkarika!

Ezután azonban már tényleg semmi dolgunk nincs, csak a sütőt 80°C-ra bekapcsolni és egy sütőpapírra szép karikákat nyomni. Végül megszórhatjuk a habkarikákat szórócukorral, majd két órát szárítsuk a karikákat nyitott sütőajtóval. (Elég egy fakanalat bedugni, nem kell teljesen kinyitni, csak a gőz tudjon eltávozni.) A karika akkor van kész, ha simán leemelhető  papírról.
 
A habkarikát színezhetjük, vagy szórócukorral díszíthetjük!
Vélemény a receptről:
A habot az első 5-7 percben nagyon könnyű habosítani, azonban egyre és egyre nehezebb lesz a vége felé. megijedni nem szabad, csak folytatni kell a haboítást, amíg sűrű nem lesz a hab.
A végén egyébként olybá tűnhet, mintha a cukor kis szemcsékben kicsapódna, vagy összeállna a habban, de ez teljesen normális, hiszen egy jócskán túltelített cukros habról van szó. Nem kell megijedni, ha ezt látjuk, a karikák felszíne ekkor is szép sima és fényes lesz, mikor kinyomjuk a habzsákból!
2-3 tojás fehérjéje bőven elegendő egy fenyőfa díszítésére, amik nagyon sokáig elállnak!


Kellemes ünnepi készülődést kívánok, ildiKOKKI

A csodás karikák!

5 comments:

  1. Jaj, de szépek! Még sosem készítettem habcsókot! De ezek nagyon tetszenek! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi szépen! A habcsók nagy mumus, de szerencsém volt és szépek lettek!

      Delete
  2. De gyönyörűek! Szerinted nyírfacukorral is működik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hát ha azt veszem, hogy szirupot ugyanúgy lehet főzni xilittel, mint cukorral, akkor elvileg igen. De ehhez a mennyiséghez negyed kiló nyírfacukor kéne, ami azért elég borsos ár... Én kb 200 g-ra csökkenteném a xilit mennyiségét és keményítőből 3 evőkanállal tennék, majd így próbálnám.
      Mit gondolsz, kipróbálod??? Ha igen, számolj be az eredményről!!!
      Kellemes ünnepeket kívánok Neked!

      Delete
  3. Gyönyörűek a habcsókok.... Mondhatok egy sokkal egyszerűbb módot? A fehérjét és a porcukrot (1 fehérje, 10 deka porcukor) a vízgőz felett vered nagy fordulaton... kb. 10 perc, vagy annyi sem, és kész (mikor a rajzolat már nem folyik össze)...nem kell keményítő, se ecet, se semmi faxni. gyönyörű fényes, fehér (vagy amilyet szeretnél), semmi szemcsés ez-az...

    ReplyDelete