Wednesday, April 17, 2013

Finn vajas pulla

Avagy hogyan készül a kedvenc finn kelt tésztás süteményem?


Finn vajas pulla. J

A finn konyha alapvetően nagyon különbözik a magyartól, de nem hasonlítanám bármelyik délebbre fekvő ország konyhaművészetéhez sem. Itt nem készül cukorba forgatott rózsaszirom, vagy levendulás keksz és nincs szuflé sem…. Valljuk be, a finn konyhát, csakúgy mint a finn mentalitást, az ésszerűség, az egészségesség és az elérhető alapanyagok határozzák meg. Itt északon a fűszerek mennyisége is jóval kevesebb, így az ételek ízét is jobbára az alapanyagok adják.

Továbbá a finn konyha eléggé gyakorlatiasnak ia mondható, vagyis sok a gyorsan elkészíthető és egészséges étel. Ez szerintem azért is jó hír, mert ezeket az egyszerűbb recepteket a kevésbé tapasztaltak is könnyen el tudják készíteni, a gyakorlottabbak pedig tovább fejleszthetik és a saját szájízükre alakíthatják! 

Elsőként a kedvenc finn kelt süteményem receptjét adom közzé, ami azért is különleges, mert nagyon-nagyon sok kardamont tartalmaz. Több verziója létezik, lássuk a kedvencemet, a vajas pullát (finnül: voisilmäpulla)! Itt északon mindenki ezt eszegeti a délutáni kávé mellé, amit literszám iszik mindenki, vagy csak ebéd után befal egyet! A párom minden reggel eltűntet ebből egy-két darabot, ami arra ösztönzött, hogy megtanuljam elkészíteni ezt az egyszerű kis finn csodát!

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg búzaliszt
10 dkg cukor (Én a házi vaníliás cukrom használom. Recept itt.)
1 db vanília rúd kikapart belseje (opcionális)
10 dkg vaj
2 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 egész tojás
1 PÚPOZOTT evőkanál kardamon (őrölt)
1 csipet só
A szóráshoz:
5 dkg kristálycukor
A töltelék:
5 dkg vaj
A kenéshez:
1 felvert egész tojás

A tészta begyúrása:
Az élesztőt egy kevés cukorral a tejben felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, majd kihűtjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a barna cukrot, a csipet sót, a nagy evőkanál kardamont, majd a tojást. Végül ráöntjük az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott élesztőt (A) és szép hólyagos tésztát dagasztunk (B). A tésztát 30 percet meleg helyen kelesztjük, szép nagyra fog nőni (C)! (Megjegyzés: A tésztába valóban ilyen sok kardamon kell, azt senki ne spórolja ki!!!)

A tészta összeállítása.

A pulla-forma kialakítása:
Ha megkelt a tészta kétfelé osztjuk, majd rudakat sodrunk belőle (A). A rudakat egyenlő részekre osztjuk, amiket lisztezett felületen átgyurunk és pici gömböket formázunk belőlük (B).
 
A gombócok kialakitása.
A gombócokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a mutatóujjunkkal a gömb közepébe egy üreget készítünk. Ezután lekenjük a gömbök felületét tojással.

Pullák a tepsiben.

A tölteléknek való vajat kivesszük a hűtőből, majd hideg késsel annyi kis téglatestet vágunk belőle, ahány tésztagombócunk van. (Először egy nagyobb vajszelet vágunk a tömbből, majd azt hasábokra osztjuk, amit aztán elfelezve téglatesteket alakítunk ki.) 

A vaj az üregbe kerül.

A vajdarabokat bedugjuk az ujjunkkal kialakított üregbe, majd kissé belenyomkodjuk.

Jó sok vajat tömjünk a lyukba!
Ezután minden pulla tetejére 1-1 hatalmas teáskanálnyi kristálycukrot kanalazunk. Ezt a cukrot nem kell sajnálni, hiszen miközben a vaj olvad és kissé lecsurog a pulla oldalán viszi magával a cukrot is, ami szépen rásül majd a tészta tetejére!

Sok cukrot tegyünk rá!

A tésztát nem kelesztjük tovább, hanem rögtön betesszük a hideg, de 180°C-ra állított sütőbe, ahol 15 percig sütjük! Ha megsült a tepsiben hagyjuk kihűlni a pullákat, hogy a vaj ne tudjon össze-vissza csorogni, vagy még melegen befalhatjuk az első darabokat! J

 Próbáljátok ki ti is, mert én nagyon szeretem! J Várom a képeiteket a pullákról!

A kisült pulla.



12 comments:

  1. Kedves Ildikó! Kiválónak tartom a blogodat. Nagyon jó ötlet a finn receptek közzététele, mert én személy szerin olyan keveset tudok a finn emberek hétköznapi szokásairól, életéről. A gasztronómiával megismerkedni egy hiteles ember közvetítésével az első lépés lehetne a számomra. Egyszóval, várom nagyon a bejegyzéseket. Igyekszem majd gyakran látogatni a blogodat.és elkészíteni a recepteket. Sok sikert kívánok Neked a munkádban a tanulmányaidban! Üdvözlettel: Horváth Györgyi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Györgyi!
      Nagyon köszönöm a kedves szavakat! Szerintem nekünk, magyaroknak különösen fontos a finn konyha és szokások ismerete, hiszen a két nemzet igen jó és szoros kapcsolatot ápol és a nyelvrokonság okán valahogy kézen-közön rokonoknak érezzük magunkat a finnekkel!
      Egyébként épp ma találtam egy újabb finn finomságot, amit a finn hallevessel egyetemben elhozok nektek, de most nagy munkában vagyok! Így májusig nem lesz recept, addig a disszertációm készül! Utána írok megint :)
      Üdvözöl ildiKOKKI

      Delete
  2. Kedves Ildikó! Válaszod minden sorával egyetértek.A disszertációdhoz sok sikert kívánok.
    Üdvözöllek: Horváth Györgyi

    ReplyDelete
  3. Ezt a pullát feltétlenül kipróbálom :-)

    ReplyDelete
  4. Ha elkészítetted küld egy képet róla és felrakom az olvasók alkotásai közé! Valahogy ez a pulla tényleg népszerű, sokan sütik! Várom a véleményed!

    ReplyDelete
  5. Kedves Ildikó! Nagyon megtetszett ez a recept, de mit csináljak, ha nincs kardamom? Lehet valamivel helyettesíteni? Köszönöm szépen ha válaszolsz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andrea, innét tudsz rendelni:
      http://bioszallito.hu/Zold_kardamom_orolt-termek-3218
      Ha nem kapsz akkor dobhatok neked postára egy csomaggal, de megyek haza 2 hét múlva akkor is tudok vinni, ha nem tudnál vásárolni! Egyébként bioboltokban egyre gyakoribb, szerintem fogsz találni!

      Delete
  6. Kisildi-nél találkoztam vele, nagyon megtetszett. Imádjuk a kardamont, elfogom készíteni!

    ReplyDelete
  7. Bátran, bátran, nem fogsz csalóni!!! Ha megvan, küldj egy képet, feldobom ide a blogra, mint olvasói alkotás!

    ReplyDelete
  8. Én is Kisilditől jövök, nagyon guszta! Ki fogom próbálni! :)

    ReplyDelete
  9. Nagyon finom lett - puha, illatos. Köszi Ildi!
    A kardamom a gyerekek miatt nem került bele - pont ezért kell magamnak sütni kalácsféléket, mert itt az üzletekben azzal készítenek szinte minden édes péksütit.

    ReplyDelete